ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Τα δύο λάθη του κ. Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου κάνει δύο βασικά πολιτικά λάθη, τα οποία, κατά την άποψή μας, πρέπει να διορθώσει το ταχύτερο δυνατόν.
Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στροφή από τις μη ρεαλιστικές προεκλογικές υποσχέσεις του σε μια πραγματικά ισοπεδωτική οικονομική και κοινωνική πολιτική ρίχνει όλες τις ευθύνες για την κρίση στην κυβέρνηση Καραμανλή. Τα ίδια έκανε ο κ. Καραμανλής σε σχέση με την κυβέρνηση Σημίτη. Κέρδισε πολιτικό χρόνο, στη συνέχεια, όμως, αποκαλύφθηκαν τα αίτια των οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών, που δεν περιορίζονται, βέβαια, στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου φτάνει το επιχείρημά του στα άκρα ζητώντας τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή που θα μελετήσει τα αίτια για το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο.
«Όχι» στις επιτροπές, «ναι» στην ανάπτυξη
Παρά την προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να περιοριστεί το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία στην περίοδο 2004-2009, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε ήδη να δεσμευτεί ότι θα εξετάσει τα πεπραγμένα της δεύτερης τετραετίας Σημίτη, και είναι φανερό ότι με τη δυναμική που αναπτύσσεται θα μελετηθούν όλες, χωρίς εξαίρεση, οι αποφάσεις της περιόδου 1981-2010.
Όσο ταχύτερα απεμπλακεί η κυβέρνηση Παπανδρέου από την πολυσυζητημένη Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, τόσο το καλύτερο για την κυβερνητική παράταξη και την εθνική οικονομία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλήσουμε πολιτικό κεφάλαιο και πολύτιμη ενέργεια σε έναν ιδιόμορφο εμφύλιο και την απόδοση ευθυνών για το κατάντημα της εθνικής οικονομίας.
Τις ευθύνες μοιράζονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εξασφάλιση των πολιτικών προϋποθέσεων για το αναγκαίο νέο ξεκίνημα. Η Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία πρέπει να μετατραπεί σε πολιτικό παρελθόν, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε σε καλύτερη βάση το οικονομικό μας μέλλον.
Κερδισμένος θα βγει ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου και εάν αξιοποιήσει τις ρεαλιστικές αναπτυξιακές προτάσεις του προέδρου της ΝΔ κ. Σαμαρά. Ο τελευταίος έχει καλύτερη γνώση των οικονομικών θεμάτων και επιχειρεί μια πιο δημιουργική προσέγγιση σε αυτά απ’ ό,τι η κυβέρνηση. Αντί να καταγγέλλει τον κ. Σαμαρά ως «ανεύθυνο» πολιτικό, καλά θα κάνει ο κ. Παπανδρέου να αξιοποιήσει την επιχειρηματολογία του σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση έναντι της τρόικας και των εκπροσώπων της. Η πολιτική του μνημονίου έτσι όπως έχει διατυπωθεί και εφαρμόζεται οδηγεί σε δραματικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Η πρόταση Σαμαρά για απεμπλοκή από αυτήν μπορεί να μετατραπεί σε πολιτικό, διπλωματικό ατού για την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου