Τη δεύτερη θέση βάζει στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας συζητεί να ηγηθεί ο ίδιος του ευρωψηφοδελτίου
Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αν ήταν καπιταλιστές θα άνοιγαν σαμπάνιες. Δεν αποκλείεται όμως να έκαναν μια εξαίρεση παρ' ότι δηλώνουν πειθαρχημένοι αριστεροί. Το σίγουρο είναι ότι η νέα «πρωτόγνωρη τοποθέτηση» του κ. Γ. Παπανδρέου για τη «χαλαρή ψήφο» στις ευρωεκλογές του 2009 εξέπληξε θετικά και ικανοποίησε πλήρως τα ανώτατα στελέχη του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η χαλαρή ψήφος είναι ταυτόχρονα η ιδανική δικαιολογία για τη Δεξιά και η καλύτερη ευκαιρία για την Αριστερά. Η ΝΔ θέλει να προεξοφλήσει και να βαφτίσει «πρόσκαιρες» τις οδυνηρές απώλειες, ενώ η Αριστερά επιδιώκει να «θερίσει» ολόκληρη τη «θύελλα της δυσαρέσκειας». Οι κκ. Αλ. Αλαβάνος και Αλ. Τσίπρας - σε αντίθεση με την ηγεσία του ΠαΣοΚ - δεν διστάζουν να «σηκώνουν το γάντι» και δεν παύουν να επιζητούν ευκαιρίες για την ευθεία διεκδίκηση ενός όλο και μεγαλύτερου τμήματος του εκλογικού σώματος.
«Οι ευρωεκλογές είναι κεντρική πολιτική αναμέτρηση» λέει προς «Το Βήμα» ο κ. Αλέξης Τσίπρας πετώντας το γάντι στον κ. Παπανδρέου. Ενώ αυτές τις ημέρες η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ υποτίθεται ότι έχουν επιστρατεύσει τους πλέον ανεπτυγμένους οικονομικούς εγκεφάλους τους για να ανακαλύψουν τις καλύτερες «μισές αλήθειες» για το πανηγύρι της ΔΕΘ του 2008 κι ενώ το ΠαΣοΚ ειδικότερα ασχολείται ενδελεχώς με την «πρωτόγνωρη διαδικασία» της μετακόμισής του στην οδό Ιπποκράτους και την «επανίδρυση» της Χ. Τρικούπη σε... «Σχολή Στελεχών», στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για την έφοδο στα «θερινά ανάκτορα». Απ' ότι φαίνεται έχουν πιθανότητες να τα εκπορθήσουν, αφού για την επίτευξη των στόχων τους δεν εργάζονται μόνο οι ίδιοι, αλλά έχουν την τύχη να δέχονται και τη βοήθεια των αντιπάλων τους.
* Οι δημοσκοπήσεις και η κάλπη
Οι τελευταίες δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις - της VPRC και της MARC - δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ 16% και 15% αντίστοιχα. Η επίμονη προφητεία ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ξεφουσκώνει» προς το παρόν διαψεύδεται. Ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα του 5% και ένα «δημοσκοπικό φαινόμενο» του 15%. Μπορεί κάποια στελέχη του να πιστεύουν ότι γράφουν Ιστορία συμμετέχοντας στην κλιμάκωση ενός «κομματικού φαινομένου» όπως αυτά που εμφανίζονται κάθε είκοσι χρόνια (η ΕΔΑ το 1958 και το ΠαΣοΚ το 1977). Μπορεί όμως εξίσου εύκολα ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδειχθεί ότι δεν είναι παρά το πολιτικό αντίστοιχο μιας «χρηματιστηριακής φούσκας» η οποία διαστέλλεται εξαιτίας της ακτινοβολίας ενός τηλεγενούς νέου προέδρου (του ΣΥΝ), αλλά δεν αντέχει στη δοκιμασία της κάλπης.
Αυτό το γνωρίζει καλά η ηγεσία του και γι' αυτό έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την επιβεβαίωση από την κάλπη των υψηλών ποσοστών που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. «Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι εκείνα που διαμορφώνουν την ψυχολογία και τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης για ένα κόμμα» λέει προς «Το Βήμα» ο κ. Αλέκος Αλαβάνος. «Οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα καταγραφεί η ισχυρή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν καταλυτικές συνέπειες για την αναδιάταξη των δυνάμεων στο πολιτικό σύστημα». Οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ήδη μπροστά του τις ευρωεκλογές - χωρίς να αποκλείεται το σενάριο της διπλής κάλπης ή αυτό της διενέργειας εθνικών εκλογών νωρίτερα από τις ευρωεκλογές. Και ένας Παπανδρέου που σκέφτεται από σήμερα πώς θα χάσει τα λιγότερα είναι ο καλύτερος αντίπαλος για εκείνους που, όπως οι κκ. Αλαβάνος και Τσίπρας, σχεδιάζουν από τώρα πώς θα κερδίσουν τα περισσότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ηγηθεί ο ίδιος του ευρωψηφοδελτίου προκειμένου να μεταδοθεί το μήνυμα της μέγιστης κινητοποίησης για το καλύτερο αποτέλεσμα.
* «Εφοδος» από τον Σεπτέμβρη
Οσοι παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αμφιβολία ότι στην Κουμουνδούρου η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές ξεκινά τον Σεπτέμβριο και ότι βασικός στόχος είναι η εκτόπιση του ΠαΣοΚ από τη δεύτερη θέση. Βεβαίως οι κκ. Αλαβάνος και Τσίπρας αποφεύγουν να θέτουν ποσοτικά όρια, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν αρνείται ότι «η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές είναι ένας εφικτός στόχος». «Αν συνεχίσουμε να προχωροάμε με αυτόν τον βηματισμό» περιορίζεται να πει ο κ. Αλαβάνος «τότε πολύ σύντομα περιμένουμε στην Ελλάδα ευχάριστες εκπλήξεις».
Σημειώνεται ότι η αισιοδοξία χαρακτηρίζει όλες τις τάσεις του Συνασπισμού. «Η οικονομική κρίση οδηγεί στον ανακαθορισμό των κοινωνικών συσχετισμών και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ» λέει προς «Το Βήμα» ο κ. Φώτης Κουβέλης.
Θεωρείται ότι ο «πυρηνικός χειμώνας» της οικονομίας και ο «πολιτικός χειμώνας» του ΠαΣοΚ είναι οι δύο όψεις της ιστορικής ευκαιρίας που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύουν να εφαρμόσουν την ιδιαίτερα προσφιλή στους κκ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου στρατηγική του «ώριμου φρούτου».
Κατ' αρχήν ξεκινούν το φθινόπωρο με την εμβάθυνση των θέσεων που έχουν ήδη παρουσιάσει στη Βουλή, π.χ. για το Ασφαλιστικό. Από τον Σεπτέμβριο οργανώνουν «ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης», από τον Ιανουάριο του 2009 σχεδιάζουν προσυνέδρια στην περιφέρεια και όλα αυτά θα καταλήξουν σε ένα προγραμματικό συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι προγραμματικές πρωτοβουλίες θα ενταχθούν σε ένα διπλό πρόγραμμα αντιπολιτευτικής δράσης εντός και εκτός Βουλής.
Συνεργασίες
Το μυστικό σχέδιο της Κουμουνδούρου
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι μετά την ακινητοποίηση του δικομματισμού - αφού σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις κανένα μεγάλο κόμμα δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση - ο επόμενος στόχος είναι «η οικοδόμηση μιας ισχυρής λαϊκής πλειοψηφίας, η συνάντηση της Αριστεράς με τον σοσιαλιστικό χώρο». Πώς όμως μπορεί να γίνει «η συνάντηση της Αριστεράς με τον σοσιαλιστικό χώρο» όταν αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠαΣοΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης; Η εξήγηση ότι «η συνεργασία αυτή γίνεται ήδη στο επίπεδο της βάσης» δεν δείχνει επαρκής καθώς κανένας δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 5% ή του 15% θα εκτοξευθεί σε ένα - δύο χρόνια στο 45% και θα κυβερνήσει χωρίς το ΠαΣοΚ, που εν τω μεταξύ θα έχει απαλλάξει τους πολίτες από την παρουσία του. Είναι προφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάποιο σχέδιο που δεν αποκαλύπτουν εξ ολοκλήρου.
Σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις, πολλοί πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να απαντήσει στο δίλημμα «Δεξιά ή συνεργασία με το ΠαΣοΚ» γιατί θέλει να το θέσει ο ίδιος. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα αρνούνταν, αλλά αντίθετα θα έσπευδε να προτείνει συνεργασία με το ΠαΣοΚ, εφόσον το ΠαΣοΚ ήταν τρίτο κόμμα. Και αυτό γιατί μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να καθορίσει από θέση ισχύος τους όρους, τις προγραμματικές κατευθύνσεις και το πολιτικό πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Κατά συνέπεια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται σήμερα την «πρόταση γάμου» του ΠαΣοΚ προκειμένου να την κάνει αύριο με τους δικούς του όρους.
Κυριακή 27 Ιουλίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου