ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ξέρει να εθίζει τους καταναλωτές στην ψηφιακή ζωή

Το αφεντικό της Apple παθιάζεται να βρίσκει ελαττώματα για να ξεπερνά εαυτόν και αντιπάλους 
 Η επιχειρηματική του διαδρομή ξεκίνησε το 1976 σ’ ένα... γκαράζ στη μικρή πόλη Λος Αλτος της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ηταν τη χρονιά που αποφάσισε να εγκαταλείψει τις πανεπιστημιακές του σπουδές και να συνεργαστεί με τον Στίβεν Βόζνιακ για το λανσάρισμα στην αγορά ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή που ο φίλος του σχεδίασε για προσωπική χρήση.
 Εκτοτε η καριέρα του... απογειώθηκε, ενώ φέτος, και αφού πραγματοποίησε δυναμική επιστροφή ξεπερνώντας σημαντικά προβλήματα υγείας, ανακηρύχτηκε από τους Financial Times «Πρόσωπο της Χρονιάς».

Ο λόγος για έναν από τους πιο έξυπνους, δημιουργικούς, πλούσιους αλλά και... ανάποδους ανθρώπους στη γη: τον 55χρονο Στιβ Τζομπς, ο οποίος άρχισε να απασχολεί τα Μέσα Ενημέρωσης στα 21 του, δηλαδή σε ηλικία μικρότερη απ’ αυτήν που είναι σήμερα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του facebook!
Αν και συνιδρυτής στην πρωτοπόρο εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Apple εκδιώχθηκε από αυτήν το 1985, σε ηλικία 30 ετών. Στο διάστημα που ακολούθησε και προτού επανέλθει στην «πρώτη αγάπη» του, αναζωογόνησε την Pixar, μεταπλάθοντάς την σε μία κινηματογραφική εταιρεία της οποίας οι παραγωγές βασίζονταν αποκλειστικά στην υψηλή τεχνολογία.
Επιστρέφοντας το 1997 στην Apple, με τις συσκευές iPod και iPhone μετέβαλε ριζικά τον τρόπο διανομής μουσικής, καθώς και τις προδιαγραφές των κινητών τηλεφώνων.
Στην αρχή της εντυπωσιακής καριέρας του σχεδίαζε με τον Βόζνιακ βιντεοπαιχνίδια στην Atari. Στη συνέχεια οι δύο φίλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ίδρυση της Apple και του ομώνυμου υπολογιστή το 1976.
Η εταιρεία πήρε το όνομά της από το μήλο (apple), αγαπημένο φρούτο του Στιβ Τζομπς, ενώ η δαγκωματιά (bite) ηχεί παρόμοια στα αγγλικά με τη λέξη byte, τη μονάδα μέτρησης χώρου και πληροφορίας στα υπολογιστικά συστήματα...
Ο Τζομπς έχει την ικανότητα να πείθει τους άλλους ότι η τεχνολογία που δεν απέδωσε σε άλλες εταιρείες θα άγγιζε την τελειότητα στα χέρια της Apple. Αυτή η ικανότητα ήταν βασική ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση για gadgets, που οι περισσότεροι καταναλωτές δεν είχαν ιδέα ότι χρειάζονταν, και αυτή είναι μία τέχνη την οποία κατέχει καλύτερα από όλους.
Η πρώτη του θητεία στην Apple διήρκεσε λιγότερο από μία δεκαετία. Σε ηλικία 30 ετών, και έπειτα από μία έντονη μάχη εξουσίας με τον έμπειρο διευθύνοντα σύμβουλο που είχαν προσλάβει για να διοικεί την εταιρεία, ο Τζομπς παραιτήθηκε. Το 1997, όμως, η πληγείσα Apple προχώρησε στην εξαγορά της δεύτερης εταιρείας του Τζομπς, της Next, και μέσα σε έναν χρόνο ο ίδιος είχε αναλάβει και πάλι τον πλήρη έλεγχο.
Οσοι εργάστηκαν μαζί του τον περιγράφουν ως αυστηρό εργοδότη, που καταλαβαίνει την τέχνη του εφικτού, αντί να κυνηγά οράματα. Αυτό σημαίνει πως στοχεύει στην αδυσώπητη πρόοδο, αντί να απομυζά παλαιές επιτυχίες, ακόμη και εάν πρόκειται για ορόσημα, όπως ήταν το iPod.
Φημισμένη είναι και η επιμονή του στη λεπτομέρεια. Πρώην στέλεχος της εταιρείας περιγράφει πως το αφεντικό της Apple παθιάζεται με το να βρίσκει ελαττώματα.
Υιοθετημένος
Ο Πολ και η Κλάρα Τζομπς δεν είναι οι πραγματικοί γονείς του αλλά αυτοί που τον υιοθέτησαν. Ο Στιβ Τζομπς ήταν από μικρός ένα δύσκολο παιδί. Τόσο δύσκολο, που οι γονείς του αναγκάστηκαν το 1968 να αλλάξουν τόπο κατοικίας και να μετοικήσουν, από το Μάουντεν Βιού, στο Λος Αλτος της Καλιφόρνιας, προκειμένου να βρουν ένα σχολείο για τον υιοθετημένο γιο τους, μια και είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το προηγούμενο.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, ο Τζομπς προτιμούσε να κάνει παρέα με μεγαλύτερούς του, μια και δεν εύρισκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις συνηθισμένες νεανικές συζητήσεις.
ΑΝΗΣΥΧΟ ΠΝΕΥΜΑ
Με σύμμαχο τον βουδισμό στη μάχη κατά του καρκίνου
Η πνευματική καθοδήγηση από τον βουδισμό έπαιξε κεντρικό ρόλο στη ζωή του Στιβ Τζομπς, οδηγώντας τον ακόμη και στην απόφαση να μην ακολουθήσει τις ιατρικές οδηγίες για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη μακρά του μάχη με τον καρκίνο. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, τον έθεσαν στο περιθώριο τον προηγούμενο χρόνο, καθώς ήταν αποδυναμωμένος και τελικά αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μεταμόσχευση ήπατος. Από τις αρχές του 2010, όμως, η επαναφορά ήταν ολική...
Του καταμαρτυρούν
Η «σκοτεινή πλευρά» της επιτυχίας
Οταν ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε τη μηχανή ανάγνωσης iPad τον Ιανουάριο στο Σαν Φρανσίσκο, «σφράγισε με την παρουσία του την πιο αξιοθαύμαστη επιστροφή στη σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία» όπως σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου των FT, Ρίτσαρντ Ουότερς και Τζόζεφ Μεν.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι ο εδώ και χρόνια αντίζηλος, Μπιλ Γκέιτς, μπορεί να είναι πλουσιότερος και να έχει ίσως μεγαλύτερη επιρροή λόγω της μονοπωλιακής του θέσης στην αγορά λογισμικού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο συνιδρυτής της Microsoft, όμως, έχει αποτραβηχτεί πλέον και έχει αφιερώσει τη ζωή και την περιουσία του στη φιλανθρωπία. Οι προβολείς πλέον στρέφονται αναπόφευκτα στον Τζομπς.
Από όλες τις αναποδιές που προκάλεσε η Apple στη Microsoft, τα τελευταία χρόνια, καμία δεν πρέπει να ήταν τόσο επώδυνη όσο η γρήγορη επιτυχία του iPad. Ο ίδιος ο Γκέιτς πριν από περίπου μία δεκαετία είχε προωθήσει έναν αντίστοιχο υπολογιστή, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μεγάλη ζήτηση.
Η Apple έχει καταφέρει να διοικεί το νέο βασίλειο του τεχνολογικού κόσμου πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι η Microsoft, καθώς ελέγχει ποια λογισμικά προγράμματα εφαρμογών διατίθενται προς πώληση στο ηλεκτρονικό της κατάστημα και παράλληλα θέτει και τους κανόνες ανάπτυξης αυτών των εφαρμογών.
Σύμφωνα με τους επικριτές, αυτή είναι η «σκοτεινή πλευρά» της τελειομανίας του Τζομπς. Καινοτόμες ιδέες μπορεί να καταποντιστούν αφού το μέλλον τους εξαρτάται πλέον από την αξιολόγηση της Apple.
Κατερίνα Κοσμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου