ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Το «όχι» της Σλοβακίας


Η κυβέρνηση της Σλοβακίας αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα. Το ποσό που θα δάνειζε η Σλοβακία στη χώρα μας ήταν 700 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού πακέτου στήριξης, η άρνηση, όμως, της κυβέρνησης της Σλοβακίας να συμμετάσχει στη διαχείριση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου έχει μεγάλη πολιτική σημασία.

Δείχνει ότι χώρες με μεγαλύτερα από εμάς οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα καλούνται να συμμετάσχουν, αναλαμβάνοντας τη σχετική επιβάρυνση, στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Είναι λογικό να εκφράζονται σοβαρές πολιτικές αντιρρήσεις και να ζητείται από την Ελλάδα να καταβάλει σκληρή προσπάθεια για να επιτύχει την αναγκαία προσαρμογή.

Μεταξύ «πλούσιων» και «φτωχών»

Οι αλλεπάλληλες διευρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγιναν με την υπογραφή των ελληνικών κυβερνήσεων δημιούργησαν μία εξαιρετικά σύνθετη οικονομική και πολιτική κατάσταση. Η Ελλάδα ξεκίνησε ως το 10ο μέλος ενός κλαμπ προνομιούχων που ήταν η τότε ΕΟΚ. Από το ξεκίνημα της κοινοτικής της πορείας η χώρα μας πέτυχε την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων της και οι χώρες-μέλη που είχαν τα οικονομικά μέσα δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν, με διάφορους τρόπους, την ανάπτυξή μας.

Ύστερα από 30 χρόνια ελληνικής σπατάλης των κοινοτικών πόρων και χαμένων αναπτυξιακών ευκαιριών, η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει στην κατανόηση των πιο αναπτυγμένων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που

αντιμετωπίζουν σε αυτήν τη φάση σοβαρά δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματα, ούτε, φυσικά, στην αλληλεγγύη λιγότερο αναπτυγμένων χωρών-μελών -όπως η Σλοβακία-, οι λαοί των οποίων κάνουν μεγαλύτερες θυσίες για να κατοχυρώσουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Η αυστηρότητα της καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Μέρκελ έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και η άρνηση της πρωθυπουργού της Σλοβακίας κ. Ραντίκοβα να επιβαρύνει τους φορολογούμενους της χώρας της για να συμβάλει στη χρηματοδότηση του «πακέτου» διάσωσης του υπερχρεωμένου ελληνικού Δημοσίου είναι δύο όψεις της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν μπορούμε πλέον να ελπίζουμε στην κατανόηση των ισχυρών ούτε μπορούμε να διεκδικήσουμε την αλληλεγγύη των μη προνομιούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί που φτάσαμε, με το οικονομικό, πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε μόνοι τα προβλήματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου