ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Επικυρώνουν τις μεγάλες τομές

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να επικυρώσει σαρωτικές αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους», το υπουργικό συμβούλιο θα επικυρώσει μπαράζ διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και το «μεγάλο μαχαίρι» στα επιδόματα του Δημοσίου, τις ΔΕΚΟ, τα υπουργεία Αμυνας, Παιδείας, Υγείας, Εργασίας και Γεωργίας, τα οποία θα δουν τους προϋπολογισμούς τους να μειώνονται αθροιστικά κοντά στα 4 δισ. ευρώ το 2011.
 Ο κατάλογος των μέτρων που βρίσκεται από χθες στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου, περιλαμβάνει και την αύξηση του χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ από το 11% στο 13% για μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Επιπλέον, η κυβέρνηση ετοιμάζει από 1 έως 5 νομοσχέδια στα οποία θα περάσουν όλες οι μεγάλες αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα και τις απελευθερώσεις των αγορών.
«Τα Χριστούγεννα θέλω όλοι να γράφουν νόμους, ώστε η υλοποίησή τους να ξεκινήσει με τη νέα χρονιά», διεμήνυσε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσω συνεργατών του, ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο η δέσμη των πρόσθετων μέτρων αφορά σε παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών, όπου, μεταξύ των άλλων, μειώνονται οι επιχορηγήσεις στις ΔΕΚΟ κατά 800 εκατ. ευρώ, τα κονδύλια για νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία κατά 2,4 δισ. ευρώ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ και ψαλιδίζονται κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου οι λειτουργικές δαπάνες.
Μείωση αποδοχών στις ΔΕΚΟΕιδικά για τις ΔΕΚΟ προβλέπεται μείωση αποδοχών, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο σχετίζεται με την επιβολή ποσοτικού πλαφόν στις πρόσθετες αμοιβές (π.χ. να μην ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα). Σύμφωνα με το δεύτερο, οι πρόσθετες αμοιβές δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 10% του βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου.
Επίσης, για κάθε δημόσιο οργανισμό θα καταρτιστεί σχέδιο αναδιάρθρωσης για τον περιορισμό των εξόδων και τη μείωση του προσωπικού με μετατάξεις και προγράμματα εθελούσιας εξόδου.
Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως δεν θα πειραχθούν μισθοί και συντάξεις, που βέβαια θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι το 2013, αλλά θα μπει μαχαίρι στις «υψηλές αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ».
Το οικονομικό επιτελείο, μετά και τις συστάσεις της τρόικας, έχει επικεντρώσει την προσοχή του στις περικοπές δαπανών σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και τις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων αλλά και στις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.
Στο επίκεντρο του διεθνούς  οικονομικού Τύπου ο ελληνικός προϋπολογισμός
«Ο στόχος περιορισμού του ελλείμματος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους όρους του μνημονίου» εκτιμά το Bloomberg, «η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της», σημειώνει ο τίτλος της Wall Street Journal, ενώ οι Financial Times αναμένουν την παρουσίαση του προϋπολογισμού «ύστερα από τις υποσχέσεις για περικοπές».
To Bloomberg επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ανακοινώνει τα σχέδια για τον προϋπολογισμό του 2011 εν μέσω αμφιβολιών ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στους όρους του προγράμματος στήριξης ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που την έσωσε από την χρεοκοπία». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Παπανδρέου παρεμποδίστηκαν από την επιβράδυνση στην αύξηση των εσόδων και την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009. «Έτσι, η Ελλάδα μάλλον δεν θα ανταποκριθεί στην πρόβλεψη περιορισμού  του ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ από το 9,4 φέτος.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι «η αργή πρόοδος φέτος στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην πάταξη της διαφθοράς στα δημόσια νοσοκομεία σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα πιάσει τους στόχους της τόσο για τις δαπάνες στον δημόσιο τομέα όσο και στα έσοδα του 2010».
Η αμερικανική Wall Street Journal αναφερόμενη στη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας για το προσχέδιο του προϋπολογισμού και επικαλούμενη υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο τονίζει ότι «υιοθετήθηκαν περαιτέρω μέτρα λιτότητας ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμο, παρόντα στα διαπραγματεύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου