ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Οριστική ρήξη με Μητσοτάκη

Αιχμές κατά του επίτιμου ακόμα και από πολιτικούς φίλους της Ντόρας. Σε δύσκολη πολιτικά θέση ο Κυριάκος. Το θέμα έκλεισε, τονίζουν στη Ρηγίλλης, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να παρέμβει μετά τις εκλογές 
 Μέρες του ‘93 (ξανα)ζει η ΝΔ, μόνο που αυτή τη φορά οι πρωταγωνιστές έχουν διαφορετικούς ρόλους... Ο κ. Αντ. Σαμαράς, ως ισχυρότερος κομματικά του κ. Κ. Μητσοτάκη, αντέδρασε ακαριαία στον χαρακτηρισμό «λαϊκιστής» που του απέδωσε ο πρώην πρωθυπουργός και με μια λακωνική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τον διέγραψε ουσιαστικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
 Ως διαγραφή ερμηνεύθηκε από πολλούς βουλευτές της ΝΔ η καταληκτική φράση της ανακοίνωσης του κόμματος, «καλή σας νύχτα κ. Μητσοτάκη», κάτι που ωστόσο δεν φάνηκε να ενοχλεί τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος μετά την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από το σύνολο των πολιτικών επιλογών της Ρηγίλλης.

Η «σκληρή» πολιτική σύγκρουση, που αναβίωσε μετά την πρόσφατη συνέντευξη του κ. Κ. Μητσοτάκη (Mega), είναι βέβαιον ότι δεν θα σταματήσει με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.
Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να απέφυγε χθες να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά, όπως τονίζουν πολιτικά στελέχη που συνομιλούν τακτικά μαζί του, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Στελέχη της Ρηγίλλης θεωρούν ότι το θέμα «έκλεισε» και σημειώνουν ότι ο κ. Σαμαράς, και η ΝΔ στο σύνολό της, θα επικεντρώσει τον πολιτικό λόγο του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτήν την ώρα ο ελληνικός λαός.
Εκτός από την αντίδραση της ΝΔ, με τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Κ. Μητσοτάκης:
1 Συσπείρωσε σχεδόν όλους τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και πολιτικοί φίλοι της κυρίας Μπακογιάννη άφησαν αιχμές εναντίον του.
2 Εφερε σε δύσκολη θέση, πολιτικά, τον γιο του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναγκάστηκε να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον χαρακτηριστικό «λαϊκιστής» που απηύθυνε στον κ. Σαμαρά.
3 Δεν ωφέλησε την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρίσκεται αυτήν την ώρα ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση του νέου πολιτικού φορέα της.
4 Μεγάλωσε την απόσταση που τον χώριζε από τους λεγόμενους «καραμανλικούς», όταν εμφάνισε τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να γνώριζε για την επερχόμενη κρίση και να μην έκανε τίποτε για να την αποτρέψει.
Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας η αναταραχή από την τοποθέτηση Μητσοτάκη είναι εμφανής.
Τα περισσότερα στελέχη σχολίασαν αρνητικά τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ υπήρξαν και ορισμένοι που απέφυγαν να πάρουν θέση και απλώς παρέπεμψαν στην ανακοίνωση της ΝΔ. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι κ. Κ. Χατζηδάκης και Ευρ. Στυλιανίδης.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Γερ. Γιακουμάτος τόνισε (Mega) ότι δεν βλέπει πουθενά λαϊκισμό και πρόσθεσε: «Είναι λαϊκισμός να λέει κάποιος ότι υπάρχει και άλλος δρόμος; Αυτό λέει η ΝΔ». Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο κ. Θ. Γιαννόπουλος, ο οποίος είναι επίσης τακτικός συνομιλητής της κυρίας Μπακογιάννη. «Δεν είναι λαϊκισμός αυτό το οποίο λέει ο Αντ. Σαμαράς ότι θα μπορούσε εάν υπάρξει ένα άλλο μείγμα μέτρων οικονομικών να είχαμε καλύτερη έκβαση από το μνημόνιο και την τρόικα και όλα αυτά» τόνισε (ρ/Σ Flash).
Πιο αιχμηρός ήταν ο κ. Γ. Μανώλης, ο οποίος δήλωσε (ρ/ς Real) πως «το ότι δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να πετύχει ο κ. Σαμαράς και να γίνει πρωθυπουργός είναι γνωστό. Βεβαίως είχε προβλέψει για τον κ. Παπανδρέου επίσης ότι δεν θα γίνει πρωθυπουργός...».
Κυριάκος Μητσοτάκης
«Δεν συμφωνώ με την άποψη του πατέρα μου»
Οι αποστάσεις από τον χαρακτηρισμό «λαϊκιστής» που απέδωσε στον κ. Σαμαρά ο πρώην πρωθυπουργός ήταν μονόδρομος για τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο της διαγραφής από τη ΝΔ.
Ο τομεάρχης περιβάλλοντος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφοροποιήθηκε όχι μόνον από τον πατέρα του αλλά και από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα την ακολουθήσει στο εγχείρημά της.
«Δεν συμφωνώ με την άποψη του πατέρα μου και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε τρία διαφορετικά άτομα στην ίδια πολιτική οικογένεια και δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα», τόνισε όταν ερωτήθηκε για τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού.
Για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο υπό ίδρυση κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αιφνιδίασε, λέγοντας: «Εκλέχθηκα με το κόμμα της ΝΔ, είμαι στέλεχός της και σκοπεύω να παραμείνω σε αυτή».
Τον δικαιολόγησεΟ δημόσιος χαρακτήρας της... ενδοοικογενειακής συζήτησης συνεχίστηκε πάντως, καθώς χθες το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργός προέβη σε μια ασυνήθιστη κίνηση. Δικαιολόγησε δημόσια τη στάση του γιου του. «Στην οικογένειά μας ποτέ δεν ήταν απαγορευμένη η διαφορετική γνώμη και τυχόν διαφορετικές απόψεις δεν επηρέασαν ποτέ τις μεταξύ μας σχέσεις», επεσήμανε.
Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη νωρίτερα είχε στηρίξει απόλυτα τις θέσεις του κ. Κων. Μητσοτάκη, εξαπολύοντας ταυτόχρονα νέα επίθεση κατά του κ. Σαμαρά. «Νομίζω ότι τέτοιοι άνθρωποι που δεν ξέρουν τι άλλο να πουν» -σημείωσε- «δεν μπορούν να καληνυχτίζουν ανθρώπους που διαχρονικά έχουν προσφέρει...». «Αυτή η παράταξη έχει ιστορία, και ποιοι έβλαψαν και ποιοι στοίχισαν σε αυτήν την παράταξη διαχρονικά είναι καταγεγραμμένο», κατέληξε.
Γιάννης Σαραντάκος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου