ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Και με τη βούλα το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων

Νόμος του κράτους θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα και με τη βούλα το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, αφού χθες ψηφίστηκε και επί των άρθρων, με το ΠΑΣΟΚ να μένει μόνο του σε ακόμα μία ονομαστική ψηφοφορία για τα επαχθή άρθρα, όπως περικοπή συντάξεων και βίαιη προσαρμογή ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασαν εύκολα τα ιδεολογικά τους προβλήματα και έτσι στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη χθες για 6 άρθρα (υπαγωγή στο ΙΚΑ, βασική και αναλογική σύνταξη, όρια ηλικίας, αναπροσαρμογή συντάξεων και ανακαθορισμός ορίων ηλικίας, απασχόληση συνταξιούχων) αλλά και την τροπολογία για τις αλλαγές στους ενστόλους ήταν οι μόνοι που τα υπερψήφισαν (σε 285 ψηφίσαντες οι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ –έλειπε μόνο ο Λ. Γρηγοράκος λόγω θανάτου του πατέρα του- είπαν ΝΑΙ, ενώ 128 βουλευτές είπαν ΟΧΙ και ο Γιάννης Δημαράς ΠΑΡΩΝ). Απούσα για δεύτερη συνεχή ημέρα από ονομαστική ψηφοφορία ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Νέα Δημοκρατία, πιστή στη δέσμευση που είχε λάβει από την πρώτη ημέρα, υπερψήφισε άρθρα που θεώρησε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και συγκεκριμένα: την πιστοποίηση της αναπηρίας, τα όρια συνταξιοδότησης επιζώντος συζύγου και την αύξηση της απόστασης από το γάμο από 6 μήνες σε 3 χρόνια, τη συνταξιοδότηση άγαμων θυγατέρων, την εφάπαξ έκτακτη οικονομική παροχή, το συνταξιοδοτικό καθεστώς του αγρονομικού προσωπικού της Ελληνικής Αγροφυλακής, τη συνταξιοδότηση αιρετών οργάνων, την επέκταση της διάταξης για συνταξιοδότηση στους αιμορροφιλικούς, την δημιουργία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και την αναγνώριση του χρόνου σπουδών και της ανατροφής παιδιών.

Την τελευταία στιγμή υιοθετήθηκε τροπολογία με την οποία τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν καταταγεί μέχρι το 1995 και είναι μεγάλης ηλικίας, μπορούν να πάρουν πλασματικό χρόνο τριών ετών με την καταβολή εισφορών, έτσι ώστε να συμπληρώσουν τα 40 χρόνια που απαιτούνται για τη θεμελίωση σύνταξης, ωστόσο ο κ. Σαχινίδης δεν «άκουσε» παρατηρήσεις βουλευτών για περαιτέρω ρυθμίσεις που αφορούν ενστόλους, όπως η αναγνώριση της 6ης ημέρας εργασίας. Δεν απάντησε μάλιστα στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση με την ηλεκτρονική απογραφή «υποχρεώνει» τους ενστόλους να δηλώνουν κατηγορία εκπαίδευσης Δ.Ε. για να μειωθούν τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου