ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

«Κοσκινίζονται» 95 εκατομμύρια στρέμματα

Aπό κόσκινο θα περάσουν τα 2/3 της εθνικής έκτασης μέσα από τη διαδικασία της εκπόνησης των δασικών χαρτών που σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, δηλαδή έως το τέλος του 2012.

Οι δασικοί χάρτες που θα αποτελούν, όταν ολοκληρωθούν και κυρωθούν, την πράσινη βίβλο για πολεοδομίες και δασαρχεία βάσει της οποίας θα αξιολογούν και θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν αιτήσεις για οικοδομικές άδειες και αποχαρακτηρισμούς θα καλύψουν επιφάνεια τουλάχιστον 95 εκατομμυρίων στρεμμάτων, από τα 132.600.000 του συνόλου της χώρας. Οση δηλαδή καταλάμβαναν τα δάση, οι δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις το 1945, όπως κατά προσέγγιση τα είχε υπολογίσει το Κτηματολόγιο όταν πριν από δύο χρόνια ξεκινούσε την επιχείρηση οριοθέτησής τους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα εκπόνησης δασικών χαρτών στα καμένα της βορειανατολικής Αττικής θα δείξει αν ο στόχος που βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, δηλαδή τα 3 χρόνια, θα φτάσει για να υπάρχουν παντού δασικοί χάρτες ή η εξαγγελία θα είναι ένας ευσεβής πόθος.

Ενσωματώνοντας πάντως στις αρμοδιότητές του κι αυτές των δασών που ανήκαν στο υπουργείο Γεωργίας, το νεοσύστατο υπουργείο θα μπορεί να σχεδιάσει και να τρέξει αυτόνομα όλη τη διαδικασία.

Οι σκόπελοι, πάντως, για να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο με τις δημόσιες και ιδιωτικές ιδιοκτησίες στα δάση, τις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και να περιφρουρηθεί ο δασικός χαρακτήρας των αναδασωτέων εκτάσεων είναι πολλοί.

Στις προθέσεις του υπουργείου φαίνεται να είναι και η κατάρτιση νέου θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δασικών εκτάσεων. Ηδη «γκρέμισε» μια από τις ρυθμίσεις προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αυτή του νόμου του 2003 που είχε προωθήσει ο τότε υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς. Σύμφωνα με τη ρύθμιση εκείνη, δάσος εθεωρείτο μια έκταση στην οποία η δασοκάλυψη κάλυπτε το 25% και αντιστοιχούσε σε εμβαδόν τουλάχιστον 3 στρεμμάτων. Η ρύθμιση αυτή μπήκε στο συρτάρι και επανήλθε παλαιότερη διάταξη που προβλέπει ότι φτάνει να υπάρχει δασοκάλυψη στο 15% σε μια έκταση, ακόμα κι αν αφορά ένα οικόπεδο 500 τετραγωνικών, για να χαρακτηριστεί στο σύνολό της δασική. Με τη ρύθμιση αυτή «πρασινίζουν» χιλιάδες αγροτεμάχια και ακυρώνεται η προσδοκία αποχαρακτηρισμού και κατασκευής οποιουδήποτε κτιρίου, ακόμα και αγροικίας.

Πάντως, κατά την τελευταία εθνική απογραφή δασών «έλειπαν» τουλάχιστον 13 εκατομμύρια στρέμματα από την έκταση που είχε υπολογιστεί ότι υπήρχε το 1945. Θα ανακτηθούν; Και πώς; Σε αυτά τα ερωτήματα οι απαντήσεις αναμένονται όταν πια η νέα επιχείρηση εκπόνησης δασικών χαρτών ολοκληρωθεί.

Ασπίδα για το περιβάλλον

Η άρση αμφισβητήσεων και οι δασικές χάρτες μαζί με το δασολόγιο αποτελούν, κατά κοινή ομολογία, την αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας αυτού του πολύτιμου για τη χώρα οικολογικού αποθέματος. Το χάος που σήμερα επικρατεί είναι η κυριότερη αιτία του αφανισμού των δασικών εκτάσεων και της μεγάλης λεηλασίας από επιτήδειους που επιχειρείται μετά από τις περισσότερες πυρκαγιές που ξεσπούν στη χώρα.

Η επιχείρηση οριοθέτησης των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων που είχε ξεκινήσει από το εθνικό Κτηματολόγιο θα στηρίξει την εκπόνηση δασικών χαρτών που στην παρούσα φάση είναι απαραίτητοι τουλάχιστον στις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν ή κτηματογραφούνται. Δηλαδή, σε 553 περιοχές της χώρας.

Παλαιότερα είχαν καταρτιστεί ορισμένοι δασικοί χάρτες στις περιοχές δασικού ενδιαφέροντος, οι οποίες είχαν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο χωρίς ομως να προχωρήσει επικύρωση ή αξιοποίησή τους.

Ξεκαθάρισμα και στις αμφισβητούμενες ιδιοκτησίες

Δεν νοείται Κτηματολόγιο χωρίς να είναι προσδιορισμένο απολύτως και στην περίπτωση των δασικών εκτάσεων ποιος και πώς είναι ιδιοκτήτης.

Η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» προσανατολιζόταν στο παρελθόν στο:
-Να θεωρείται αδιαμφισβήτητη δημόσια περιουσία κάθε έκταση που εμφανίζεται με πυκνή βλάστηση στις αεροφωτογραφίες του 1945.

- Να ζητούνται συμβόλαια ή παραχωρητήρια για όλες τις δασικές εκτάσεις από το 1945 μέχρι σήμερα βάσει των οποίων να αποδεικνύεται η ιδιωτική ιδιοκτησία. Σε διαφορετική περίπτωση το κράτος θα διεκδικεί ως δικά του αυτά τα τμήματα γης.

Αν τελικώς αυτά δεν αλλάξουν αναμένεται να εγερθούν απαιτήσεις από το δημόσιο ακόμα και στις περιπτώσεις που οι δασικές εκτάσεις έχουν κτιστεί.

Επίσης, με το «ξεκαθάρισμα» των δασικών εκτάσεων και την οριστικοποίηση του δάσους δεν θα αποτελεί πλέον γρίφο η εξέλιξη πολλών πολεοδομικών μελετών που αφορούν την επέκταση των σχεδίων πόλης και επίσης δεν θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ακύρωσης επενδυτικές δραστηριότητες που, σε πολλές περιπτώσεις, προσκρούουν σήμερα στις αντιδράσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους και αφού έχουν δαπανηθεί και μεγάλα ποσά και έχει ξοδευτεί και αρκετός χρόνος .

Μέχρι τώρα, πάντως, οι αιτήσεις αποχαρακτηρισμών έπεφταν… βροχή. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνον το 2008 στην περιοχή της Αττικής ξεπέρασαν τις 2.500. Σε πολλές από τις περιοχές για τις οποίες εζητείτο αποχαρακτηρισμός υπήρχαν ήδη αυθαίρετες κατασκευές. Οι δασικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει τουλάχιστον 900 παράνομα κτίρια για τα οποία και είχαν σχηματιστεί δικογραφίες. Οι δασικοί χάρτες που επιδιώκεται τώρα να εκπονηθούν σε συνδυασμό με το δασολόγιο θα αποτελούν οδηγό για τις όποιες αποφάσεις (έκδοση αδειών δόμησης, έγκριση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καλλιέργειες).

Ο κίνδυνος ωστόσο για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας δεν περιορίζεται με αυτά τα δύο «εργαλεία».

Οπως επισημαίνουν δασολόγοι, αγρονόμοι και οικολογικές οργανώσεις το «κλειδί» για να λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας οι δασικοί χάρτες και το δασολόγιο είναι να κηρύσσονται χωρίς καθυστέρηση ως αναδασωτέες όλες οι εκτάσεις που καίγονται από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Οι μεγάλες καθυστερήσεις αφήνουν περιθώριο να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας πολλών τμημάτων εκτάσεων που ήταν δάσος πριν από τις πυρκαγιές. Ακόμα και στις περιοχές που κάηκαν μόλις τον περασμένο Αύγουστο στη βορειανατολική Αττική κάποιοι επιτήδειοι έσπευσαν να φυτέψουν ελιές για να εμφανιστούν ως αγροτικές εκτάσεις τμήματα των καμένων και να εξαιρεθούν από την αναδάσωση.

Το υπουργείο δεσμεύτηκε και για τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων η οποία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί, θα εμφανιστεί και θα πιάσει δουλειά από τις αρχές του νέου χρόνου. Αυτή η υπηρεσία θα ελέγχει κάθε μήνα με τηλεσκοπικό σύστημα τι πού και πώς κατασκευάζεται. Και ό,τι εντοπίζει παράνομο θα το αντιμετωπίζει με μπουλντόζες.

Τουλάχιστον αυτά δηλώνονται ως προθέσεις. Μένει φυσικά να αποδειχθούν στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου