ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Κάθε χρόνο και νέες αντικειμενικές αξίες

Επεκτείνεται και στα εκτός σχεδίου ακίνητα το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των τιμών τους για τη φορολογία, βάζοντας «φωτιά» στις τιμές των ακινήτων, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα καθιερώνεται από το 2011 σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών κάθε χρόνο, ανάλογα με την πορεία των αγοραίων τιμών.
Όπως ανέφερε χθες ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι στην επόμενη τριετία να ισχύουν αντικειμενικές αξίες για όλα τα ακίνητα στην Ελλάδα και παράλληλα να τεθεί σε λειτουργία και το νέο σύστημα που επεξεργάζονται ήδη στο ΥΠΟΙΚ και το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών ανάλογα με την πορεία των τιμών αγοράς.
Όπου αυξάνονται οι τιμές αγοράς θα αυξάνονται αντίστοιχα και οι τιμές εφορίας και το αντίστροφο, εφόσον συμβεί.
Με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες των εφοριών το υπουργείο Οικονομικών, ο μέσος όρος των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών το 2011 δεν θα υπερβεί το 30%, αλλά σε ορισμένες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές θα αυξηθούν έως και 100%, ακολουθώντας τις τιμές αγοράς, ή σε άλλες περιοχές ή ζώνες θα παραμείνουν αμετάβλητες.
Το εύρος των αυξήσεων που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την 1-1-2011 θα είναι δύο ταχυτήτων για τα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα και ειδικότερα:
1. Μέση αύξηση μέχρι και 30% για τα εντός σχεδίου ακίνητα, με τις αυξήσεις τιμών να είναι περιορισμένες 10% – 20% σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές προσεγγίζουν τις αγοραίες (οι οποίες έχουν μειωθεί στην τελευταία διετία), κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ θα είναι μεγαλύτερες από 20% έως 30% στις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών.
2. Μέση αύξηση έως 50% για τις τιμές των εκτός σχεδίου ακινήτων, στα οποία όμως θα δημιουργηθούν και νέες ζώνες, ώστε το νέο σύστημα να γίνει πιο αντιπροσωπευτικό. Μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις στα ακίνητα που είναι παραθαλάσσια, με κτίσματα, σε σύγκριση με άλλα ακίνητα της ίδια περιοχής, αλλά που δεν είναι προνομιούχα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο τα συνολικά έσοδα που αναμένονται από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι 570 εκατ. ευρώ, μέχρι και το 2013, καθώς θα προκαλέσουν αύξηση δεκάδων φόρων και τελών. Συγκεκριμένα, θα εισπραχθούν 270 εκατ. ευρώ το 2011, 200 εκατ. ευρώ το 2012 και 100 εκατ. ευρώ το 2013.
Νέο «πακέτο» φόρων με αναθεώρηση ελλείμματος
Νέο μπαράζ φοροεισπρακτικών μέτρων μπορεί να επιφέρει η αναθεώρηση του ελλείμματος του έτους 2009, εφόσον επηρεάσει αλυσιδωτά το έλλειμμα του 2010 και του 2011.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης δήλωσε χθες ότι το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με στελέχη της Eurostat, για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 13,6%, αλλά η Eurostat έβαλε υποσημείωση ότι μπορεί να αυξηθεί κατά 0,4 μονάδες του ΑΕΠ και να διαμορφωθεί στο 14% του ΑΕΠ.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε ήδη στο 13,8%, αλλά το ΥΠΟΙΚ φοβάται περαιτέρω αναθεώρηση, πάνω από το 14%. Στο ενδεχόμενο αυτό, ο κ. Πλασκοβίτης είπε «είμαστε σε γενική ετοιμότητα για πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί».
Στο μεταξύ ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στόχος των εσόδων θα επιτευχθεί φέτος. Όπως είπε, απομένουν προς είσπραξη 16 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος. Από αυτά, το 1 δισ. θα προέλθει από τέλη κυκλοφορίας και άλλα 700 εκατ. από έσοδα της περαίωσης που θα έρθουν το 2010. Οπότε είπε απομένουν ουσιαστικά 14,3 δισ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν τους επόμενους τρεις μήνες, ποσό που θεωρείται εφικτό από την πολιτική ηγεσία.
Επίσης, προθεσμία έως τις 12 Νοεμβρίου για την αποδοχή των σημειωμάτων περαίωσης θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις ώστε να καταβάλλουν το 20% του συνολικού ποσού.
Ασφαλέστερα συμπεράσματα θα εξαχθούν στα μέσα Νοεμβρίου, όταν θα ξεκινήσει η περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και θα αποτυπωθούν τα στοιχεία στο οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου.
Λίγες μέρες νωρίτερα έρχεται ξανά το κλιμάκιο της τρόικας, για τις τελευταίες «διορθώσεις» και τον νέο έλεγχο, από τον οποίο θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης των 9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Στο μεταξύ οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ ανάγκασαν 30 ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, οι οποίοι είχαν δηλώσει το σκάφος τους ως επαγγελματικό προκειμένου να αποφύγουν φόρους, να προσέλθουν οικειοθελώς την περασμένη εβδομάδα στις εφορίες και να κάνουν μεταβολή της χρήσης των σκαφών σε ιδιωτικά.
Ο ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνθηκαν ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα ποσά θα καταλογιστούν και σε άλλους ιδιοκτήτες σκαφών, από τους περίπου 2.500 που έχουν ελεγχθεί από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι 1.200 ελεγκτές πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους στην αγορά, προκειμένου να ασκείται πίεση για την καταβολή του ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου