ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010


Η αυτονόμηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
 Η ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Η προχθεσινή δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη επιταχύνει τις εξελίξεις στο χώρο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς.

Νέο κόμμα

Χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Σαμαρά «λαϊκιστή» και προσφέροντας πολύτιμη στήριξη στην κυβερνητική πολιτική σε μια φάση κατά την οποία η ελληνική κοινή γνώμη στρέφεται εναντίον της, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να προετοιμάσει το έδαφος για τη δημιουργία του κόμματος της κ. Μπακογιάννη.
Η αντίθεσή του προς τον κ. Σαμαρά έχει ξεπεράσει τα όρια της πολιτικής και έχει μετατραπεί σε ένα είδος προσωπικής, οικογενειακής βεντέτας. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί με την ιδέα της επικράτησης του κ. Σαμαρά στη μάχη για την ηγεσία της ΝΔ και κάνει ό,τι μπορεί για να τον αποδυναμώσει στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Ο πολιτικός υπολογισμός του κ. Μητσοτάκη είναι απλός. Θεωρεί ότι ένα μέτριο ως κακό εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ θα αποδεσμεύσει δυνάμεις στο χώρο της Κεντροδεξιάς και θα διευκολύνει το σχηματισμό του νέου κόμματος της κ. Μπακογιάννη.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «λαϊκιστή» τον κ. Σαμαρά επειδή επιχειρηματολογεί υπέρ της εφαρμογής ενός οικονομικού προγράμματος που μπορεί να οδηγήσει στο μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος σε διάστημα μίας διετίας. Είναι αρκετά πιθανό ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του να έχουν κάνει λάθος στον υπολογισμό, η πολιτική, όμως, που προτείνουν έχει τα δημιουργικά, αναπτυξιακά στοιχεία που κατά γενική ομολογία λείπουν από την πολιτική του μνημονίου. Η ένταση της κριτικής που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Σαμαρά είναι ενδεικτική της κακής πολιτικής του διάθεσης απέναντί του.

Λάθος τακτικής

Τα πολιτικά χτυπήματα του κ. Μητσοτάκη σε βάρος του κ. Σαμαρά διευκολύνουν την πλήρη επικράτηση του τελευταίου στο εσωτερικό της ΝΔ. Οι περισσότεροι υποστηρικτές της ΝΔ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η οικογένεια Μητσοτάκη - Μπακογιάννη κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την πορεία της ΝΔ, και προσωπικά του κ. Σαμαρά, προκειμένου να διευκολυνθεί στο δικό της πολιτικό, εκλογικό σχεδιασμό. Ύστερα από δεκαετίες εσωκομματικού εμφύλιου, Μητσοτάκης εναντίον Αβέρωφ, Έβερτ εναντίον Μητσοτάκη και αντιστρόφως, Σαμαράς εναντίον Μητσοτάκη και αντιστρόφως, οικογένεια Μητσοτάκη - Μπακογιάννη εναντίον του καραμανλικού συστήματος της ΝΔ, δεν υπάρχουν πολλοί οι οποίοι θα θελήσουν να στηρίξουν τις δυναμικές κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ.
Οι Νεοδημοκράτες στήθηκαν στην ουρά και ψήφισαν τον κ. Σαμαρά για ηγέτη του κόμματός τους, σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν από τις φατρίες και τις οικογένειες που έχουν μετατρέψει την Κεντροδεξιά σε ένα πεδίο προσωπικής αντιπαλότητας και στρατηγικών.
Από την κίνηση Μητσοτάκη βγαίνει ενισχυμένος ο κ. Σαμαράς, εφόσον του προσφέρεται το τέλειο πολιτικό άλλοθι σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα είναι στο ύψος των προσδοκιών της εκλογικής και κοινωνικής βάσης της ΝΔ.

Ζωτικός χώρος

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ανακατατάξεις στο χώρο της πρώην κεντροδεξιάς πολυκατοικίας περιορίζουν το ζωτικό χώρο στον οποίο μπορεί να κινηθεί η κ. Μπακογιάννη. Ο πάντα ευέλικτος πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης έχει μετακινηθεί στο λεγόμενο μεσαίο χώρο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την ίδρυση και την ανάπτυξη του κόμματος της κ. Μπακογιάννη. Ο κ. Καρατζαφέρης και οι συνεργάτες του ασκούν μετρημένη κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου και εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν αρκετές από τις δύσκολες επιλογές της, στο όνομα της εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος. Προς το παρόν ο κ. Καρατζαφέρης δεν τοποθετείται στα δεξιά της ΝΔ, γιατί προσπαθεί να μπλοκάρει την προσπάθεια της κ. Μπακογιάννη στο λεγόμενο μεσαίο χώρο.
Με το πέρασμα του χρόνου γίνονται φανερές οι συνέπειες που έχει για την Κεντροδεξιά η μεγάλη εκλογική ήττα της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2009. Η απομάκρυνση από την εξουσία και τις ευκολίες της φέρνει στην επιφάνεια πολιτικές και προσωπικές αντιθέσεις.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς προσπαθεί να οργανώσει το αναγκαίο νέο ξεκίνημα, δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι έχει επαρκείς πολιτικές δυνάμεις για τη δύσκολη αποστολή. Ο κ. Καραμανλής κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο και τη δυνατότητα διεκδίκησης ενός πρωταγωνιστικού ρόλου στο μέλλον. Ο κ. Καρατζαφέρης αξιοποιεί την πολιτική αστάθεια στο χώρο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, για να ενισχύσει το ρόλο του μέσα ή έξω από την πολυκατοικία. Η κ. Μπακογιάννη προωθεί, σε δύσκολες συνθήκες, τη δημιουργία του δικού της κόμματος, με τη βοήθεια του κ. Μητσοτάκη. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της Κεντροδεξιάς είναι καλά νέα για την κυβέρνηση Παπανδρέου, εφόσον θα περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα προτού αναδειχθεί η ΝΔ ως αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου