ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Στο στόχαστρο της εφορίας 10.000 οφειλέτες

Περίληψη άρθρου:
Με ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο άνω των 100.000 ευρώ έκαστος
Οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στους 10.000 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου, με χρέος άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας, θα δώσουν στο προσεχές διάστημα οι εφορίες. Το «άγχος» που διακατέχει το υπουργείο Οικονομικών λόγω της μη ικανοποιητικής πορείας των δημοσίων εσόδων επαναφέρει στο προσκήνιο την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ και «λιμνάζουν» επί χρόνια στις εφορίες.

Στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης, το υπουργείο ζητεί την αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση των γραφείων είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών. Ειδικότερα, ζητεί την ταχεία αποστολή ειδοποιητηρίων στους οφειλέτες του Δημοσίου (αυτοί ανέρχονται περίπου σε 600.000) για να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ και να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Ωστόσο, αναμένεται να ζητηθεί προτεραιότητα ειδικά για τις υποθέσεις «μεγάλων οφειλετών». Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περί τους 3.600 οφειλέτες χρωστούν από 100.000 έως 200.000 ευρώ έκαστος (συνολικά περί τα 520 εκατ. ευρώ) και άλλοι 6.300 οφειλέτες πάνω από 200.000 ευρώ έκαστος (πάνω από 15 δισ. ευρώ). Βέβαια, τα ποσά αυτά απομειώνονται αισθητά εάν αφαιρεθούν τα μη εισπράξιμα χρέη (σε αυτά περιλαμβάνονται χρέη των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, των φτωχών οφειλετών, καθώς και άλλων κατηγοριών, τα οποία δεν θεωρούνται εισπράξιμα).

Με βάση τους στόχους αυτούς, η ηγεσία του υπουργείου θα ζητήσει από τους επικεφαλής των εν λόγω ειδικών γραφείων να ενημερώνουν εγγράφως, κάθε μήνα, την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα τα οποία έχουν λάβει για την είσπραξη των χρεών. Ειδικότερα, δε, να ενημερώνουν για τον αριθμό των ειδοποιητηρίων που έχουν στείλει στους οφειλέτες, πόσοι οφειλέτες ανταποκρίθηκαν στις οχλήσεις, αλλά και ποια ποσά έχουν εισπράξει ανά μήνα.

Στην ίδια λογική κινείται και η πρόθεση των αρχών να αξιολογούν κάθε μήνα για την απόδοσή τους υπαλλήλους των ειδικών γραφείων είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών και όσοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς στην άσκηση των καθηκόντων τους θα απομακρύνονται από τη συγκεκριμένη θέση.

Σημειώνεται ότι εκτός από τους κύριους οφειλέτες, στο «στόχαστρο» των ΔΟΥ μπαίνει και κάθε πρόσωπο που θεωρείται συνυπόχρεος-εγγυητής και με την ατομική του περιουσία για την καταβολή φόρων και προστίμων προς το Δημόσιο, όπως είναι οι σύζυγοι για οφειλές του άλλου συζύγου, οι κληρονόμοι για χρέη των κληρονομούμενων, διευθυντές, εταίροι και διαχειριστές για χρέη επιχειρήσεων, αγοραστές ακινήτων για οφειλές του προηγούμενου ιδιοκτήτη κ.λπ.

Μάλιστα, οι ΔΟΥ έχουν προχωρήσει στην καταγραφή, για κάθε περίπτωση οφειλής, των στοιχείων όχι μόνο του κύριου οφειλέτη αλλά και των συνυπόχρεων προσώπων. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που οι οφειλέτες αλλά και τα συνυπόχρεα πρόσωπα δεν ανταποκριθούν στις οχλήσεις των ανωτέρω ειδικών γραφείων για να εξοφλήσουν τα χρέη, θα κινούνται εναντίον τους όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέτρα, όπως είναι οι ποινικές διώξεις, οι κατασχέσεις ενοικίων, μισθών, συντάξεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει στις εφορίες ότι σε αντίθεση με τους μεγάλους οφειλέτες, οι «μικροί» με χρέη που δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιείκεια. Συγκεκριμένα, με βάση τις νέες εντολές που αναμένεται να δοθούν, οι «μικροί» οφειλέτες θα έχουν τουλάχιστον τέσσερις ευκαιρίες για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους πριν η εφορία προχωρήσει στην επιβολή των αναγκαστικών μέτρων καθώς για την είσπραξη οφειλών μέχρι και 600 ευρώ από τους μικροοφειλέτες οι ΔΟΥ θα ακολουθούν την εξής διαδικασία:

• Μόλις το χρέος γίνει ληξιπρόθεσμο, θα αποστέλλονται ατομικές ειδοποιήσεις.
• Στη συνέχεια, και εφόσον δεν έχει τακτοποιηθεί η οφειλή, θα αποστέλλεται ειδοποίηση για λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
• Αν ο οφειλέτης επικαλεστεί αδυναμία για άμεση εξόφληση της οφειλής του, θα του χορηγείται διευκόλυνση τμηματικής καταβολής.
• Αν και στην περίπτωση αυτή δεν τακτοποιηθεί η οφειλή, θα επιλέγεται μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, το οποίο όμως δεν θα επιβαρύνει τον οφειλέτη με υψηλά έξοδα διοικητικής εκτέλεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου