ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ο αγώνας δεν έχει λήξει, κρίσιμο το 2011 για την επιτυχία

Μείωση της σπατάλης, προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και στροφή στην πραγματική οικονομία ήταν το τρίπτυχο που κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 
 Ο Α. Λοβέρδος και η Λ. Κατσέλη δεσμεύτηκαν να καλύψουν τις μαύρες τρύπες στους τομείς ευθύνης τους, ο Δ. Ρέππας πρότεινε "να ενημερώσουμε τους πολίτες πως με εμάς δεν θα πλήξουν" δείχνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για αλλαγές και ο Θ. Πάγκαλος με τον Ευ. Βενιζέλο και την Α. Διαμαντοπούλου έστρεψαν τη συζήτηση στα θέματα πραγματικής οικονομίας.
"Να κηρύξουμε το 2011 έτος πραγματικής οικονομίας" κάλεσε τους συναδέλφους του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, "να αναστείλουμε την αναστολή της οικοδομής" σημείωσε με νόημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ η υπουργός Παιδείας ζήτησε μετατάξεις για την αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων. Μεγάλη κουβέντα έγινε και για το τραπεζικό σύστημα, με αρκετούς υπουργούς να εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον οι τράπεζες θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τα δικά τους προβλήματα προκειμένου να ασχοληθούν με την πραγματική οικονομία".

"Είναι σαφές πως, αν για το 2010 είμαστε σε καλό δρόμο, για να κερδίσουμε το πρώτο ημίχρονο, η επιτυχία μας το 2011 είναι το κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο, που μπορεί να αλλάξει καθοριστικά τη δημοσιονομική και κυρίως την οικονομική πορεία της χώρας", συνόψισε τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου. "Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011 είναι ακριβώς η συνέχεια της προσπάθειας που ξεκινήσαμε για να βάλουμε τάξη στα οικονομικά του κράτους. Και βάζοντας τάξη, να μπορούμε πλέον να επενδύσουμε ουσιαστικά σε μία νέα αναπτυξιακή προοπτική, σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης", απάντησε στους ανησυχούντες υπουργούς του. Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε πως οι επενδύσεις που αναμένονται βασίζονται στις μεγάλες αλλαγές, αλλιώς είναι χρήματα που θα πέσουν στο κενό.
"Ο αγώνας δεν έχει λήξει", τόνισε, "κάθε υπουργείο, κάθε υπουργός πρέπει να δει πώς μπορούμε ακόμα περισσότερο να μειώσουμε σπατάλες". Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στον ΟΣΕ: "Με αυτό το σχέδιο νόμου γυρίζουμε οριστικά σελίδα και κλείνουμε μία χαίνουσα πληγή, που κόστιζε αμύθητα ποσά στους Ελληνες πολίτες, χωρίς αυτοί να απολαμβάνουν και τις ανάλογες υπηρεσίες". Στην 31η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στους μήνες που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου έκανε έναν απολογισμό-επίθεση στη ΝΔ.
Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για "ανευθυνότητα και λαθροχειρία". "Αυτά είναι τα έργα εκείνων που σήμερα μιλούν για μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε έναν χρόνο", συνέχισε. "Μας κατηγορούν γιατί βρήκαμε τα ταμεία άδεια, ενώ αυτοί τα άδειασαν". "Αφησαν πίσω τους 32,5 δισ. ευρώ έλλειμμα το 2009 - και εμείς μειώνουμε το έλλειμμα φέτος στα 18,5 δισ. ευρώ. Ενας πραγματικός άθλος", τόνισε και εστίασε τα πυρά του στον Κ. Καραμανλή και τον Α. Σαμαρά. Για τον τέως πρωθυπουργό είπε ότι "δεν γίνεται αυτοί που επέλεξαν τη φυγή, την απόδραση από τα προβλήματα, του ελλείμματος που οι ίδιοι δημιούργησαν, να θέλουν τώρα να δώσουν και μαθήματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου