ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ευρωπαϊκό περιθώριο
 Με την ένταξή της στο λεγόμενο μηχανισμό η Ελλάδα βρέθηκε στο ευρωπαϊκό περιθώριο. Οι εταίροι μας μας αντιμετωπίζουν σαν αναξιόπιστους δανειολήπτες και φτάνουν μέχρι το σημείο να προτείνουν την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου που έχουμε βάσει των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή η κατάσταση δεν αντέχεται, γιατί, εκτός του ότι οδηγεί στην επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μας εκθέτει σε μεγάλους εθνικούς κινδύνους και θίγει πατριωτικές και δημοκρατικές ευαισθησίες.
Ουσιαστικά έχει καταργηθεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία μας και η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε μία ομάδα ακριβοπληρωμένων διερμηνέων που επιβάλλουν τις οδηγίες της τρόικας.

Μετά την Ιρλανδία;

Η Ελλάδα οδηγήθηκε στο ευρωπαϊκό περιθώριο εξαιτίας της χρεοκοπίας του Δημοσίου και της πολιτικής που βρίσκεται πίσω από τη διαρκή επέκτασή του. Η Ιρλανδία, που μπαίνει κι αυτή στο μηχανισμό, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο εξαιτίας της «φούσκας» των ακινήτων και της αποσταθεροποίησης που προκάλεσε στο τραπεζικό της σύστημα. Στην Ελλάδα πληρώνουμε τη χρεοκοπία του Δημοσίου και της πολιτικής τάξης, ενώ στην Ιρλανδία πληρώνουν τη χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος και της πολιτικής διαπλοκής.
Η ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό σπάει την οικονομική, πολιτική απομόνωση της Ελλάδας, εφόσον είναι φανερό ότι δημιουργείται σιγά-σιγά μία ειδική κατηγορία προβληματικών χωρών που δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος τους. Τα προβλήματα της Ιρλανδίας θα φέρουν για ένα διάστημα σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την Ελλάδα. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και άλλοι πιστωτές των προβληματικών χωρών θα θέσουν αυστηρότερους κανόνες για την υποτιθέμενη διάσωση της ελληνικής και της ιρλανδικής οικονομίας.
Στη συνέχεια, όμως, μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις που θα επιβάλουν μία συνολική αναθεώρηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής. Εάν η Πορτογαλία και κυρίως η Ισπανία, που έχει μεγάλο ειδικό βάρος στην οικονομία των «27», δεν αντέξουν στην πίεση των αγορών και προσφύγουν κι αυτές στο μηχανισμό, τότε οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους. Θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα δώσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες στις προβληματικές χώρες, εκδίδοντας, μεταξύ των άλλων, ευρωομόλογα, ή θα δώσουν το πράσινο φως για την ουσιαστική διάλυση της Ευρωζώνης, ενδεχομένως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα προβλήματα της Ιρλανδίας κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, εάν, όμως, εκδηλωθούν ανάλογα προβλήματα στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, τότε μπορεί να υπάρξουν πολιτικές και οικονομικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, μέσα από την επέκταση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου