ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Όχι άλλα μέτρα για μισθωτούς, συνταξιούχους

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ...
 
Τη διαβεβαίωση ότι η αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας από τη Eurostat για το 2009 δεν πρόκειται να επιβαρύνει περαιτέρω τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια συνάντησης που είχε, μαζί με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, με νέους επιχειρηματίες.
«Μέχρι εκεί...»
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- έχουμε δεσμευτεί. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, γιατί είναι θέμα επιβίωσης της χώρας, αλλά μέχρι εκεί».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «όλοι, μέσα και έξω από την Ελλάδα, πρέπει να καταλάβουν ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πρωτόγνωρες. Και αυτές οι θυσίες, μαζί με τις μεγάλες διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές, είναι που εγγυώνται την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Την οριστική έξοδο από την παρακμή και την υπανάπτυξη».
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «οι συμπολίτες μας, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, έχουν συμβάλει με το παραπάνω στην προσπάθεια που κάνουμε. Πλέον, το βάρος θα πέσει σ’ εκείνες τις πολιτικές που μειώνουν τη σπατάλη στο Δημόσιο και σε όσους εξακολουθούν να κρύβουν εισοδήματα και να παρασιτούν σε βάρος της χώρας και των πολιτών», επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού όλο το προηγούμενο διάστημα και πρώτη προτεραιότητά μας ήταν και είναι το συμμάζεμα των δημοσιονομικών μας για να μη χρεοκοπήσει η χώρα».
«Οι θυσίες πιάνουν τόπο»
Τόνισε, δε, ότι «κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια. Επιτυγχάνουμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει πετύχει ποτέ χώρα σ’ ένα χρόνο. Και έχουμε ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα. Οι θυσίες πιάνουν τόπο. Ήδη σε ολόκληρο τον κόσμο αναγνωρίζεται πια καθημερινά ότι καταφέραμε αυτό που θεωρούνταν από όλους ακατόρθωτο μέχρι πριν από λίγους μήνες. Και αυτό, παρά τον πόνο που όλοι αισθανθήκαμε, πρέπει να δίνει σε όλους μας στη χώρα και σε όλο τον ελληνισμό μεγάλη αυτοπεποίθηση: την αυτοπεποίθηση ότι όταν βάζουμε στόχο μπορούμε να τον εκπληρώσουμε, μπορούμε να τον αγγίξουμε και να τον πετύχουμε».
«Προκατάληψη»
Όσον αφορά στη νεανική επιχειρηματικότητα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το ότι εμείς δίνουμε έμφαση, ή πρέπει να δίνουμε έμφαση, στους νέους επιχειρηματίες είναι σαν να λέμε ότι είστε η εξαίρεση ενώ θα έπρεπε να είστε ο κανόνας. Σαν να είναι περίεργο το γεγονός ότι υπάρχουν νέοι, καινοτόμοι επιχειρηματίες. Ενώ σε άλλες χώρες είναι οι νέοι οι οποίοι τραβάνε μπροστά και είναι πολύ φυσιολογικό ότι αυτοί έχουν το προβάδισμα. [...] Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας δείχνει μια προκατάληψη, δείχνει όμως και τα πολλά εμπόδια που έχετε μπροστά σας: “αν είναι νέος, γιατί να του δώσουμε θέση ευθύνης; Δεν έχει ακόμα ωριμάσει”». Συμπλήρωσε, δε, ότι «οι νέοι σήμερα έχουν τεράστιες δυνατότητες. Πρέπει να σπάσουμε αυτήν τη λογική».
Επίκεντρο η καινοτομία
Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι στόχος είναι κυβέρνηση και επιχειρηματίες «να μιλήσουν την ίδια γλώσσα». «Ζούμε στην Ελλάδα της φούσκας και της κατανάλωσης, που σκάει πάνω σας και δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι οι προτάσεις των νέων επιχειρηματιών να αποτελέσουν αναπτυξιακά κίνητρα και να επιτευχθεί η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ωραία λόγια, αλλά...
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «είναι καλά τα ωραία λόγια, αλλά στην πράξη η πολιτική της κυβέρνησης είναι συνώνυμη με τα κατεβασμένα ρολά, τα λουκέτα, το στέγνωμα της αγοράς και την οικονομική ασφυξία». Πρόσθεσε δε ότι αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική θα αποδειχθεί για ακόμη μία φορά ότι «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια».
Σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναρωτήθηκε μήπως αυτές οι διαβεβαιώσεις ισχύουν μέχρι τις εκλογές, «γιατί όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι ετοιμάζονται και άλλα επώδυνα μέτρα». Συμπλήρωσε ότι δεν είναι τυχαίο που η τρόικα θα έρθει στη χώρα μας μετά τις εκλογές, ενώ «ακούγεται ότι τα στοιχεία για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας αντί να ανακοινωθούν στα τέλη αυτής της εβδομάδας θα αργήσουν και είναι πιθανό να πάνε κι αυτά μετά τις εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου