ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Τάραξε τα νερά ο Σάλλας

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΑΤΕbank ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Με ηχηρό τρόπο άνοιξε χθες επίσημα στην Ελλάδα η συζήτηση -που εδώ και αρκετό καιρό «σιγοβράζει» στο παρασκήνιο- για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο, με την πρόταση που υπέβαλε στην κυβέρνηση η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του 77,31% της ΑΤΕbank, με το προσφερόμενο τίμημα να ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ και να προβλέπεται ότι θα καταβληθεί σε μετρητά.

Ο μεγαλύτερος όμιλος

Παρουσιάζοντας την πρότασή του,ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας υπογράμμισε ότι η συμφωνία, αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα είναι προς όφελος των μετόχων και των τριών τραπεζών και εκτίμησε ότι από το σχήμα αυτό θα προκύψουν οικονομίες κλίμακος ύψους 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σε ορίζοντα τριετίας, όμως όχι από περικοπές θέσεων εργασίας, καθώς τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς «έχει διαχρονικά αποδείξει τον ιδιαίτερο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας». Παράλληλα, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που η πρόταση υλοποιηθεί, θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, με συνδυασμένο ενεργητικό ύψους 105 δισ. ευρώ, καθαρές χορηγήσεις 69 δισ. ευρώ, καταθέσεις 64 δισ. ευρώ, δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 9% και δείκτη ρευστότητας 98%.

Έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη

Ο κ. Σάλλας σε συζητήσεις του με δημοσιογράφους τόνισε ότι το ενιαίο σχήμα θα έχει επωνυμία που θα εκφράζει και τις τρεις τράπεζες. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο που θα επιδιώξει να διαδραματίσει η Τράπεζα Πειραιώς στην πράσινη ανάπτυξη και στον αγροτικό τομέα, καθώς επίσης και στη διεύρυνση των υπηρεσιών του ενιαίου σχήματος στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε εξειδικευμένα και στις συμμετοχές της Αγροτικής Τράπεζας (Δωδώνη, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ), λέγοντας ότι στην πρόταση που έχει υποβάλει, υπάρχει πρόβλεψη να παραχωρηθούν οι εταιρείες αυτές σε συνεταιριστικές οργανώσεις, εφόσον το επιθυμούν, και να φτιαχτούν μακροχρόνιες συμβάσεις εκμετάλλευσης, με μοναδική υποχρέωση των συνεταιρισμών την άριστη διατήρηση των κτιρίων και του εξοπλισμού, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των εταιρειών αυτών απρόσκοπτα στις τοπικές κοινωνίες.

Απεργία σήμερα σε Τ.Τ. και ΑΤΕbank

Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕbank και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξέφρασαν με έντονο τρόπο τις επιφυλάξεις τους έναντι της πρότασης του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς. Συγκεκριμένα, χθες οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πραγματοποίησαν στάση εργασίας και κατάληψη στο κεντρικό κτίριο της τράπεζας, καλώντας τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών «να πάρουν επιτέλους μια σαφή και ξεκάθαρη θέση για το μεγάλο σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ιδιώτες τραπεζίτες να επιτίθενται στην περιουσία του ελληνικού λαού». Επίσης προκήρυξαν 24ωρη απεργία για σήμερα, όπως και οι συνάδελφοί τους της ΑΤΕbank, οι οποίοι, σε ανακοίνωσή τους προειδοποιούν τους «επίδοξους εκποιητές να μην τολμήσουν».

Παράλληλα, η ΟΤΟΕ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει υπεύθυνα και με σαφήνεια αν εγκαταλείπεται οριστικά η δέσμευσή της για δημιουργία δημόσιου πυλώνα τραπεζών ή ποια είναι η στρατηγική της για την εξυπηρέτηση του ευαίσθητου τμήματος του αγροτικού τομέα» και ζήτησε άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για την υπόθεση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου