ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η Ευρώπη θα επιζήσει μόνο αν αλλάξει

Δυστυχώς, ξεμείναμε από ηγέτες. Δεν υπάρχουν πια ηγέτες με όραμα, θέληση και αποφασιστικότητα να οικοδομήσουν την Ευρώπη. Τώρα που τα προβλήματα που είχε εξαρχής το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πήραν εκρηκτικές διαστάσεις, δεν υπάρχουν εκείνοι που θα υψώσουν το ανάστημα, θα πάνε κόντρα στο ρεύμα στο εσωτερικό των χωρών τους και θα αναλάβουν το κόστος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ώστε η Ευρώπη όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση, αλλά και να αποκτήσει τους απαραίτητους θεσμούς που θα της επιτρέψουν να λειτουργεί αποδοτικά για όλους. 
 Οι Γερμανοί ταμπουρώνονται πίσω από την ανταγωνιστική τους οικονομία. Καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν ότι χωρίς το ευρώ και την ευρωζώνη η πορεία των εξαγωγών τους θα ήταν διαφορετική. Γιατί με ένα πολύ ισχυρό μάρκο τα γερμανικά προϊόντα θα ήταν τώρα πανάκριβα και οι νυν εταίροι θα είχαν στραφεί σε άλλες αγορές. Προοπτική που τώρα εξαλείφεται χάρη στο κοινό νόμισμα.
Οι Γάλλοι, αδύνατοι οικονομικά, δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο που έπαιζαν στο παρελθόν χάρη και στην πυρηνική τους δύναμη.
Οι ηγέτες των άλλων χωρών προτιμούν να στοιχίζονται πίσω από τους μεγάλους, παρά να επιχειρήσουν να δώσουν νέα πνοή στην Ευρώπη.
Σήμερα το κοινό σπίτι των Ευρωπαίων απαιτεί βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλιώς θα επιβεβαιωθούν οι ευρωσκεπτικιστές. Χρειάζονται επειγόντως μεταρρυθμίσεις στο σκέλος των προϋπολογισμών και των δημοσίων οικονομικών, στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Ευρώπη θα επιζήσει μόνο αν αλλάξει και προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής μας. Διαφορετικά, θα καταρρεύσει το ευρώ, θα διαλυθεί η Ενωμένη Ευρώπη, θα οξυνθούν οι εθνικισμοί, οι αντιπαραθέσεις. Ο προστατευτισμός θα υψώσει τείχη, το εμπόριο και οι συναλλαγές θα υποχωρήσουν και μαζί τους και το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου