ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Οργιο σπατάλης στα νοσοκομεία

Ακρως αποκαλυπτικά για το όργιο διασπάθισης του δημόσιου χρήματος στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν τα όσα ακούστηκαν στη χθεσινή ανοιχτή σύσκεψη του υπουργού Υγείας με τους διοικητές των ιδρυμάτων
Εκτός καθηκόντων θα τίθενται -με συνοπτικές διαδικασίες- οι επίορκοι νοσοκομειακοί γιατροί.

Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί του ΚΑΤ που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα υλικά δεν θα χειρουργούν για τρεις μήνες. Ανάλογη ποινή θα επιβάλλεται και σε όσους υπερβάλλουν στη συνταγογράφηση, ακόμη κι αν δεν έχει υπάρξει καταδικαστική απόφαση.
Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος προς τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας και ήταν, για πρώτη φορά, ανοικτή.
Οργιο σπατάλης στα νοσοκομεία

Απευθυνόμενος προς τον διοικητή του ΚΑΤ, κ. Βαγγέλη Παπαφράγκα, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε τι έχει γίνει με τους ορθοπεδικούς οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο «De Puy». Ο διοικητής απάντησε ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια, καθώς δεν έχει ενημερωθεί επίσημα: «Από τη στιγμή που επεμβαίνει ο εισαγγελέας ή υπάρχουν ακόμη και υπόνοιες για κάποιο γιατρό, ο διοικητής του νοσοκομείου θα τον κρατά τρεις μήνες εκτός χειρουργείων», τόνισε ο υπουργός, για να σημειώσει: «Ο γιατρός μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του όπως κάθε Ελληνας πολίτης, αλλά στο μεταξύ θα βρίσκεται τρεις μήνες εκτός».

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε στους διοικητές ότι, από τον Οκτώβριο και μετά, η επιτήρηση της τρόικας θα αφορά την Υγεία και πως δεν έχουμε ως χώρα άλλα περιθώρια. Ορισμένες διοικήσεις -είπε- βρίσκονται σε καλό δρόμο και άλλες χρειάζονται να επιταχύνουν. Διοικητές νοσοκομείων παραδέχτηκαν ότι υπάρχει μεγάλη σπατάλη, κυρίως στη φαρμακευτική δαπάνη και στα υλικά, λέγοντας ότι μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους.

Δικαιοδοσία
Ο διοικητής του νοσοκομείου «Αττικόν», κ. Ηλίας Λαμπίρης, χαρακτήρισε το ίδρυμα που διοικεί ως το «προβληματικότερο νοσοκομείο», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το προσωπικό δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν». Οι γιατροί του -είπε- ανήκουν στο πανεπιστήμιο και ο ίδιος δεν έχει δικαιοδοσία.

Για σημαντικές σπατάλες στον τομέα του φαρμάκου και σε εξετάσεις μίλησε ο διοικητής του «Σωτηρία», κ. Γιάννης Στεφάνου. Το «Σωτηρία» - είπε - έχει δυναμικότητα 700 κλινών, αλλά διαθέτει έναν απαρχαιωμένο τομογράφο, με αποτέλεσμα να πληρώνει ετησίως 250.000 ευρώ για αξονικές τομογραφίες στον ιδιωτικό τομέα.

Ο γ. γ. του υπουργείου, κ. Νίκος Πολύζος, κάλεσε τους διοικητές να καλύψουν πλήρως το πλάνο των υποχρεώσεών τους: Να προχωρήσουν τους διαγωνισμούς για προμήθειες έως την 1η Οκτωβρίου. Να πληρώσουν τα 250 εκατ. που οφείλουν στους προμηθευτές για το 2005 - 2006. Να εξοφλήσουν τα εντάλματα του 2007-2009 και να διεκπεραιώσουν τις απαιτήσεις του πρώτου επταμήνου προς τα Ταμεία. Να προχωρήσουν με την ολοήμερη λειτουργία, να συντάξουν τους προϋπολογισμούς, να προχωρήσουν τη μηχανοργάνωση και να ολοκληρώσουν τις προσλήψεις.

Β’ Περιφέρεια Αττικής
Μειώθηκαν σε έναν χρόνο κατά 30% οι δαπάνες

Συγχαρητήρια έδωσε ο υπουργός Υγείας στη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (ΥΠΕ), για τη μείωση κατά 30% στις δαπάνες των νοσοκομείων της. Οπως ανακοίνωσαν χθες η διοικήτρια κ. Χριστίνα Παπανικολάου και ο υποδιοικητής κ. Σωτήρης Ζώτος, οι δαπάνες έπεσαν στα 55 εκατομμύρια από 81 εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Μικρότερη, όμως, είναι η μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έφτασε στα 32 εκατομμύρια, από 38 εκατομμύρια πέρυσι.
Μείωση κατά 13% στις συνολικές δαπάνες ανέφερε και ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ κ. Τάσος Χατζής. Σχολιάζοντας τα στοιχεία των διοικητών ο γενικός γραμματέας κ. Νίκος Πολύζος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πραγματικό ποσοστό μείωσης κυμαίνεται σήμερα στο 5% έως 6% στο σύνολο των νοσοκομείων και στο 15% έως 20% στα φάρμακα και στο υγειονομικό υλικό.

«Αγ. Κυριακού»
Οι γιατροί 170, οι διευθυντές 102!

Νοσηλευτές δεν υπάρχουν ούτε για? δείγμα, αλλά το ΕΣΥ βρίθει διευθυντών. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», στο ίδρυμα υπηρετούν συνολικά 170 γιατροί, από τους οποίους οι 102 είναι διευθυντές! Αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την κατάσταση «τριτοκοσμική» και κάλεσε τους διοικητές να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες των προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού.

Αίτημα γιατρού στον διοικητή του «Αγία Ολγα»
Ζητούσε 27.000 €, «συμβιβάστηκε» με 15.000

Οργιο σπατάλης με τα υλικά και τα φάρμακα επικρατεί στα νοσοκομεία. Με παρεμβάσεις που έκανε στους γιατρούς του «Αγία Ολγα», ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Βασίλης Κανελλόπουλος, κατόρθωσε να μειώσει δραστικά τις δαπάνες για αιμοστατικά φάρμακα μέσα σε λίγους μήνες! Χαρακτηριστικό είναι περιστατικό που ο ίδιος ανέφερε στη χθεσινή σύσκεψη:

«Γιατρός του νοσοκομείου μού παρουσίασε μία δαπάνη 27.000 ευρώ για αγγειακά μοσχεύματα σε έναν ασθενή. Απέρριψα το αίτημα και ο ίδιος γιατρός ήρθε μετά από δύο μέρες με υλικά για τον ίδιο ασθενή κόστους 15.000! Ο ίδιος γιατρός περιφερόταν στο περιστύλιο του κυλικείου, λέγοντας με έπαρση ότι τόσο χρεώνει σε κάθε ασθενή».

Ο διοικητής μίλησε για «καρτέλ» στις προμήθειες αγγειακών μοσχευμάτων. Συμμετέχουν μόλις τέσσερις εταιρείες, οι οποίες υπερτιμολογούν τα προϊόντα τους. Στην υπόθεση - είπε - εμπλέκονται και γιατροί, οι οποίοι ζητούν περισσότερα μοσχεύματα απ’ όσα χρειάζονται: «Ζητούν 30 και χρησιμοποιούν τελικά μόνο ένα», υπογράμμισε.

Ανάλογη υπόθεση αποκαλύφθηκε από έρευνα που έγινε πέρυσι στην Αγγλία για τη δραστηριότητα της εταιρείας ορθοπεδικών υλικών «De Puy», στην οποία εμπλέκονται και Ελληνες γιατροί.

Οι καταγγελίες εξετάζονται και από την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς 35 χειρουργοί ορθοπεδικοί ελληνικών νοσοκομείων φέρονται να έχουν λάβει μίζες, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της και μάλιστα υπερτιμημένα.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν η μητρική εταιρεία, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι υπήρχε διαρροή χρημάτων από τη θυγατρική της στη Βρετανία. Ακολούθησε σειρά ελέγχων, από τους οποίους αποκαλύφθηκε ότι μεγάλα χρηματικά ποσά κατευθύνονταν προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα στους λογαριασμούς ορθοπεδικών, οι οποίοι χειρουργούσαν σε νοσοκομεία επιλέγοντας προϊόντα της εταιρείας.

Καταγγελία του γ.γ. του υπουργείου
«Μας δουλεύουν οι φαρμακευτικές»

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες μάς δουλεύουν. Παίζουν τη γάτα με το ποντίκι μαζί μας και υποκαθιστούν κάθε μέτρο που παίρνουμε για τα φάρμακα».

Με τη φράση αυτή περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος την κατάσταση που επικρατεί με τη φαρμακευτική δαπάνη στα δημόσια νοσοκομεία. Ο κ. Δημόπουλος είπε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τη μείωση της σχετικής δαπάνης που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι μπορούν και καλύτερα: «Υπάρχει μια δυσκολία από πλευράς των διοικήσεων να αντιπαρατεθούν για το θέμα με τους γιατρούς. Να το κάνετε και να γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση θα πάρει κι άλλα μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Ο γενικός γραμματέας κάλεσε τους διοικητές να αυξήσουν την κατανάλωση των αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία είναι πιο φθηνά σε σχέση με τα πρωτότυπα: «Η Ελλάδα έχει 10% κατανάλωση αντιγράφων, όταν οι ΗΠΑ, που είναι το κέντρο της ιατρικής έρευνας, έχει 38%».

Η διοικήτρια του «Σισμανόγλειου» κ. Ολγα Οικονόμου ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει σημαντική μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, την οποία απέδωσε στο ότι το 50% των φαρμάκων που καταναλώνονται είναι αντίγραφα. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο νοσοκομείο θα ξεκινήσει σύντομα «πιλοτικό» πρόγραμμα χορήγησης μόνο αντιγράφων φαρμάκων.

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό, ο διοικητής του «Ιπποκράτειου» της Αθήνας, κ. Κώστας Μπάνης, υπογράμμισε ότι, αν δεν γίνει συνταγογράφηση με το όνομα της δραστικής ουσίας και όχι το εμπορικό όνομα του φαρμάκου, δεν θα υπάρξει σημαντική μείωση της δαπάνης. «Αυτή είναι η πρόθεση», σχολίασε ο κ. Λοβέρδος.

Οι περισσότεροι διοικητές ανακοίνωσαν στον υπουργό ότι έχουν μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Ο γενικός γραμματέας κ. Νίκος Πολύζος σχολίασε ότι πολλά από τα στοιχεία αυτά χρειάζονται διασταύρωση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν συμφωνούν με τα τελικά ποσά.

Eισήγηση Λοβέρδου
Αξιοποίηση της περιουσίας

«Αναπτυξιακή ευκαιρία για το ΕΣΥ» χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας την περιουσία των νοσοκομείων. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε χθες να ανατεθεί η αξιοποίησή τους σε τράπεζες, χωρίς να αφαιρεθεί η κυριότητα των ακινήτων από τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η τοποθέτηση του υπουργού προήλθε έπειτα από την τοποθέτηση του διοικητή του «Σωτηρία», κ. Γιάννη Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι το νοσοκομείο διαθέτει περισσότερα από 60 διαμερίσματα και περιουσία αξίας 80 εκατ. ευρώ (χωρίς το οικόπεδο στο οποίο στεγάζεται). Στον αντίποδα, στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» οι θάλαμοι καταρρέουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου