ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Πρώτο βήμα για τις τράπεζες

Η κυβέρνηση θα αναθέσει σε διεθνείς συμβούλους την αξιολόγηση της πρότασης που έκανε η Πειραιώς. Στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Το πρώτο βήμα για την αλλαγή του τραπεζικού χάρτη της χώρας θα κάνει η κυβέρνηση με τη σύγκληση τις προσεχείς ημέρες της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων ανοίγοντας τις διαδικασίες που θα κρίνουν το μέλλον των κρατικών τραπεζών.
Η κυβέρνηση αναμένεται να αναθέσει σε διεθνείς συμβούλους την αξιολόγηση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε συνδυασμό με μια γενικότερη μελέτη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι θα κληθούν να αξιολογήσουν την πρόταση της Πειραιώς, να εξετάσουν το προσφερόμενο τίμημα από τον κ. Σάλλα αλλά και να διερευνήσουν το ενδιαφέρον της αγοράς, αναζητώντας ενδεχομένως μια καλύτερη προσφορά.
Πρώτο βήμα για τις τράπεζες

Η υποβολή των προτάσεων αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου σχετικά με τις ενδεδειγμένες κινήσεις όσον αφορά τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες.

Η πρόταση της Πειραιώς θα αξιολογηθεί σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης να αποταθεί σε διεθνείς συμβούλους συνδυάζεται με το γεγονός ότι απαιτείται μια εμπεριστατωμένη μελέτη για τη θέση και τη δυναμική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το ξέσπασμα της πρόσφατης κρίσης.

Το Παρακαταθηκών
Σημειώνεται ότι εκτός της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι πιθανόν να μπει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ εξετάζεται και η συμμετοχή του κράτους στην Εθνική και στην Τράπεζα Αττικής μέσω των ταμείων.
Στο Μαξίμου μετρούν και τις αντιδράσεις -κυρίως κυβερνητικών βουλευτών- ενώ ήδη μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο καταγράφονται διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά το εύρος των αλλαγών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης διευκρίνισε ότι οι αλλαγές θα εντάσσονται στο πλαίσιο της θέσης της κυβέρνησης για την ανάγκη ύπαρξης ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

«Θα εξετάσουμε με προσοχή την πρόταση που δεχτήκαμε για τις δύο κρατικές τράπεζες, αλλά και κάθε παρόμοια, με διαφάνεια, με ανοιχτές διαδικασίες για όλους και αυτό, όχι μόνο από σεβασμό για το θεσμικό πλαίσιο, αλλά γιατί αυτό είναι η αρχή αυτής της κυβέρνησης», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Eurobank.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «είναι μια συζήτηση που η κυβέρνηση προκάλεσε, διότι πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για κινήσεις, προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί το σύστημα».

Μήνυμα Κ. Παπούλια
Ελπίζουμε ότι θα βγούμε από την κρίση

Ο υπουργος Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον οποίο παρουσίασε τον νέο πρόεδρο και τους νέους αντιπροέδρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. «Οι δυσκολίες είναι πολλές, αλλά τα πράγματα έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε έναν δρόμο και αυτό αναγνωρίζεται και από τους εταίρους μας, αλλά νομίζω και από τους Ελληνες πολίτες», είπε ο υπουργός. Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι «ο κύριος υπουργός αγωνίζεται κι αυτός με πολλές δυσκολίες», ευχήθηκε «να πάνε όλα καλά» και τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός περιμένει πολλά, οι δυσκολίες είναι πολλές, αλλά ελπίζουμε ότι θα βγούμε από την κρίση».

Παναγιώτης Τσούτσιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου