ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Yπάρχει λύση πέραν του μνημονίου

«Το μνημόνιο δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Τα μέτρα προσαρμογής είναι διπλάσια από όσα απαιτούνται, επειδή τα μισά από τα κέρδη τους θα τα απορροφήσει η ίδια η ύφεση που προκαλούν».

Τη στρατηγική του για την έξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά και την ταχύτερη αποδέσμευση από τους όρους και τις συνέπειες του μνημονίου παρουσίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

Κι απέδειξε με στοιχεία και αριθμούς –και όχι με θεωρεία–, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του οικονομικού σχεδίου του κόμματος, πως η «Στρατηγική Ελπίδας για την Έξοδο από την κρίση» είναι εφικτή.

«Ο δρόμος που προτείνουμε, δεν είναι δρόμος χωρίς θυσίες, είναι δρόμος με λιγότερες θυσίες, που όμως μπορεί να τις αντέξει η οικονομία και η κοινωνία και θα πιάσουν τόπο», υπογράμμισε με έμφαση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Δεσμεύθηκε, μάλιστα, στο Ζάππειο, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, πως στην περίπτωση που εφαρμοστούν οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας σε δύο με τρία χρόνια η έξοδος από το μνημόνιο θα είναι εφικτή.

Οι θέσεις για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση βασίζονται στην αρχή ότι υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν του μνημονίου.

Ο κ. Σαμαράς άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι με τα λάθη και τις παραλείψεις της οδήγησε τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται.

«Διόγκωσε το έλλειμμα τη χώρας. Αν δεν είχε γίνει αυτό, το έλλειμμα σήμερα θα ήταν στο 9,9%», σημείωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε αναλυτικά και με στοιχεία γιατί η κρίση χρέους μετετράπη σε κρίση δανεισμού.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φούσκωσε το έλλειμμα, άργησε να παραδεχθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και ανάλωσε πολύτιμο χρόνο, χωρίς να λάβει μέτρα που την ίδια περίοδο άλλες χώρες προωθούσαν και έκανε σειρά κινήσεων και δημόσιων τοποθετήσεων (“τιτανικός”, “κίνδυνος απώλειας εθνικής κυριαρχίας”, απειλή προσφυγής στο ΔΝΤ) που απαξίωσαν τη χώρα, προκάλεσαν τις αγορές και, τελικά, την έθεσαν εκτός», υπογράμμισε.

Δεν παρέλειψε να τονίσει πως τα μέτρα που περιλαμβάνει το μνημόνιο θα μειώσουν το έλλειμμα στην περίοδο έως το 2014, αλλά θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος από 115% που είναι σήμερα στο 149%.

Σε αντίθεση με τα μέτρα που προτείνει η Ν.Δ., εφόσον υλοποιηθούν, θα βρεθούμε με 110% δημόσιο χρέος και με μηδενικό ή ελάχιστο έλλειμμα και παράλληλα με ανάπτυξη.

Και τοποθέτησε το χρονικό διάστημα της εξόδου, σε περίπτωση άμεσης εφαρμογής των προτεινόμενων από τη Νέα Δημοκρατία μέτρων, στα δύο με τρία χρόνια. Περιέγραψε ένα «άλλο μείγμα» οικονομικής πολιτικής. «Δεν χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα.

Χρειάζονται αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα εξουδετερώνουν την ύφεση.

Το αθροιστικό αποτέλεσμα των αντισταθμιστικών αυτών μέτρων, σε συνδυασμό με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα δημιουργήσουν έναν “ενάρετο οικονομικό κύκλο ανάπτυξης”, σε αντίθεση με το “φαύλο κύκλο” που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, ενώ, παράλληλα, θα απαλύνουν τις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες από το δυσβάστακτο κόστος της», τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι εκτός από τα αντισταθμιστικά μέτρα χρειάζονται και τα επανορθωτικά μέτρα, δηλαδή «διορθώσεις μεγάλων σφαλμάτων στις περικοπές που έχουν γίνει και προκάλεσαν αδικίες». Ως τομείς, από όπου μπορούν να προκύψουν έσοδα, ανέφερε τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων, τις περικοπές στα συμβούλια και τις επιτροπές του Δημοσίου, τη μείωση των οδοιπορικών, αλλά και των αμοιβών.

Επίσης, πρότεινε και σειρά αναπτυξιακών μέτρων που βασίζονται κυρίως στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

«Δεν σημαίνει να βγάλουμε στο σφυρί μνημεία ή χώρους που συνδέονται με την ιστορία μας ή με την εθνική μας ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η ακίνητη περιουσία του δημοσίου μένει εντελώς ανεκμετάλλευτη και αναφέρθηκε στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, που έχει στον έλεγχό της ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 272 δισ. ευρώ.

«Αν δώσουμε για εκμετάλλευση ένα μικρό μέρος όλων αυτών των ακινήτων, με τη μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, μπορούμε να φτάσουμε σε έσοδα μέχρι 5 δισ. ευρώ ετησίως», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου