ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Στην Κοπεγχάγη γράφεται η παγκόσμια ιστορία του 21ου αιώνα


Όταν οι σημερινοί εικοσάρηδες είναι πενηντάρηδες -ίσως και πολύ νωρίτερα- κανείς δεν θα θυμάται τους κουκουλοφόρους και τα Δεκεμβριανά, ούτε στην Ελλάδα ούτε πολύ περισσότερο στον κόσμο.

Όλοι, όμως, θα ζουν με τον πανικό ενός κατεστραμμένου περιβάλλοντος στο οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώνουν και να ζουν όπως ζούμε έστω σήμερα.

Στο σημερινό φύλλο της «Γκάρντιαν», ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν επισημαίνει: «Κάποτε αποφασιστικές στιγμές συμβαίνουν στην ιστορία. Για όλους μας, η αποφασιστική στιγμή του 2009 θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα».

Εννοεί την παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, που ήδη άρχισε με απαισιοδοξία, επειδή τα μεγάλα και κοντόθωρα, οικονομικά συμφέροντα ισχυρών, επικρατούν της ανάγκης για διάσωση της ζωής στον πλανήτη, μέσω της διάσωσης του περιβάλλοντος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να καταλήξουν γρήγορα σε μία συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές, λέγοντας ότι «στόχος μας είναι να επιτύχουμε μία πλήρη και συνολική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να μετουσιωθεί σε μία νομικά αναγκαστική διεθνή συνθήκη εντός μίας περιόδου που δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το εξάμηνο». Το εννοεί όμως, ή έστω δίνει πιθανότητες σε κάτι τέτοιο;

Σήμερα 56 εφημερίδες σε 45 χώρες θέτουν προ των ευθυνών τους τους ηγέτες του κόσμου, εν όψει της Συνόδου για το κλίμα. Οι 56 εφημερίδες τονίζουν πως αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους προκειμένου να καλέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες «να κάνουν την ορθή επιλογή».

«Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της Ιστορίας για την παρούσα γενεά: είτε πως υπήρξε μία γενεά που ύψωσε το ανάστημά της όταν βρέθηκε ενώπιον μίας πρόκλησης είτε μία τόσο ηλίθια που ενώ έβλεπε κατάματα την καταστροφή δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει», τονίζεται.

Όλοι ξέρουν ότι οι κλιματικές αλλαγές σωρεύονται από αιώνες, έχουν συνέπειες που θα διαρκέσουν για πάντα και οι προοπτικές για να χαλιναγωγήσουμε το φαινόμενο θα καθορισθούν εντός των επομένων 14 ημερών. «Αυτό δεν πρέπει να γίνει ένας πόλεμος ανάμεσα στον πλούσιο και φτωχό κόσμο, ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Οι κλιματικές αλλαγές πλήττουν τους πάντες και θα πρέπει να επιλυθούν από όλους μας», υπογραμμίζεται από τις 56 εφημερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου