ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Με ομόλογα η εξόφληση των υποχρεώσεων στις κατασκευαστικές

Με ομόλογα «zero coupon», τριετούς ή τετραετούς διάρκειας, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να εξοφλήσει το Δημόσιο και τις τρέχουσες υποχρεώσεις του στις κατασκευαστικές εταιρείες, που έχουν ήδη εκτελέσει δημόσια έργα, αλλά όταν φθάνουν στα κρατικά ταμεία διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Αποτέλεσμα; Αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν ήδη δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, εξαιτίας της ασυνέπειας του Δημοσίου.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσανατολίζεται να συμψηφίσει προκαταβολικά οφειλές των κατασκευαστικών εταιρειών στις εφορίες, ενδεχομένως και σε ασφαλιστικά ταμεία, προτού καταλήξει στο ποσό που θα δοθεί στις κατασκευαστικές εταιρείες με μορφή ομολόγων.

Παρόμοιας μορφής «ελιγμοί» πραγματοποιούνται σε ελληνικές τράπεζες.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποδεικνύουν πως χρειάσθηκε να δεσμεύσουν καλύμματα (σ.σ. κρατικά και τραπεζικά ομόλογα) αξίας 122 δισ. ευρώ, για να πάρουν ρευστότητα περίπου 90 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η ίδια η ΕΚΤ έκανε μείωση της τάξεως του 25% σε όλους τους ελληνικούς τίτλους, για να παραχωρήσει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες!

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Δημόσιο «πάγωσε» τις πληρωμές υποχρεώσεών του μέχρι το τέλος Ιουνίου, κηρύσσοντας μια ιδιότυπη στάση πληρωμών.

Αυτά που δεν μπορούσαν να πληρωθούν τον Ιούνιο, όμως, μεταφέρθηκαν με ευκολία στον Ιούλιο, προφανώς επειδή αυτό που ενδιέφερε τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ήταν να μεταχρονολογηθούν κάποιες δαπάνες, για να εμφανισθούν όσο πιο εξωραϊσμένα γίνεται τα δημοσιονομικά στοιχεία α΄ εξαμήνου, βάσει των οποίων θα κριθεί από τους ελεγκτές της «τρόικας» η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του διεθνούς δανείου.

Αυτός είναι, μάλλον, ο λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι σε ΕΘΕΛ και ΟΣΕ διαπίστωσαν ότι δεν καταβλήθηκε η μισθοδοσία τους, την τελευταία ημέρα του Ιουνίου, αλλά στις αρχές Ιουλίου!..

Κ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου