ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Στήριξη μικρομεσαίων με 3 δισ. ευρώ

Συστήνεται Ταμείο Επιχειρηματικότητας με ίδια κεφάλαια, ύψους 460 εκατ. ευρώ. Στόχος η χρηματοδότηση επενδύσεων 1,7 δισ. ευρώ. Ενεργοποιείται το χρηματοδοτικό εργαλείο JEREMIE, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ
Με περίπου 3 δισ. ευρώ προικοδοτείται το «συμβόλαιο στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων», το οποίο υπέγραψε χθες η επί της Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπουργός Λούκα Κατσέλη με εκπροσώπους επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), εμπόρων (ΕΣΕΕ), εξαγωγέων (ΠΣΕ) και Επιμελητηρίων (ΚΕΕ).
Η κυρία Κατσέλη τόνισε πως το σχέδιο αυτό αποβλέπει στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση των ΜΜΕ.

Παραδέχθηκε την ίδια στιγμή προβλήματα και γραφειοκρατικά εμπόδια στη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ, ενώ μίλησε και για «σφίξιμο» στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Η υπουργός θεώρησε αναπόφευκτα τα λουκέτα επιχειρήσεων, καθώς και την αποχώρηση ξένων οίκων από την Ελλάδα στη σημερινή συγκυρία οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα.

Εξέφρασε ταυτόχρονα, όμως, την άποψη πως οι αναδιαρθρώσεις αυτές που συντελούνται στην αγορά θα ενισχύσουν την υγιή ανταγωνιστικότητα.

Στο πλαίσιο του εθνικού αυτού σχεδίου στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το 2010-2013 η κυρία Κατσέλη ανακοίνωσε τις ακόλουθες δράσεις:

Τη σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, με ίδια κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ, που θα προέρχονται στο σύνολό τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια μέσω της μόχλευσης του ιδίου κεφαλαίου του με πόρους του χρηματοπιστωτικού τομέα. Μεσοπρόθεσμα το νέο αυτό Ταμείο Επιχειρηματικότητας από απλό εργαλείο διαχείρισης ΕΣΠΑ 2007-2013 θα γίνει ένα πλήρες και νέο χρηματοδοτικό σχήμα. Το ΥΠΟΙΑΝ επεξεργάζεται το σχετικό σχέδιο νόμου.

Την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου JEREMIE, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος του JEREMIE είναι η ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων (δάνεια, εγγυήσεις, συμμετοχές σε επιχειρηματικά κεφάλαια κ.λπ.). Το μεγάλο πλεονέκτημα του JEREMIE είναι το γεγονός ότι οι ενισχύσεις που δίνονται στις ΜΜΕ είναι ανακυκλούμενες, δηλαδή επιτρέπουν τη συνεχή ανατροφοδότηση των πόρων που κατευθύνονται στις δράσεις αυτές. Το Επενδυτικό Συμβούλιο του JEREMIE έχει ήδη συσταθεί και συνεδριάσει και βρισκόμαστε στο στάδιο της επιλογής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα διαθέσουν το πρώτο προϊόν για δάνεια επιμερισμού κινδύνου, δηλαδή χαμηλότοκα δάνεια.

Toν σχεδιασμό πρόσθετων προγραμμάτων επιχορηγήσεων για το 2010-2011, ύψους 300 εκατ. ευρώ, από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για τη στήριξη της εξωστρέφειας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των πράσινων δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Η υπουργός, αναφερόμενη στις δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται στην αγορά, μίλησε για τα ακόλουθα τρία προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν:

Λόγω της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την είσοδο στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, οι πόροι μειώθηκαν. Υπενθυμίζω ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το 2010 από 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίστηκε στα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, η κοινοτική εποπτεία για την αποτελεσματική χρήση των εργαλείων επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στις διαδικασίες και στην επιλεξιμότητα χρήσης πόρων του ΕΣΠΑ.

Η μεγάλη μείωση της πιστωτικής επέκτασης περιόρισε τη ρευστότητα στην αγορά, μειώνοντας την ελκυστικότητα παραδοσιακών εργαλείων, όπως οι εγγυήσεις του Δημοσίου. Το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει τις εγγυήσεις, αλλά οι τράπεζες δανείζουν ακόμα δυσκολότερα τις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα ρευστότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα αντανακλάται στην πραγματική οικονομία.

Οι διαδικασίες διαχείρισης και αξιολόγησης προγραμμάτων εξακολουθούν να είναι δύσκαμπτες και χρονοβόρες.

Η ΝΔ
«Το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Ούτε και με την εξαγγελία των ίδιων προγραμμάτων συνεχώς και αδιαλείπτως. Απαιτείται συγκεκριμένη πολιτική δράση». Με το σχόλιο αυτό αντέδρασε στις ανακοινώσεις της Λ. Κατσέλη ο υπεύθυνος τομέα πολιτικής ευθύνης ανάπτυξης - ανταγωνιστικότητας, βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Γ. Παπανδρέου
Συμβόλαιο για συνεργασία πολιτείας και αγοράς

Μήνυμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ανέγνωσε η Λούκα Κατσέλη στη χθεσινή εκδήλωση για την υπογραφή του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης των ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρεται στο γεγονός πως η χώρα κατάφερε να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να αποφύγει τη χρεοκοπία εξασφαλίζοντας ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης 110 δισ. ευρώ, τόνισε: Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λέγοντας πως το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων δεν είναι απλώς ακόμη ένα εργαλείο υλοποίησης της αναπτυξιακής μας στρατηγικής.

Αποτελεί το συμβόλαιο για τη συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και αγοράς, επικυρώνει τη δέσμευσή μας για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς τους και βελτιώνοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και θα βγούμε πιο δυνατοί, έχοντας δημιουργήσει μια Ελλάδα καλύτερη, δικαιότερη και πιο εύρωστη.

Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Εφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου