ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

«Μειώστε μισθούς όπως η Ιρλανδία»

Νέα σύσταση του προέδρου της ΕΚΤ προς την Ελλάδα να πάρει τολμηρά μέτρα, ανάλογα με αυτά της Ιρλανδίας που μείωσε τους μισθούς κατά 10%. Συνεχίστηκε ο «βομβαρδισμός» δημοσιευμάτων Πάρτε τολμηρά μέτρα, γιατί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τη σύσταση αυτή απηύθυνε εκ νέου χθες προς την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, προκρίνοντας το μοντέλο... Ιρλανδίας.

Εξέφρασε όμως παράλληλα την πεποίθηση ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη διαύγεια για να θέσει και πάλι υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού».
Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε για ακόμη μία μέρα ο βομβαρδισμός της χώρας με επικριτικά δημοσιεύματα, με το Der Spiegel να αναφέρει ότι το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα απασχολήσουν την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 17 Δεκεμβρίου. «Το θέμα θα είναι στην ατζέντα» φέρεται να δήλωσε πηγή της Μπούντεσμπανκ στο γερμανικό περιοδικό.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Τρισέ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας ανάλογα με αυτά που πήρε και η Ιρλανδία - η οποία μείωσε και τους μισθούς κατά 10%.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Γνωρίζουμε όλοι τα αριθμητικά στοιχεία και τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν (για παράδειγμα στην κατεύθυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά και της γενικότερης αλλαγής στρατηγικής)... Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι αναγκαίες και ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη διορατικότητα να τις λάβει» είπε χαρακτηριστικά.

Βολές Βloomberg
Βολές κατά της Ελλάδος εξαπέλυσε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Σε άρθρο του υποστηρίζει ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μάλλον θα πρέπει να... ξεχάσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, καθώς οφείλει να καθησυχάσει τις αγορές».
Οπως αναφέρει η αρθρογράφος του πρακτορείου κ. Μαρία Πετράκη, «η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη δημοσιονομική κρίση εδώ και 15 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις που τη βοήθησαν να κερδίσει τις εκλογές, όπως αυτές για αύξηση δαπανών και ενίσχυση των μισθών στον δημόσιο τομέα. Αλλωστε το έλλειμμα ύψους 12,7% του ΑΕΠ αποτελεί τον βασικό αποτρεπτικό παράγοντα».

Το δημοσίευμα επικαλείται επίσης δηλώσεις του Ρομπ Ντέκερ, διαχειριστή κεφαλαίων ύψους 145 δισ. δολαρίων στην F&C Asset Management, κατά τον οποίο «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει μία πλατφόρμα συνεννόησης ώστε και οι πολίτες να είναι έτοιμοι να στηρίξουν τις ενέργειές της».

«Πολύ άσχημη» χαρακτηρίζει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το περιοδικό The Banker, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα κατάφερε να ξεπουλήσει τη 15ετή ομολογιακή έκδοση του Νοεμβρίου, συγκεντρώνοντας 7 δισ. ευρώ».

Κατερίνα Κοσμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου