ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Χρόνος εξελίξεων το 2011
 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ 6-9 ΜΗΝΩΝ
 
 
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ερμήνευσε με το δικό του τρόπο το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο ΠΑΣΟΚ και σε αυτόν προσωπικά και πως η κυβέρνησή του έχει χρονικό ορίζοντα τριετίας. Ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζει δημόσια ο κ. Παπανδρέου, η οικονομική, κοινωνική και πολιτική δυναμική που αναπτύσσεται οδηγεί στην επιτάχυνση των εξελίξεων.
Σκληρή δοκιμασία
Η κυβερνητική ηγεσία έχει μπροστά της μία εξαιρετικά σκληρή δοκιμασία. Πρέπει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς, οικονομικούς στόχους που περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο μνημόνιο ξεπερνώντας σημαντικά εμπόδια. Πρώτον, η ελληνική οικονομία έχει βυθιστεί σε ύφεση εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται, επομένως είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα μεγαλώσουν οι αστοχίες που θα προκαλέσουν νέες «διορθωτικές» παρεμβάσεις των εκπροσώπων των πιστωτών μας. Δεύτερον, τελείωσε η πρώτη φάση της εφαρμογής του μνημονίου, όπου αρκούσαν η πολιτική θέληση της κυβέρνησης και οι περικοπές των μισθών και συντάξεων, και μπαίνουμε σε μία δεύτερη φάση, όπου κυριαρχούν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν πολιτικές αποφάσεις για μείωση των αποδοχών, αλλά χρειάζονται διοικητικές και διαχειριστικές ικανότητες για να φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Μια ματιά στις ομάδες εργασίας που στηρίζουν το κυβερνητικό έργο σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα της οικονομίας, η διαχείριση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών οργανισμών σε νέα βάση και η δραστική περικοπή των δαπανών για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά μεγάλες οι πιθανότητες να οδηγηθεί η κυβερνητική προσπάθεια σε αποτυχία.
Η πολιτική διάσταση
Για να επιτύχει τους στόχους που περιγράφονται στο μνημόνιο, η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί εναντίον του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ και μεγάλου μέρους της εκλογικής και κοινωνικής βάσης του Κινήματος.
Με βάση τη δική μας ερμηνεία των αποτελεσμάτων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει την πολιτική αντοχή και τις εφεδρείες για να προχωρήσει σε αυτή την αναμέτρηση. Είναι εύκολο να περιγράφεις νέα μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και στον ευρύτερο τομέα της οικονομίας κατά 20%-30%, δύσκολα, όμως, θα απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ ένα τέτοιο οικονομικό και κοινωνικό «σοκ». Θα χάσει σημαντικό μέρος της παραδοσιακής εκλογικής πελατείας του και θα ενισχυθούν οι τάσεις για δημιουργία «αντιμνημονιακού» πολιτικού σχηματισμού στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι υποψήφιοι που αναδείχθηκαν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά κράτησαν αποστάσεις από το μνημόνιο επιβραβεύτηκαν από τους ψηφοφόρους.
Με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να στρέφεται εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής και τη ΝΔ να συνεχίζει την πολιτική προσπάθεια κατά του μνημονίου, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου δεν θα μπορέσει να βρει αξιόλογα πολιτικά στηρίγματα. Υπάρχει, βέβαια, η λεγόμενη συμμαχία των προθύμων, που περιλαμβάνει την κ. Μπακογιάννη, τον κ. Κουβέλη και τον κ. Καρατζαφέρη, δεν μπορούν, όμως, να σηκώσουν το βάρος μιας τόσο μεγάλης προσπάθειας, ενώ είναι βέβαιο ότι ενδεχόμενη συνεργασία του κ. Παπανδρέου με αυτούς θα επιταχύνει τη διάσπαση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Το επόμενο βήμα
Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι ο κ. Παπανδρέου θα ακολουθήσει την πορεία του κ. Καραμανλή για να προστατεύσει τα πολιτικά του συμφέροντα από τη διαφαινόμενη οικονομική αποτυχία και την κοινωνική αναταραχή που συνδέεται με αυτήν. Τους επόμενους μήνες θα βρεθεί στην ανάγκη να οργανώσει την εκλογική του φυγή από την παγίδα του μνημονίου στην οποία έριξε το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου