ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Δυσμενής αναθεώρηση για έλλειμμα και χρέος#

Επιφυλάξεις ως προς την ακρίβεια των ελληνικών στοιχείων
"Προ των πυλών" είναι η δυσμενής αναθεώρηση των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και χρέος κατά την περίοδο 2006 - 2009.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προχωρήσει στην αναθεώρηση εντός του Οκτωβρίου, ενώ σε αυτή την περίπτωση αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του μνημονίου.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος είναι αναθεωρήσιμα, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία "εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την ακρίβεια των ελληνικών στοιχείων".

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε, ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα θα λυθεί εντός του μηνός και ότι προς το σκοπό αυτό ενισχύεται το δυναμικό της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στην Αθήνα.

Ως προς το ύψος της ενδεχόμενης αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός, λέγοντας ότι τα στοιχεία κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα άνω, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια την αναθεώρηση.

Ερωτηθείς αν από την αναθεώρηση αυτή, είναι δυνατόν να προκύψει και αναθεώρηση του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της επιτροπής εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής ανέφερε παράλληλα, ότι αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της οποίας οι αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Αύγουστο και μετά, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και ότι σε απόλυτη συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές αρχές επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τα ακριβή ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Παράλληλα, αιχμές άφησε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γεργκ Άσμουσεν, για τα στατιστικά στοιχεία των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στο έλλειμμα του 2009, το οποίο θα αναθεωρηθεί προς το πάνω, είπε ότι θα επηρεάσει τα στοιχεία του 2010 και του 2011, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ικανοποίηση από ΔΝΤ

Στο μεταξύ, ικανοποιημένος από την πορεία υλοποίησης του μνημονίου στην Ελλάδα δηλώνει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο επικεφαλής νομισματικής πολιτικής του ΔΝΤ Χοσέ Βινιάλς.

Όπως είπε, φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρως κατανοήσει πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αλλιώς ακολουθεί το χάος, επισήμανε.

Κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα σωστά μέτρα και το ΔΝΤ αναμένει να βγει η χώρα στις αγορές τους επόμενους 12-18 μήνες , ίσως και νωρίτερα.

Απάντηση Πεταλωτή

Μεγαλύτερο θα είναι το έλλειμμα για το 2009 δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ για αναθεώρηση του ελλείμματος στο 15,1% από 13,6 που προέβλεπε η τελευταία εκτίμηση και 13,8% που προβλεπει το προσχεδιο του προϋπολογισμού.

Ο κ. Πεταλωτής επιτέθηκε ταυτόχρονα στη ΝΔ λέγοντας πως "η Eurostat απαντάει με τον καλύτερο τρόπο στους ισχυρισμούς της ότι η κυβέρνηση σήκωσε το έλλειμμα".

«Οι έκτακτες εισφορές δε θα φέρουν έσοδα στο κράτος»

«Όχι στη θέσπιση νέων φορολογικών εμποδίων που εμποδίζουν την ελκυστικότητα της χώρας», επισημαίνει μελέτη της ALPHA Bank.

Όπως αναφέρει, η ωφέλεια από την επιβολή νέων έκτακτων εισφορών στις ήδη υπέρμετρα φορολογημένες κερδοφόρες επιχειρήσεις θα έχει «εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας και την απασχόληση, ενώ δεν αναμένεται να φέρει έσοδα στο κράτος».

Ακόμα επισημαίνει την ανάγκη να ενισχυθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή καθώς η μέχρι τώρα συνεισφορά τους στη μείωση του ελλείμματος ήταν αρνητική.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΕΒΕΑ. Με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών τονίζει ότι οι έκτακτες εισφορές επί των κερδών των επιχειρήσεων τείνουν να καταστούν μόνιμες και δε βοηθούν στη δημιουργία του σταθερού φορολογικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου