ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Σταυρόλεξο με τους νέους φόρους


Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μας διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα οικονομικά μέτρα και νέοι φόροι. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διευκρινίζουν ταυτόχρονα ότι θα εφαρμοστούν μόνο όσα μέτρα προβλέπονται στο μνημόνιο και ορισμένα αντισταθμιστικά μέτρα στην περίπτωση που η κυβέρνηση αλλάξει κάπως το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Η διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα συμπληρώνεται από την περιγραφή των ενδεχόμενων νέων μέτρων.

Τρίτη και φαρμακερή

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η κυβέρνηση Παπανδρέου θα προχωρήσει, μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στην τρίτη μεγάλη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Με βάση τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και τις μεθοδευμένες διαρροές στα ΜΜΕ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι θα αυξηθεί κατά 1-2 μονάδες ο κατώτατος συντελεστής ΦΠΑ, θα αυξηθεί ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ από 11% σε 13% και θα υπάρξουν ορισμένα «είδη πολυτελείας» που θα μεταφερθούν από το μεσαίο συντελεστή -μέχρι σήμερα 11%- στον ανώτατο συντελεστή 23%.
Για να βελτιωθεί από επικοινωνιακή και πολιτική άποψη το «πακέτο» της νέας αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, θα υπάρξουν ορισμένα βασικά είδη -αναφέρονται σαν χαρακτηριστικά παραδείγματα το ψωμί και το γάλα- που θα περάσουν από το μεσαίο στον κατώτατο συντελεστή.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αποφύγει το μαζικό πέρασμα ειδών και υπηρεσιών από το 11% στο 23%, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, και να επιτύχει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα ρυθμίζοντας κατάλληλα όλους τους συντελεστές του ΦΠΑ. Η φορολογική επιβάρυνση της κατανάλωσης θα ξεπερνάει σε ετήσια βάση το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν το οικονομικό επιτελείο ότι η τρίτη κατά σειρά αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αποδειχθεί ιδιαίτερα φαρμακερή για την οικονομία και τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Από τις υποσχέσεις για αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ η κυβέρνηση πέρασε πολύ εύκολα στις συνεχείς αυξήσεις του, που επιβαρύνουν τους φορολογικά συνεπείς.
Οι συνέπειες
Η επιλογή της τρόικας και της κυβέρνησης Παπανδρέου υπέρ των αλλεπάλληλων αυξήσεων των συντελεστών του ΦΠΑ προκαλεί σοβαρές οικονομικές παρενέργειες. Πρώτον, κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας και προσφέρει εντυπωσιακά κίνητρα για την παραπέρα ανάπτυξη της παραοικονομίας. Δεύτερον, τινάζει στον αέρα την πολιτική του αποπληθωρισμού, στην οποία υποτίθεται ότι στηρίζεται το μνημόνιο. Η αρχική πρόγνωση για ετήσιο πληθωρισμό της τάξης του 1,8% για το 2010 έχει δώσει τη θέση της σε πληθωρισμό της τάξης του 5,5%-6%. Η νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα σταθεί εμπόδιο στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι υπερτριπλάσιος του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Οι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το 2011 ο ετήσιος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,5%-3%. Ακόμη κι αν αποδειχθεί σωστή η πρόγνωσή τους, θα συνεχίσουμε να χάνουμε έδαφος σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Μέχρι τα μέσα του 2009 ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν της τάξης του 1%, και είναι φανερό ότι οι καταναλωτικοί φόροι έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την εκρηκτική αύξησή του.
Το πετρέλαιο θέρμανσης
Πριν από λίγους μήνες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρόβαλε την άποψη της εξίσωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με τη φορολογία του πετρελαίου κίνησης, προκειμένου να εξασφαλιστούν ετήσια έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και να ματαιωθεί η προγραμματισμένη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Η πρωτοβουλία είναι σωστή αφού θα απέτρεπε τη γενική επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και θα περιόριζε το κόστος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, εφόσον οι συμπολίτες μας που πληρούν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια θα έπαιρναν ειδικό επίδομα για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα.
Από την αντικατάσταση της τρίτης προγραμματισμένης αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ από την αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης η κυβέρνηση πέρασε στον προγραμματισμό της αύξησης και των δύο καταναλωτικών φόρων εντός του 2011. Από 1ης Ιανουαρίου του 2011 θα έχουμε πρόσθετες επιβαρύνσεις μέσω ΦΠΑ και από 15 Οκτωβρίου του 2011 θα ισχύσει, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα της φορολογίας του πετρελαίου κίνησης.
Από τα αντισταθμιστικά μέτρα θα περάσουμε, εξαιτίας της υστέρησης των φορολογικών εσόδων, σε νέες μεγάλες αυξήσεις των καταναλωτικών φόρων. Μέσα από το φορολογικό σταυρόλεξο το οποίο καλούμαστε να λύσουμε αναδεικνύεται η έλλειψη αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου