ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Κόντρες μεταξύ υπουργών

Διάσταση απόψεων στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου για τον τρόπο ενημέρωσης του Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών ζητούσε να συμμετέχει σε κάθε συνάντηση στα υπουργεία.
Ηέλευση των τεχνοκρατών του Μηχανισμού Στήριξης προκάλεσε αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά τον τρόπο ενημέρωσης του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να συμμετάσχει σε κάθε συνάντηση των τεχνοκρατών του ΔΝΤ με τα υπουργεία, ωστόσο, τελικά και με την παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου συμφωνήθηκε οι συσκέψεις να γίνουν στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου. Ο Θ. Πάγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων εμμέσως άφησε αιχμές για τον ρόλο των τεχνοκρατών, καθώς φέρεται να είπε ότι «δεν μπορεί να συμπεριφέρονται σαν «μικροί πρωθυπουργοί»».
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ακόμη ότι υπάρχει υστέρηση των φορολογικών εσόδων στις εισφορές, ενώ επισημάνθηκαν και οι ανοιχτές πληγές και με τις προμήθειες του Δημοσίου.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Δ. Ρέππας, ο Θ. Πάγκαλος, η Λ. Κατσέλη και η Ρ. Βάρτζελη, ενώ νωρίτερα ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός από τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διέρρεαν χθες ότι η πορεία εφαρμογής του Μνημονίου προχωρεί χωρίς προβλήματα και ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις τις οποίες θα αποτιμήσουν θετικά οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ.
Κόντρες μεταξύ υπουργών Εν τω μεταξύ ένας ακόμη πονοκέφαλος προστέθηκε στην Ιπποκράτους λόγω της καθυστέρησης για την ανάδειξη των υποψήφιων δημάρχων που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Οι διαφωνίες για τα πρόσωπα που θα λάβουν το «κομματικό χρίσμα» διαψεύστηκαν χθες από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θανάση Τσούρα, κάνοντας λόγο για «ομόφωνες αποφάσεις». Ο κ. Τσούρας δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» προχώρησε σε πολύπλευρες και συνεχείς διαδικασίες διαβούλευσης, όσον αφορά τη στήριξη υποψήφιων δημάρχων. Οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν όλες σε ομόφωνες αποφάσεις. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που όλα τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ξεκινήσει καν μια τέτοια προσπάθεια».
Ωστόσο, ο κ. Τσούρας εμμέσως αναγνώρισε ότι καταγράφονται και διαφωνίες, λέγοντας ότι «όσα αναφέρονται στον Τύπο για καθυστερήσεις και διαφωνίες προέρχονται προφανώς από τους ελάχιστους που δεν θέλουν να υπάρξουν διαδικασίες διαλόγου, διαφάνειας και σωστής αξιολόγησης». Ο κ. Τσούρας, πάντως, δεν απαντά ποιοι είναι οι ελάχιστοι και εάν συμμετέχουν στην Επιτροπή Ανάδειξης των υποψηφίων.

Χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με πληροφορίες από την επόμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει το «πρώτο κύμα» υποψήφιων δημάρχων που θα στηρίξει -προφανώς σε αυτά τα πρόσωπα δεν υπήρξαν διαφωνίες-, ενώ στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος για να αναδείξει τους υποψήφιους δημάρχους των μεγάλων πόλεων και τους υποψήφιους περιφερειάρχες.

Η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση - δεν αποκλείεται ο υποψήφιος να αναδειχθεί αργότερα, καθώς θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία πάνω από 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Παναγιώτης Τσούτσιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου