ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ψυχρολουσία για Αγγέλου

Μετά τη μαραθώνια απολογία του, που κράτησε σχεδόν 11 ώρες, η εφέτης - ανακρίτρια επέβαλε στον πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και καταβολή εγγύησης 400.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος
Oι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας ύψους 400.000 ευρώ επιβλήθηκαν χθες στον Γιάννη Αγγέλου, «δεξί χέρι» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που αφέθηκε ελεύθερος μετά τη μαραθώνια απολογία του (περίπου 11 ώρες) στην εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, η οποία ερευνά το σκάνδαλο για τη Μονή Βατοπεδίου.
Πρόκειται για το πρώτο πρόσωπο προερχόμενο από την «καρδιά» του πρώην Μεγάρου Μαξίμου που πέρασε το κατώφλι της ποινικής ανάκρισης για την υπόθεση των «ιερών» ανταλλαγών και το οποίο βαρύνεται για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος: «ηθική αυτουργία σε απιστία» (την οποία φέρονται να τέλεσαν, ως αυτουργοί, υπουργοί για τους οποίους έχει παραγραφεί η ποινική εμπλοκή).
Ψυχρολουσία για Αγγέλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η μεγαλύτερη (σε ύψος ποσού) χρηματική εγγυοδοσία που έχει επιβληθεί μέχρι αυτήν τη στιγμή από την εφέτη ανακρίτρια και τον αρμόδιο εισαγγελέα σε κατηγορούμενο για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Ο Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, απολογήθηκε με πλήρη μυστικότητα, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε επαφή με δημοσιογράφους. Το κατηγορητήριο σε βάρος του στηρίχθηκε σε ισχυρισμούς είτε μαρτύρων είτε κατηγορουμένων, με τις οποίες του αποδιδόταν ρόλος συντονιστή στην υπόθεση των «ιερών» ανταλλαγών μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου.


Επίσης γινόταν λόγος για απευθείας... γραμμή του Γ. Αγγέλου με τον μοναχό Αρσένιο, καθώς και για «κεντρικές κυβερνητικές επιλογές» σχετικά με τις ανταλλαγές τις οποίες εστίαζαν (και) στο πρόσωπό του.

Χθες, κατά την απολογία «μαμούθ» την οποία έδωσε, δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την εφέτη ανακρίτρια σχετικά με τις επιβαρυντικές μαρτυρίες σε βάρος του.

Ο ίδιος (όπως και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής) αρνήθηκε την εμπλοκή του, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε αναμείχθηκε στο θέμα. Επίσης ισχυρίστηκε ότι δεν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου.

Ποιοι κατέθεσαν για τον ρόλο του
Οι μαρτυρίες που «έκαψαν» τον Γ. Αγγέλου

Τουλάχιστον έξι μαρτυρίες φαίνεται ότι λειτούργησαν επιβαρυντικά για τον εξ απορρήτων του πρώην πρωθυπουργού.

Αυτές -σύμφωνα με πληροφορίες- προέρχονται είτε από μαρτυρίες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είτε από καταθέσεις και απολογίες που έδωσαν κατηγορούμενοι στην υπόθεση στην εφέτη ανακρίτρια κ. Καλού.

Ανάμεσα σ’ αυτές φέρεται ότι συμπεριλαμβάνονται:

Η κατάθεση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα, ο οποίος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είχε υποστηρίξει ότι τον Ιούνιο του 2004 του τηλεφώνησε ο Γ. Αγγέλου και του ζήτησε να εξετάσει «κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημόσιων κτημάτων».

Η κατηγορούμενη στην υπόθεση Σταματίνα Μαντέλη, πρώην προϊσταμένη Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην απολογία της στην εφέτη ανακρίτρια είχε αναφερθεί στον κ. Αγγέλου. Ειδικότερα, είχε προβάλει τον ισχυρισμό ότι ο μοναχός Αρσένιος είχε τηλεφωνήσει μπροστά της λέγοντας: «Γιάννη (σ.σ.: εννοεί τον Γ. Αγγέλου), καλημέρα. Εχουμε κατέβει με τον γέροντα (σ.σ.: τον ηγούμενο Εφραίμ) στην Αθήνα, πρέπει να συνεννοηθούμε για να βρεθούμε το βράδυ στου Θοδωρή (σ.σ.: Θ. Ρουσόπουλου) και να σου πω ότι υπάρχει πρόβλημα με την Ουρανούπολη και γι’ αυτό να πάρεις τηλέφωνο τον Μπασιάκο».

Επίσης αναφορές στον Γιάννη Αγγέλου είχαν γίνει και από:
Τον κατηγορούμενο Χριστ. Μπότσιο, τέως νομικό σύμβουλο του κράτους, ο οποίος στις 9 Μαρτίου 2010, μεταξύ άλλων, είχε ισχυριστεί ότι οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος του άφηναν να εννοηθεί ότι «για την επιτάχυνση της διαδικασίας (σ.σ.: των θεμάτων που αφορούσαν τη Μονή) αν χρειαζόταν μπορούσαν να βάλουν τον Ρουσόπουλο και τον Αγγέλου να τηλεφωνήσουν στον κ. Μπασιάκο για να του δώσει σχετική εντολή».

Παράλληλα ο Στεφ. Μαγιόπουλος, πρώην μέλος του ΔΣ της ΚΕΔ, είχε καταθέσει στις 24.3.2010 στην εφέτη ανακρίτρια χαρακτηριστικά τα εξής: «Πιστεύω ότι ο μοναχός Αρσένιος κινούσε τα νήματα χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες που είχε από όλα τα κόμματα (Δρυ, Φωτιάδη, Δούκα, Μπασιάκο, Αγγέλου, Ρουσόπουλο κ.λπ.)...».

Ο μάρτυρας Σωτ. Γκασούκας, προϊστάμενος τμήματος της νομικής υπηρεσίας της ΚΕΔ, στην κατάθεσή του (στις 27/7/2009) στην ανακρίτρια είχε αναφερθεί σε ένα τηλεφώνημα που, όπως είπε, είχε γίνει στο γραφείο του από τον μοναχό Αρσένιο στον Γ. Αγγέλου.

Ο Στ. Ζερβουδάκης, νομικός σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), είχε καταθέσει στην Εξεταστική ότι στα εμπόδια που ο ίδιος έφερνε στη σύνταξη των συμβολαίων, ο Αρσένιος του είχε πει: «Α, δεν πάει άλλο! Ασε να πάρω τον Αγγέλου».

Συνηγόροι Αγγέλου
Αυθαίρετο κατηγορητήριο

Οι συνήγοροι υπερασπίσεως του διευθυντή του γραφείου του τέως πρωθυπουργού, Ζήσης Κωνσταντίνου και Ράνια Καραπλιάνη, δήλωσαν:

«Επρόκειτο για μια απολογία επί μιας κατηγορίας, κατά τη γνώμη μας, νομικώς και ουσιαστικώς αβάσιμης και αναπόδεικτης. Η κατηγορία στηρίχθηκε σε ένα τηλεφώνημα με τον Π. Δούκα, το περιεχόμενο του οποίου διαστρεβλώθηκε και τελικώς μεταμορφώθηκε σε ένα παντελώς αυθαίρετο κατηγορητήριο, αποδίδοντάς του την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε μία πράξη που δεν έχει καν κριθεί.

Η απόφαση περί επιβολής περιοριστικών όρων και μάλιστα τόσο δυσβάστακτων αγνόησε την προσωπικότητα και την οικονομική κατάσταση του κατηγορουμένου, δεν συνεκτίμησε ανάλογες περιπτώσεις, παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας και ουσιαστικώς οδηγεί στην ηθική και κοινωνική του εξόντωση.

Ο Γ. Αγγέλου είναι ο πρώτος που επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια, να επικρατήσει η λογική και να αποδοθεί το δίκαιο, μακριά όμως από πάσης φύσεως σκοπιμότητες. Η Δικαιοσύνη δεν επιτρέπεται να λειτουργεί υπό όρους ή/και απειλή δημοσιότητας».

Γκέλυ Αλμαλιώτου - Καλαμπαλίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου