ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Στρατηγική ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Μετά τη βρετανική αυτοκρατορία και τη Σοβιετική Ένωση, που κατέλαβαν το Αφγανιστάν αλλά στη συνέχεια έχασαν τον πόλεμο, έρχεται η σειρά των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την εμπλοκή τους στο Αφγανιστάν.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους αδυνατούν να φτάσουν στη στρατιωτική επικράτηση. Η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει ότι και αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια, το ένα χειρότερο από το άλλο.

Το επικρατέστερο από αυτά είναι η σταδιακή αφγανοποίηση του πολέμου, που υποτίθεται ότι θα επιτρέψει την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων μέχρι το 2014. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις επιτυχούς πραγματοποίησης αυτού του σεναρίου.

Η εκπαίδευση των αφγανικών στρατευμάτων δεν προχωράει ικανοποιητικά και το τελευταίο διάστημα αυξάνεται η επιρροή των ανδρών και των αξιωματικών που αντιμετωπίζουν τα αμερικανικά και τα συμμαχικά στρατεύματα σαν δυνάμεις κατοχής. Ο Πρόεδρος Καρζάι και η οικογένειά του είναι πιο διεφθαρμένοι και από τους συνεργάτες που είχαν επιλέξει οι Αμερικανοί στην αποτυχημένη προσπάθειά τους να βιετναμοποιήσουν τον πόλεμο στο Βιετνάμ τη δεκαετία του ’70. Οι εκλογές που οργάνωσε ο Πρόεδρος Καρζάι ήταν απόλυτα στημένες, όπως απόλυτη είναι και η διαφθορά του καθεστώτος. Ο πανίσχυρος αδερφός του Προέδρου του Αφγανιστάν αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους ξένους αναλυτές σαν η κινητήρια δύναμη πίσω από το σύστημα της διαφθοράς για το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών.

Οι Αμερικανοί έπεσαν στην παγίδα του Αφγανιστάν και δεν ξέρουν πώς ακριβώς θα βγουν από αυτήν. Το κόστος του πολέμου λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ, ενώ είναι πολύ πιθανό η αποτυχία στο Αφγανιστάν να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για το Πακιστάν και την ευρύτερη περιοχή.


Γιώργος Κύρτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου