ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Αγοραπωλησίες... αδειών για φωτοβολταϊκά πάρκα

Περίληψη άρθρου:
Ανάπτυξη άτυπης «δευτερογενούς αγοράς», όπως συνέβη και με τα αιολικά
Ενδιαφέρον ανάλογα με το ύψος της επιδότησης
ΑΤΥΠΗ «δευτερογενής αγορά» αδειών φωτοβολταϊκών συστημάτων λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες στη χώρα, την ίδια ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης με νομοθετική ρύθμιση αυξάνει τον αριθμό των αδειών που θα χορηγηθούν τελικώς, ενώ μειώνει την επιδοτούμενη τιμή αγοράς της παραγόμενης ενέργειας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι άδειες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, αναλόγως με τον βαθμό ωριμότητάς τους αλλά και την περιοχή στην οποία βρίσκονται, έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό περιουσιακό στοιχείο προς πώληση. Eτσι αναπτύσσεται και στην αγορά φωτοβολταϊκών το φαινόμενο των αγοραπωλησιών, που κατά το παρελθόν καταγράφηκε σε μεγάλη έκταση για τα αιολικά πάρκα και είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο μεγάλων ξένων παικτών στην αγορά.

Παράγοντες της αγοράς μιλούν ήδη για ολοκληρωμένες αγοραπωλησίες αδειών και, σύμφωνα με κάποιες πηγές, μία άδεια εξαίρεσης 100 KW τιμολογείται περί τα 100.000 ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσελκύουν άδειες που βρίσκονται σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Θράκη, η Hπειρος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου το ύψος της επιδότησης από τον αναπτυξιακό νόμο φθάνει στο 40%.

1 σχόλιο:

  1. Τα φωτοβολταικα πάρκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας και ιδιαίτερα στην Ελλάδα μπορούμε να τα αναπτύξουμε πολύ λόγω της ηλιοφάνειας που έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή