ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

"Στοπ" Γιώργου σε νέα επιβάρυνση

«Ο,τι και να γίνει, δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση με τους νέους επιχειρηματίες, στέλνοντας μήνυμα εντός και εκτός της χώρας. 
 Eνα «στοπ» προς την τρόικα για νέα μέτρα επιχείρησε να «αναρτήσει» χθες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αποκλείοντας περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. 
Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Συνάντηση Νέων Επιχειρηματιών, ανέπτυξε το σχέδιό του για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά, «γυρνώντας» στο ασφυκτικό πλαίσιο του μνημονίου, «υπενθύμισε» τα εμπόδια που τίθενται λόγω της οικονομικής συγκυρίας, υπογράμμισε τα «ναι» και τα «όχι» της κυβέρνησης και δεσμεύτηκε για την ίαση του «μεγάλου ασθενoύς», του δημόσιου τομέα.

Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έκανε εμφανή προσπάθεια να πείσει (μέσω της ομιλίας του στους νέους επιχειρηματίες) ότι οι ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες δεν πρόκειται να δεχθούν νέα οικονομικά χτυπήματα - παρότι δύο ημέρες πριν ο Ολι Ρεν ουσιαστικά προανήγγειλε την ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων λόγω της αναμενόμενης αναθεώρησης του ελλείμματος. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το «νυστέρι» στις ΔΕΚΟ ή σε άλλους τομείς όπου κατά την κυβέρνηση βρίσκονται οι εστίες της σπατάλης.
Είναι άλλωστε... κοινό μυστικό στο οικονομικό επιτελείο ότι η απόφαση της Eurostat να δημοσιοποιήσει τα τελικά στοιχεία για την αναθεώρηση του ελλείμματος περί τα τέλη του Νοέμβρη, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία για το διάστημα που απομένει μέχρι τις περιφερειακές εκλογές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και έπειτα από απανωτές συσκέψεις κυριάρχησε η άποψη ότι τα περιθώρια για νέο «σοκ» στην ελληνική κοινωνία είναι μηδαμινά κι ότι οι χαμηλότερες οικονομικά τάξεις πρέπει να αποκλειστούν από τη νέα... επέλαση της τρόικας εν όψει της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2011.
«Μέχρις εδώ»Ετσι χθες, ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας. Καταρχάς είπε ένα «μέχρις εδώ» προς την τρόικα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- έχουμε δεσμευτεί. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, γιατί είναι θέμα επιβίωσης της χώρας, αλλά μέχρι εκεί!».
Και επεσήμανε εν συνεχεία: «Ολοι, μέσα και έξω από την Ελλάδα, πρέπει να καταλάβουν ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πρωτόγνωρες και πρωτοφανείς. Και αυτές οι θυσίες, μαζί με τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, αυτές που πραγματοποιούμε, είναι που εγγυώνται την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Την οριστική έξοδο από την παρακμή και την υπανάπτυξη».
Πού πέφτει το βάρος για τη συγκέντρωση εσόδων; Οπως υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου σε δύο τομείς. Πρώτον στις πολιτικές που μειώνουν τη σπατάλη στο Δημόσιο. Και δεύτερον, στη φοροδιαφυγή - «σε όσους εξακολουθούν να κρύβουν εισοδήματα και να παρασιτούν σε βάρος της χώρας και των πολιτών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου έχει αναλάβει να ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση του ελλείμματος. Σε κάθε περίπτωση αυτά θα παραμείνουν στο στάδιο της εσωτερικής διαβούλευσης για ένα μήνα και αφού έχoυν κλείσει οι... κάλπες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα σενάρια αφορά στην εξοικονόμηση κονδυλίων από την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Παρότι απορρίπτουν μείωση των μισθών (άλλωστε με την εφαρμογή του πλαφόν έχει επέλθει μείωση), εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης των απολαβών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ μέσω του κοψίματος των επιδομάτων και του περιορισμού των υπερωριών.
Οσο δε για τα περιθώρια μείωσης της φορολογίας (που αφορά άμεσα και τους επιχειρηματίες), ο κ. Παπανδρέου αποσαφήνισε ότι στην παρούσα φάση αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ομως εξήγησε ότι μόλις αρχίσει να δημιουργείται νέο υγιές πλαίσιο στην οικονομία, τότε θα είναι από τις προτεραιότητες.
Απευθυνόμενος τέλος στους νέους επιχειρηματίες ζήτησε να πάρουν ρίσκα, δείχνοντας ότι γνωρίζει τους περιορισμούς της συγκυρίας. Και όπως ο ίδιος πρόσθεσε: «Και προσωπικά, το παίρνω το ρίσκο, δεν έχω τέτοιο πρόβλημα, αλλά όχι να ρισκάρει η Ελλάδα»...
Φώφη Γιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου