ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Αναστολή οικοδομικών εργασιών για τη σωτηρία των δασών

Τέλος στην αναρχία της χώρας με τα δάση και τις δασικές εκτάσεις προσπαθεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που προωθεί σχέδιο νόμου, βάσει του οποίου αναστέλλονται για περίπου δύο χρόνια οι οικοδομικές εργασίες σε οικισμούς που υφίστανται προ του 1923 ή και μεταγενέστερους, αλλά αμφισβητείται η νομιμότητά τους, καθώς δεν έχουν οριοθετηθεί.


Πρόκειται για το σχέδιο νόμου που αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών κύρωσης των δασικών χαρτών και το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να κατατεθεί, μέσα στο καλοκαίρι, προς ψήφιση στη Βουλή.


Το νομοσχέδιο δίνει λύση στα υφιστάμενα σχέδια πόλης η νομιμότητα των οποίων αμφισβητείται εδώ και χρόνια, αλλά παράλληλα θα βοηθήσει ώστε να «αποκαλυφθούν» και εκείνοι που διατηρούν αυθαίρετα σε περιοχές που αναμένεται να χαρακτηριστούν δάση ή δασικές εκτάσεις.

Ουσιαστικά, το σχέδιο νόμου αναμένεται να νομιμοποιήσει οικισμούς που σήμερα στερούνται οριοθέτησης ή έχουν οριοθετηθεί με αποφάσεις που έχουν κριθεί ανίσχυρες από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ρύθμιση περιλαμβάνει περίπου 1.200 ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς σε όλη τη χώρα, για τους οποίους το νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει σε εκκρεμότητα για τουλάχιστον 30 χρόνια, καθώς μέρος των εκτάσεων δομήθηκε, με αποφάσεις της Πολιτείας, σε περιοχές που βάσει των χαρτών ήταν δάση, αλλά σήμερα δεν είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου