ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΧΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ «FOR SALE»

Έντονες αντιδράσεις από τους αιρετούς αλλά και τις τοπικές κοινωνίες προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης, να παραχωρήσει με τη μέθοδο της μακρόχρονης ενοικίασης, έως 50 ή 99 χρόνια, σε ιδιώτες, 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες, καθώς, εκτός των άλλων, πολλά από αυτά είναι χαρακτηρισμένα ως αρχαιολογική, Natura ή απαράμιλλου φυσικού κάλλους περιοχές, ενώ άλλα ανήκουν σε ιδιώτες! Μάλιστα, τουλάχιστον ένας από τους αιρετούς με τους οποίους επικοινώνησε η aftodioikisi.gr δηλώνει  έτοιμος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Αναλυτικά:
Π. Κροντηράς , δήμαρχος Τήνου : Αυτογελοιοποιούνται με την πρόταση
«Το κράτος γελοιοποιείται για μία ακόμη φορά», τονίζει ο δήμαρχός Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης για την ενοικίαση των νησίδων Δρακονησίου και Αποκόφτου, έκτασης 20 και 14 στρεμμάτων αντίστοιχα. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, «υπάρχει ΦΕΚ που προστατεύει τα νησιά και αναφέρει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται κάθε δόμηση - εγκατάσταση και κάθε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος»!
»Από το υστέρημα της τσέπης μας και από το πλεόνασμα της ψυχικής μας δύναμης, θα αντισταθούμε στην απαράμιλλης ελαφρότητας πρόταση. Είναι εξοργιστικό αλλά αυτό κάνει επανειλημμένως η Κεντρική Διοίκηση. Αποφασίζει από μόνη της για πράγματα, που όπως αποδεικνύεται περίτρανα, δε γνωρίζει. Υπάρχει ΦΕΚ που προστατεύει τα νησιά και αναφέρει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται κάθε δόμηση - εγκατάσταση και κάθε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Όπως καταλαβαίνετε το κράτος γελοιοποιείται για ακόμη μια φορά», τονίζει χαρακτηριστικά.

Θ. Πατεράκης, δήμαρχος Σητείας:  Είναι αρχαιολογική και περιοχή Natura
«Η νήσος Γράντες είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογική περιοχή από το 1976, καθώς στο έδαφος της υπάρχουν μινωικά ερείπια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δε μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει οτιδήποτε θελήσει επάνω στο νησί ενώ οι όποιες επιτρεπόμενες παρεμβάσεις στο χώρο του προϋποθέτουν έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και επίβλεψη από την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία», τονίζει με δηλώσεις στην aftodioikis.gr ο δήμαρχος Σητείας Θ. Πατεράκης.

Παράλληλα ο κ. Πατεράκης τονίζει ότι «τα νησιά βρίσκονται σε περιοχή Natura», ενώ «ο δήμος Σητείας έχει στην κατοχή του συμβόλαια ιδιοκτησίας από το 1960 για το νησάκι Ελάσα καθώς η τότε κοινότητα Παλαικάστρου νοίκιαζε τη νησίδα σε κτηνοτρόφους».

Σ. Μποζίκης, δήμαρχος Ζακύνθου: Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη
Την πρόθεσή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν δεν αλλάξει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για τις νήσους Στροφάδες, εκφράζει ο δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ «πρωτοφανές ξεπούλημα».
«Τα Στροφάδια ανήκουν στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, πλην αυτής αλλά και του δήμου, να αποφασίζει γι' αυτά. Επομένως δηλώνω κάθετα αντίθετος σε αυτό το πρωτοφανές «ξεπούλημα». Γιατί για ξεπούλημα πρόκειται. Σας αναφέρω επιπροσθέτως ότι αν δεν αλλάξει η απόφαση, θα σκεφτώ πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγω στη Δικαιοσύνη».

Γ. Κάτσινος, δήμαρχος Ηγουμενίτσας: Απόφαση «βόμβα» για το περιβάλλον
«Ως πολίτης και πολιτικός που σέβομαι το περιβάλλον  δεν είναι δυνατόν να συναινέσω σε ενδεχόμενη καταστροφή της απαράμιλλης ομορφιάς  αυτών των δύο νησιών», τονίζει ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος. Προσθέτει ωστόσο ότι «αν υπάρξει πράγματι επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας, εμείς σαν δήμος έχουμε ήδη εκτάσεις προς παραχώρηση, όπου μπορούν να γίνουν π.χ. ξενοδοχειακές μονάδες. Εγώ σε αποφάσεις που λαμβάνονται αυθαίρετα, δε δίνω τη συγκατάθεσή μου», καταλήγει.
Να σημειωθεί ότι οι προς ενοικίαση νησίδες Μαύρο Όρος,  Άγιος Νικόλαος και Μπέλα Βράκα  βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την ακτή μέσα στον κόλπο που σχηματίζεται στα Σύβοτα.  Έχουν έκταση 742, 540 και 154 στρέμματα αντίστοιχα. Ειδικά η Μπέλα Βράκα που είναι το μικρότερο από τα τρία νησιά απέναντι από το χωριό Σύβοτα, βρίσκεται σε περιοχή θεωρείται η «Καραϊβική της Ελλάδας» λόγω της μοναδικής ομορφιάς της:  Μια αμμώδης λωρίδα, πολύ ρηχή, συνδέει τη στεριά με το νησάκι και δημιουργεί μια εκπληκτική παραλία.

Κ. Σημιτσής, δήμαρχος Καβάλας: Η Θαλασσοπούλα δεν πωλείται
«Να σας αναφέρω αρχικά ότι μου έχουν δημιουργηθεί πολλές απορίες και ως εκ το΄του διατηρώ επιφυλάξεις για όλη αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης», αναφέρει ο δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Σημιτσής.
Αναφορικά δε με την ενοικίαση της  Θαλασοπούλας, τονίζει ότι «δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτα στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Είναι ένα νησί πολύ απομονωμένο, χωρίς ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αξιοποιηθεί», καταλήγει ο κ. Σημιτσής.

Γ. Δαμουλάκης, δήμαρχος Μήλου: Παλαβώσανε τελείως...
«Με ποια λογική ιδιωτικοποιούν ένα νησί που ανήκει ήδη στην ιδιοκτησία γνωστού, μάλιστα, εφοπλιστή; Παλαβώσανε τελείως μου φαίνεται», τονίζει ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης σχετικά με την αξιοποίηση του Αγίου Γεωργίου.
Τα όσα ισχυρίζεται ο Γ. Δαμουλάκης περί ιδιώτη ιδιοκτήτη επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Κιμώλου Γεράσιμος Μαγγανιώτης, τονίζοντας πως υπάρχει λάθος στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου