Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ιρλανδία, τον Ιανουάριο, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011, επιβάλλει ουσιαστικά το Κόμμα των Πρασίνων, ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό. Πρόωρες εκλογές έχει ζητήσει εδώ και μέρες και η αντιπολίτευση.
Η τοποθέτηση Κόεν στην κεφαλή της ιρλανδικής κυβέρνησης το 2008 εγκρίθηκε με 88 ψήφους έναντι 76, ενώ το κόμμα του ελέγχει σήμερα 74 από τις 166 έδρες και έχει τη στήριξη έξι Πρασίνων όσο και πέντε ανεξάρτητων βουλευτών, δηλαδή οριακή πλειοψηφία μόλις ενός βουλευτή, με 85.
«Εκλογές το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου»
Στην ανακοίνωσή του το κόμμα των Πρασίνων σημειώνει ότι «το προηγούμενο επταήμερο ήταν τραυματικό για το εκλογικό σώμα της χώρας, που νιώθει ότι παραπλανήθηκε και προδόθηκε.
Τρία πράγματα πρέπει να γίνουν το επόμενο δίμηνο για να διασφαλιστεί η μελλοντικήξ ευημερία και ανεξαρτησία των Ιρλανδών:
- η δημιουργία ενός αξιόπιστου τετραετούς προγράμματος που να πείθει ότι μπορούμε να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ως το 2014
- η σύνταξη προυπολογισμού για το 2011
- η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από ΕΕ και ΔΝΤ με σεβασμό στα ζωτικά συμφέροντα της Ιρλανδίας και στην επιστροφή της σταθερότητας στην ευρωζώνη
Πιστεύουμε λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να καθοριστεί ημερομηνία γενικών εκλογών το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου του 2011» τονίζει η ανακοίνωση.
«Δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση. Αυτό που θα αποκαθιστούσε τη σταθερότητα στην Ιρλανδία, θα ήταν η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και η ανάδειξη νέας κυβέρνησης που θα έχει πλειοψηφία», είχε δηλώσει ο Μάικλ Νούναν, εκπρόσωπος επί οικονομικών θεμάτων, του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος Fine Gael.
Εντός Νοεμβρίου η οριστικοποίηση του πακέτου
Οι διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για το ποσό της χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ιρλανδία και για τον τρόπο που θα δοθεί θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα έχει οριστεί το ακριβές ποσό, ανακοίνωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν την Δευτέρα.
Η κατ' αρχήν απόφαση το βράδυ της Κυριακής από ΕΕ και ΔΝΤ να προσφέρουν υποστήριξη στην Ιρλανδία «αποτελεί αποφασιστική πρόοδο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να σταθεροποιηθεί η ιρλανδική οικονομία και να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος. «Αυτή τη στιγμή διεξάγονται οι τεχνικές συζητήσεις σχετικά με αυτό το πρόγραμμα (βοήθειας) της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να έχουν τελειώσει ως τα τέλη Νοεμβρίου», διευκρίνισε.
Στο στόχαστρο οι τράπεζες
«Ξεκάθαρα, από το μέγεθος των χορηγήσεών τους, τους τεράστιους κινδύνους που ανέλαβαν, κατέστησαν μια απειλή όχι μόνον για το κράτος αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη», σημείωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράϊαν Λένιχαν στο ραδιοφωνικό σταθμό RTE, από το Δουβλίνο.
«Το μέγεθος των ιρλανδικών τραπεζών θα μειωθεί στις ανάγκες της ιρλανδικής οικονομίας«, των «Ιρλανδών καταναλωτών και των Ιρλανδών επιχειρηματιών. Αυτή πρέπει να είναι η κύρια έμφαση των ιρλανδικών τραπεζών», συμπλήρωσε.
Τον Ιανουάριο είναι πιθανό να εκταμιευτεί στην Ιρλανδία η πρώτη δόση του πακέτου στήριξης, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Εκτιμούμε ότι η πρώτη δόση των χρημάτων θα εκταμιευτεί εντός του Ιανουαρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.
Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, επισήμανε επίσης ότι τα προβλήματα της Ιρλανδίας δεν πρόκειται να εξαπλωθούν και στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών.
Moody's: Πιθανότητα υποβάθμισης της Ιρλανδίας
Το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιρλανδίας κατά πολλές βαθμίδες εξετάζει ο Οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο οίκος αξιολόγησης εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιρλανδίας κατά πολλές βαθμίδες, λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος και των οικονομικών αβεβαιοτήτων.
Φόβοι Γιούνκερ για ντόμινο σε Πορτογαλία, Ισπανία
«Κερδοσκοπικές κινήσεις κατά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αν και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν δεν θα έπρεπε να αποκλειστούν» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL Luxemburg.
«Σε μια στιγμή κατά την οποία οι χρηματοοικονομικές αγορές εμφανίζουν μια υπερβολική τάση τιμωρίας των κρατών που δεν παρέμειναν 100% σε μια ορθόδοξη (σ.σ. δημοσιονομική) προσαρμογή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα συμβούν παρόμοια πράγματα», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ, Ιρλανδικό Κοινοβούλιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου