ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Τεχνικό Επιμελητήριο: Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται έργα, όχι εξαγγελίες

Συνολικό και ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης, ενταγμένο στο αναθεωρημένο ρυθμιστικό σχέδιο, που βρίσκεται στα «συρτάρια» του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, ήδη από τον Οκτώβριο του 2009, χρειάζεται η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), «αντί να βομβαρδίζεται με εξαγγελίες για μεγαλεπήβολα, οραματικά μεν, αλλά ελάχιστα ρεαλιστικά προγράμματα».

Αναφερόμενο στη χτεσινή παρουσίαση του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2012», από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ υποστηρίζει πως οι αναπτυξιακές ανάγκες της Θεσσαλονίκης απαιτούν συγκεκριμένες προτεραιότητες, δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και διασφαλισμένα κονδύλια, ώστε να υπάρξει έστω κι ένα έργο με μετρήσιμη πρόοδο και όχι «πολυδιάσπαση, αποσπασματικότητα και κατά συνέπεια διαρροή κονδυλίων».


Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ισχυρίζεται, επίσης, πως ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές είναι μη ρεαλιστικές, ενώ «είναι φανερό ότι σχεδιάστηκαν με καλές προθέσεις, αλλά εκ του μακρόθεν και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιομορφίες της πόλης».


Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την πρόθεση σταδιακής μετατροπής της οδού Τσιμισκή σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, σε ενάμισο χρόνο από σήμερα.


«Υπενθυμίζεται ότι η Τσιμισκή είναι ο ένας από τους δύο βασικούς κατά μήκος άξονες της διαμήκους πόλης της Θεσσαλονίκης, ενώ ο δεύτερος (Εγνατία) υπολειτουργεί λόγω των έργων του Μετρό», σημειώνει.


Στον αντίποδα, στα «πολύ θετικά» στοιχεία του προγράμματος που ανακοίνωσε η κ. Μπιρμπίλη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ περιλαμβάνει τις αναφορές της υπουργού στην «ανάγκη ευρύτερης θεώρησης της ανάπλασης» της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα το διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο των HELEXPO-ΔΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου