ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Βράζουν ΔΝΤ και ΕΕ για τη Μέρκελ

Προειδοποιήσεις από τον Στρος-Καν για τη στάση της απέναντι στους εταίρους. Αντίδραση και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Π. Ράσμουσεν, που της συνέστησε να κλείνει μερικές φορές το στόμα της Θύελλα έχει ξεσπάσει για την Ανγκελα Μέρκελ στην Ευρώπη, ενώ ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, προειδοποιεί το Βερολίνο ότι θα είναι εφήμερη η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, εάν καθυστερήσει η οικονομική ανάπτυξη των εταίρων της. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η γηραιά ήπειρος «βράζει από θυμό» για την τακτική της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Στερν», ο επικεφαλής του ΔΝΤ επισημαίνει ότι «η γερμανική οικονομία εξαρτάται από την καταναλωτική δύναμη των ανθρώπων στις άλλες χώρες της ΕΕ», προσθέτοντας πως όσο η οικονομική ανάκαμψη σε εκείνες τις χώρες είναι αργή, το γερμανικό οικονομικό θαύμα δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό.

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, «συμβούλευσε» χθες τη Γερμανίδα καγκελάριο να κλείνει μερικές φορές το... στόμα της και τόνισε ότι με ορισμένες δηλώσεις της έχει προκαλέσει τις πρόσφατες χρηματοοικονομικές αναταραχές στην Ευρωζώνη.
«Δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκεις κάποιον υπεύθυνο σε μια τέτοια κρίση, αλλά αυτό που είναι σαφές, όπως το κρύσταλλο, είναι ότι η Αν. Μέρκελ πρέπει να μάθει ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει μερικές φορές να κλείνουν το στόμα τους», ανέφερε ο Δανός πρόεδρος, σε ανακοίνωσή του.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στο δημοσίευμά τους επισημαίνουν ότι όσα είπε δημοσίως ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου για την Αν. Μέρκελ ψιθυρίζονταν εδώ και εβδομάδες στα πολιτικά και διπλωματικά γραφεία της γηραιάς ηπείρου.
Εχασε συμμάχουςΗ βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει, επίσης, ότι πληθαίνουν οι «φωνές» στην Ευρώπη που κατηγορούν τη Μέρκελ ότι οδηγεί τους ηγέτες μελών της Ευρωζώνης σε αδιέξοδο, για να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στους Γερμανούς φορολογούμενους.
Η Γερμανία έχασε την υποστήριξη παραδοσιακών συμμάχων, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία, επισημαίνει η εφημερίδα.
Ενδεικτική της έντονης, ευρωπαϊκής δυσφορίας έναντι της τακτικής της κυβέρνησης Μέρκελ απέναντι στα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι η δήλωση του διευθυντή του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής με έδρα τις Βρυξέλλες. Ο Ντάνιελ Γκρος, αναφερόμενος στα οργισμένα σχόλια που άκουσε εναντίον του Βερολίνου, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα:
«Ορισμένα από αυτά που λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες για τη Γερμανία είναι τόσο βαριά που δεν μπορούν να δημοσιευθούν τώρα».
Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» γράφουν, επίσης, ότι η Γερμανία σπρώχνει την Ευρωζώνη σε μια νέα κρίση χρέους.
Η πρόταση της Μέρκελ για τη δημιουργία μηχανισμού αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών με τη συμμετοχή και ιδιωτών αλλά και η προσπάθεια να την επιβάλει σαν «μπουλντόζα» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προκάλεσαν τη μήνιν των εταίρων της, γράφει η εφημερίδα.
Είναι η δεύτερη φορά που η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας ωθεί την Ευρωζώνη σε αναταραχή, καθώς αρνήθηκε φέτος επί μήνες την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, έως ότου αναγκάστηκε από την οργισμένη αγορά ομολόγων, σημειώνει ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης έχει χωρίσει την Ευρωζώνη στα... δύο, με τη Γερμανία (στο πλευρό της η Αυστρία) στο ένα στρατόπεδο και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου στο άλλο, εκτιμούν αναλυτές.
Το γεγονός ότι υπάρχουν δύο «μέτωπα» στη «γηραιά ήπειρο» θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στο ευρώ, εκτιμά η γερμανική τράπεζα Commerzbank, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
«Το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει εξαιτίας της απροθυμίας ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης να συμβάλουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα», αναφέρει η τράπεζα.
Ανγκελα Μέρκελ
«Ευχαριστώ» στους Γερμανούς για την αντιμετώπιση της κρίσης
Ευχαριστήριο μήνυμα προς τους πολίτες της Γερμανίας εξέφρασε, χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ως επιβράβευση του τρόπου με τον οποίο οι συμπατριώτες της ξεπέρασαν τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Το μεγάλο «ευχαριστώ» της «σιδηράς κυρίας» της Γερμανίας προς τους συμπολίτες της εστάλη σε όλες τις εφημερίδες πανεθνικής κυκλοφορίας, δημοσιεύτηκε στους ιστότοπους των εφημερίδων, σε ορισμένα περιοδικά και στον περιφερειακό Τύπο.
Το κόστος αυτής της ασυνήθιστης εκστρατείας ανέρχεται σε 2,8 εκ. ευρώ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης.
Υπό τον τίτλο, «Τέσσερις υποσχέσεις, αλλά πριν απ’ αυτό ένα ευχαριστώ», η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρει στην ανοικτή επιστολή της προς τους Γερμανούς πολίτες: «Ευχαριστώ, αγαπητοί πολίτες. Κάνατε τη Γερμανία τη χώρα που ξεπέρασε καλύτερα την παγκόσμια κρίση». Και προσθέτει: «Παρά τις ανησυχίες και τις κατηγορίες που σας πίεζαν, δεν αφεθήκατε στη σύγχυση... και καταφέρατε κάτι που έμοιαζε αδιανόητο πριν από μερικούς μήνες»...
Το ευχαριστήριο μήνυμα προς τον γερμανικό λαό εκφράστηκε από τη Μέρκελ την ώρα που η δημοτικότητά της είναι στο ναδίρ - σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μόλις το 31% των Γερμανών εγκρίνει το έργο της, το αντίστοιχο ποσοστό το 2009, όταν είχε κερδίσει τις εκλογές, ήταν 33,8%.



1 σχόλιο:

  1. ON vahoja politikooja, eikö ne pitäisi vaihtaa tuoreempiin.Tule sinäkin katsomaan Teuvon kuvat blogia ja kerro myös kaikille kavereillesi miksi kannattaa käydä katsomassa Teuvon kuvat blogi. Samalla saadaan teidän maanne lippu nousemaan korkeammalle minun blogissa. Pahoittelen ettei google taaskaan päästänyt minua lukijaksi sinun blogia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή