ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Με 800 εκατ. επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος λόγω αύξησης των επιτοκίων

Μόνο η δημοσιονομική εξυγίανση θα επιτρέψει στην οικονομία να μην κινδυνεύει από τις διεθνείς κρίσεις
Οι ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτησή του υπερβαίνουν τα 10 δισ.
ΠΡΟΣΘΕΤΗ επιβάρυνση ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ δημιουργείται στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους εφέτος, μόνο από την αύξηση των επιτοκίων και των περιθωρίων των επιτοκίων λόγω της διεθνούς κρίσης. Με αποτέλεσμα, οι ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτησή του να υπερβαίνουν πλέον κατά πολύ τα περίπου 10 δισ. ευρώ, στα οποία ανέρχονταν τα προηγούμενα χρόνια. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και προσθέτουν ότι λόγω του απροσδιόριστου χρονικού ορίζοντα τερματισμού της κρίσης, το κόστος από την αύξηση των επιτοκίων αναμένεται τελικά να αυξηθεί εφέτος κατά 9% έναντι 7,2% της αρχικής πρόβλεψης.

Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις «συνηγορούν» με την άποψη που έχει εκφράσει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ότι, εκτός από τον πληθωρισμό, το δημόσιο χρέος αποτελεί, λόγω του ύψους του, το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα της οικονομίας. Ο υπουργός έχει επισημάνει και τις επιπτώσεις που υπάρχουν ήδη στον προϋπολογισμό από την επιβάρυνση του δημοσίου χρέους που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων και των περιθωρίων των επιτοκίων. Eπιπλέον τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι μόνο η επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα επιτρέψει στην οικονομία να μην κινδυνεύει από τις διεθνείς κρίσεις και να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος, που αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο δημοσιονομικός «βραχνάς», όπως ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης το χαρακτηρίζει.

Το ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας –στο 94,5% του ΑΕΠ το 2007 και δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ιταλία, το οποίο ήταν στο 104% του ΑΕΠ– επηρεάζει αρνητικά τους επενδυτές και αυτό καταδεικνύεται από τη διεύρυνση τους τελευταίους μήνες των περιθωρίων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, που αποτελούν σημείο αναφοράς. Ειδικότερα, τα περιθώρια στις αποδόσεις μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων κινούνται στο υψηλό επίπεδο των 60-65 μονάδων βάσης. Στις αρχές Ιουνίου, η διαφορά των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων ήταν στις 54 μονάδες βάσης, ενώ το υψηλότερο σημείο, στο οποίο έχει φτάσει η απόκλιση είναι οι 75 μονάδες βάσης στις αρχές της άνοιξης.

Aλλωστε, οι επενδυτές σε διεθνές επίπεδο για να αποκτήσουν ομόλογα ζητούν, εκ των πραγμάτων λόγω της κρίσης, μεγαλύτερες εγγυήσεις. Και όταν πρόκειται να κατευθυνθούν στα ομόλογα χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα (υψηλό χρέος, δημοσιονομικό έλλειμμα, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας), τότε αυξάνεται και το επιτόκιο των ομολόγων, δηλαδή το κόστος δανεισμού και κατ'Α επέκταση το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και η «χρέωση» των προϋπολογισμών των επόμενων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου