ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

«Φρένο» σε αυθαιρεσία και εμπρηστές

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ
Τάξη στην οικιστική αναρχία και κυρίως στη χειρότερη μορφή της, η οποία αφορά την αυθαίρετη δόμηση σε καμένες δασικές εκτάσεις, φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω της κύρωσης των πρώτων δασικών χαρτών της χώρας. Όπως ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση των δασικών χαρτών προκειμένου τον προσεχή Σεπτέμβριο να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για οκτώ δήμους (Πεντέλη, Ν. Πεντέλη, Σταμάτα, Ν. Μάκρη, Κηφισιά, Ανθούσα, Μαραθώνα, Άγιο Στέφανο) της ανατολικής Αττικής και για τη Φυλή, ενώ απώτερος σκοπός είναι έως τις αρχές του 2011 να έχει αναρτηθεί ο πρώτος κυρωμένος δασικός χάρτης.

Στους χάρτες αυτούς θα αποτυπώνονται υποχρεωτικά τα όρια των οικισμών που εφάπτονται με δασικές περιοχές, ώστε να μην μπορούν να υπάρξουν μελλοντικά επεκτάσεις. Για την κατάρτισή τους θα ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1945 (αν χρειαστεί και του 1960), ενώ για τους οικισμούς που βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις θα γίνει ειδική διαδικασία ελέγχου για το πώς έγινε η αλλαγή χρήσης γης. Το πόρισμα, το οποίο θα συντάσσει ο δήμος, θα κατατίθεται στην περιφέρεια για να καταλήξει στο υπουργείο προκειμένου να αποφανθεί ο υπουργός για τη νομιμότητα ή όχι του οικισμού.

Ενστάσεις εντός 45 ημερών

Βάσει των όσων ανακοινώθηκαν, κατά τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών προτεραιότητα θα δοθεί στις περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόβλημα, θα ακολουθήσουν αυτές με οικισμούς που έχουν εν μέρει προβλήματα, όπως, π.χ., η περίπτωση του Αγίου Στεφάνου, και κατόπιν οι περιοχές που είναι κτισμένες σε δασική έκταση.

Η διαδικασία κύρωσης θα προχωρήσει άμεσα για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως δασικές στους χάρτες και για τις οποίες δεν υπάρχουν ενστάσεις.

Όπως έγινε γνωστό, όσοι πολίτες διαφωνούν με την οριοθέτηση θα μπορούν σε διάστημα 45 ημερών από την ανάρτηση των χαρτών να υποβάλλουν ενστάσεις ηλεκτρονικά ή μέσω των ΚΕΠ, πληρώνοντας επιπλέον ένα «τέλος αντιρρήσεων», το ύψος του οποίου δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Οι αντιρρήσεις θα εξετάζονται από ειδική επιτροπή εντός δύο μηνών και αν ο ενδιαφερόμενος δεν ικανοποιηθεί, θα μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας.

«Το πάρτι της αυθαιρεσίας στα δάση τελειώνει με την κύρωση των δασικών χαρτών. Οι δασικοί χάρτες και φυσικά το δασολόγιο θα αποτελέσουν ένα συντριπτικό χτύπημα στην αυθαιρεσία και σε αυτό που αποκαλούμε βασικό κίνητρο των εμπρηστών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Μωραΐτης, υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου