ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Σήμερα η στέψη της νέας παγκόσμιας «βασίλισσας» του ποδοσφαίρου

Οι δύο ποδοσφαιρικές «πριγκίπισσες» του Μουντιάλ, η Ολλανδία και η Ισπανία, έφτασαν πανάξια στον τελικό και απόψε στο Γιοχάνεσμπουργκ θα διεκδικήσουν το στέμμα της παγκόσμιας «βασίλισσας» του πιο κοσμοαγαπημένου αθλήματος του κόσμου.
Αποτελεί γεγονός ότι οι σημερινοί αντίπαλοι πριν από ένα μήνα πήγαν στη Νότια Αφρική όχι σαν απόλυτα φαβορί.

Η Ισπανία, βέβαια ως πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2008, είχε ένα αυξημένο χάντικαπ για καλή πορεία, λίγοι όμως «έβλεπαν» να φτάνει στον τελικό.

Ακόμη λιγότεροι πίστευαν ότι η Ολλανδία, του σεμνού, αλλά αποτελεσματικού τεχνικού Μπερτ Φαν Μάρβικ, θα μπορούσε να πετύχει ό,τι δεν κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια στο τιμόνι της Εθνικής Ολλανδίας οι Ντικ Άντβοκαατ, Γκους Χίντιγκ, Λουίς Φαν Γκάαλ και Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Η Ολλανδία από την εποχή του Κρόιφ, του Χάαν, του Κρολ, του Βαν Χάνεγκεμ, του Ρεπ και των άλλων σπουδαίων ποδοσφαιριστών της περιόδου 1974-1978 είχε να γευθεί τη χαρά της πρόκρισης σε τελικό Μουντιάλ.

Αλλά τόσο το 1974 όσο και το 1978 οι «οράνιε» δεν πέτυχαν αυτό που για τους περισσότερους άξιζαν.

Την κατάκτηση ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Σήμερα, όμως, είναι και πάλι κοντά σ’ αυτό που δεν πέτυχε η ομάδα που έπαιζε το απόλυτα ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, αλλά η ομάδα που στηρίζεται στα αποτελέσματα.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που μετά τη νίκη κατά της Ιαπωνίας με 1-0, στις 19 Ιουνίου, οι Ολλανδοί έγραψαν για τους παίκτες τους ότι αγωνίζονται σαν λογιστές και δεν πρόκειται να φτάσουν μακριά.

Να, όμως, που τα γεγονότα τούς διέψευσαν και σήμερα η Ολλανδία βρίσκεται πάλι ύστερα από 32 χρόνια σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τώρα οι ηγέτες των «οράνιε» είναι ο Άριεν Ρόμπεν, ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ, ο Φαν Πέρσι, ο Φαν Μπόμελ, ο Φαν ντερ Φάαρτ, ο Κάουτ και ο αρχηγός Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ, ο οποίος στα 35 του χρόνια σήμερα θα ολοκληρώσει την καριέρα του αγωνιζόμενος στον τελικό ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Από την απέναντι πλευρά η πρωταθλήτρια Ευρώπης του έμπειρου τεχνικού Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, ομάδα της Ισπανίας, παρουσιάστηκε με την καλύτερη 23άδα του Μουντιάλ. Έτσι, τουλάχιστον παρουσίασαν την Εθνική Ισπανίας οι ποδοσφαιρικοί αναλυτές. Το ξεκίνημά της στο Μουντιάλ δεν ήταν το αναμενόμενο, αφού η Ισπανία άρχισε με ήττα από την Ελβετία με 1-0.

Στη συνέχεια σιγά σιγά οι «Φούριος Ρόχας» ανέβασαν ρυθμούς, νίκησαν την Ονδούρα 2-0, τη Χιλή 2-1 και πέρασαν στους «16».

Από εκεί και πέρα η ισπανική μηχανή βασιζόμενη στη δύναμη της μεγάλης Μπαρτσελόνα και στα ονόματα των Πικέ, Πουγιόλ, Ινιέστα, Τσάβι, Μπούσκετς, Πέδρο, Τσάμπι Αλόνσο, Νταβίντ Βίγια προχώρησε ακάθεκτα, αποκλείοντας την Πορτογαλία, την Παραγουάη και τη Γερμανία.

Έτσι απόψε στο Σόκερ Σίτι Στέιντιουμ του Γιοχάνεσμπουργκ, χωρητικότητας 94.700 θεατών, θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό έπαθλο με αντίπαλο την Ολλανδία, που, επίσης, έχει στόχο και βλέψεις για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό έπαθλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου