ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η διαφάνεια απαιτεί συνεχή ενημέρωση


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκτεταμένη διαφθορά είναι το σοβαρότερο πρόβλημα στην πατρίδα μας. Πηγή όλων των δεινών, θανατηφόρα ασθένεια, διαβρώνει συστηματικά τη χώρα, κατατρώγει κάθε υγιή ιστό της, αδειάζει τα ταμεία του κράτους και τις τσέπες των πολιτών.

Μέχρι στιγμής αποφασιστική πολιτική βούληση για την αντιμετώπισή της δεν έχει εκδηλωθεί. Ουδέποτε έχει τιμωρηθεί πολιτικός που ενεπλάκη σε οποιοδήποτε σκάνδαλο. Αντίθετα, με σειρά ρυθμίσεις, ξεκινώντας από το Σύνταγμα και καταλήγοντας στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, το φαινόμενο ενισχύεται διά της ατιμωρησίας.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορες προτάσεις, αλλά το πολιτικό σύστημα δεν εδέησε να συμφωνήσει επί συγκεκριμένων μέτρων. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη, σε συντριπτικά ποσοστά, άνω του 70%, θεωρεί πως το πολιτικό μας σύστημα καθίσταται συνεχώς όλο και πιο διεφθαρμένο. Η δυσπιστία οδηγεί και τις τρεις εξουσίες (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική) στον πάτο της κλίμακας εμπιστοσύνης. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα καταθέσει σειρά προτάσεων, ενώ το θέμα ετέθη και κατά τη συνάντησή του με το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαρά. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να αναληφθούν άμεσα οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και άμεσα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Παράλληλα, ακούγεται όλο και πιο έντονα η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν ξανά οι φάκελοι των υποθέσεων που μας ταλάνισαν τα τελευταία χρόνια. Καμία αντίρρηση. Αλλά όλες οι υποθέσεις έχουν παραγραφεί.

Και η Δικαιοσύνη δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να βγάλει και καμιά σπουδαία άκρη. Μάλιστα, όποτε ασχολήθηκε η Βουλή με κάποιο τέτοιο θέμα, και πάλι δεν γίναμε σοφότεροι. Απλώς οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων έχουν βρεθεί εκτός πολιτικής σκηνής και… ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Πριν από μερικούς μήνες, τον περασμένο Μάιο συγκεκριμένα, παραιτήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός κ. Βερελής. Είχε τότε ξεκινήσει στη Γερμανία έρευνα για την εταιρεία ΜΑΝ και τα δικά της μαύρα ταμεία. Πληροφορηθήκαμε πως η παραίτηση είχε προσωρινό χαρακτήρα, έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση. Εκτοτε, η τύχη της έρευνας αγνοείται. Θα μάθουμε τίποτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου