ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Διάλεξη για τον Τουλούζ Λοτρέκ

Μια πραγματική μυθολογία δημιουργήθηκε γύρω από τον Henri de Toulouse-Lautrec. Στη συλλογική φαντασία, Toulouse-Lautrec και Παρίσι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Το όνομα του ζωγράφου, το οποίο από μόνο του θυμίζει μια ολόκληρη εποχή, έχει γίνει συνώνυμο με το τέλος του αιώνα στο Παρίσι, χαρούμενη μεγαλούπολη της ψυχαγωγίας και της ευχαρίστησης. Ωστόσο, τίποτε δεν φαινόταν να προορίζει τον Henri de Toulouse-Lautrec, που γεννήθηκε στο Albi το 1864, απόγονος μιας μεγάλης οικογένειας,να γίνει ο ζωγράφος της ζωής στο Παρίσι και τη Μονμάρτη. Μπορεί να θεωρηθεί ως ο πιο ζωντανός, ο πιο πρωτότυπος της "παρακμιακής περιόδου» του. Με αγάπη για την ελευθερία, ποτέ δεν ακολούθησε παρά μόνο τη δική του ιδιοτροπία.

Η επικεφαλής επιμελήτρια στο μουσείο Orsay, στο Παρίσι και ειδικό της γαλλικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα Anne Roquebert αναλαμβάνει να μας μυήσει στον κόσμο του, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα και την ποικιλία του έργου του καλλιτέχνη με την προσέγγιση των πηγών του και τη θέση του στην καλλιτεχνική ζωή της εποχής του. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου, στις 1930 στην αίθουσα «Γιόζεφ Νεχαμά» του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (λεωφ. Στρατού 2).

Πρόκειται για μία εκδήλωση που θα προετοιμάσει το κοινό της Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη έκθεση Τουλούζ Λοτρέκ που θα παρουσιαστεί στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου