ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Τα αδιέξοδα του κ. Κ. Καραμανλή

* Σε βαθιά περισυλλογή ο Πρωθυπουργός καθώς δεν μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματα που τον περιμένουν από το ερχόμενο φθινόπωρο
Τα μεγάλα αδιέξοδα του κ. Καραμανλή
Τα άδεια χέρια στη ΔΕΘ, το πέπλο διαφθοράς, η αδυναμία προσφυγής σε εκλογές ή ανασχηματισμό

Οποιος παρακολουθούσε προσεκτικά τις κινήσεις και τις εκφράσεις του Πρωθυπουργού στη δεξίωση της Πέμπτης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, θα κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα που καταλήγουν και οι υπουργοί του όταν τον συναντούν τις τελευταίες ημέρες. Ο κ. Κ. Καραμανλής βρίσκεται σε περίοδο περισυλλογής. Διαπιστώνει ότι προτού συμπληρωθεί χρόνος από τις εκλογές η κυβέρνηση έχει χάσει τη δυναμική της και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματα που τον περιμένουν το φθινόπωρο. Οσοι συνάντησαν τον Πρωθυπουργό στο γραφείο του τις δύο τελευταίες εβδομάδες βεβαιώνουν ότι «μετράει τα αδιέξοδά του και τα βρίσκει περισσότερα από τις χάντρες του κομπολογιού του». Ο κ. Καραμανλής δείχνει απογοητευμένος επειδή δεν μπορεί να βρει τρόπους για να καλύψει τα άδεια χέρια του στη ΔΕΘ αλλά και για να παρακάμψει τον πέπλο διαφθοράς που καλύπτει την παράταξή του, μετά τις αποκαλύψεις σκανδάλων στον ΟΣΕ και στην Ολυμπιακή. Ο κ. Καραμανλής νιώθει ταυτόχρονα εγκλωβισμένος επειδή ο κίνδυνος παραγραφής των σκανδάλων δεν του επιτρέπει να καταφύγει σε εκλογές, ενώ η έλλειψη στελεχών εφεδρείας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του δεν του επιτρέπει να προχωρήσει και σε ανασχηματισμό.

Ενδεικτικό της απογοήτευσης που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο Πρωθυπουργός έχει αραιώσει και τις επίσημες συναντήσεις του. Την περασμένη Δευτέρα καθ' όλη τη διάρκειά της δεν είχε ούτε ένα ραντεβού και πέρασε την ημέρα κλεισμένος στο γραφείο του, συζητώντας με τον κ. Ι. Αγγέλου και τον κ. Θ. Ρουσόπουλο. Μελετήθηκαν ιδέες για πιθανές διεξόδους από την κρίση και προτάσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει από τον Οκτώβριο το κύμα δυσαρέσκειας που θα δημιουργηθεί από την κυβερνητική πολιτική.

Ο κ. Κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν πια να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα, έστω και αν προκαλούνται αντιδράσεις από τους φορείς και τους εργαζομένους που θίγονται. Παρ' όλα αυτά ο κ. Καραμανλής έχει δώσει τη συγκατάθεσή του να προχωρήσουν εντός του Αυγούστου το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την εθελουσία έξοδο 3.000 εργαζομένων, και από τον Οκτώβριο η τελευταία απόπειρα ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, η οποία είτε θα οδηγήσει σε εθελουσία έξοδο 4.000 εργαζομένους είτε θα μπει λουκέτο στην εταιρεία και θα βρεθούν στον δρόμο 6.000 υπάλληλοι.

Φαίνεται πως ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να προτιμά την κακή δημοσιότητα η οποία στο βάθος έχει κάποια χαρακτηριστικά αλλαγών, από μια άλλη κακή δημοσιότητα που δεν έχει και κανένα θετικό υπόβαθρο, όπως είναι η κακή κατάσταση της οικονομίας.

Προτιμά λοιπόν να συζητεί η κοινή γνώμη τις αντιδράσεις που θα προκληθούν από την είσοδο ιδιωτών στον ΟΣΕ και στην Ολυμπιακή από το να συζητεί πόσο θα αυξηθούν οι φόροι στον νέο προϋπολογισμό και πώς θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που έχει προκαλέσει η διεθνής οικονομική κρίση.

Ανίκανος να ελέγξει τις εξελίξεις φέρεται ο Πρωθυπουργός και σε άλλα δύο ζητήματα που κυριαρχούν αυτή την εποχή στην επικαιρότητα. Το πρώτο είναι οι πυρκαϊές που έχουν πια ξεπεράσει τις 1.500 από τις αρχές Ιουνίου, δείχνοντας καθαρά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμένη προσπάθεια αφανισμού των δασών. Ο κ. Καραμανλής ενημερώνεται καθημερινά για τις πυρκαϊές που εξελίσσονται επικίνδυνα και τρέμει στην ιδέα των επιπτώσεων που θα έχει αν κάποια από αυτές ξεφύγει από τον έλεγχο, ειδικά στην Αττική. Το δυστύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος είναι το δεύτερο γεγονός που σκόρπισε τον πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού κατέδειξε πώς ένα απρόβλεπτο γεγονός μπορεί ξαφνικά να προκαλέσει μεγάλο πολιτικό θέμα.

Χωρίς διέξοδο κατά τα φαινόμενα είναι και η προσπάθεια του κ. Καραμανλή να ελέγξει τη σκανδαλολογία, επειδή τροφοδοτείται συνεχώς από νέες αποκαλύψεις και μάλιστα εις βάρος κρατικών λειτουργών τους οποίους διόρισε η ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός άκουγε έκπληκτος τον υπουργό Μεταφορών κ. Κ. Χατζηδάκη να του αναλύει πως τα κυκλώματα συνεχίζουν να δρουν στον ΟΣΕ ακόμη και μετά την αποκάλυψή τους, γεγονός που με έμμεσο τρόπο αποκαλύπτει ότι αυτά δρούσαν ανενόχλητα τα τελευταία τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων κυβερνούσε η ΝΔ. Ανάλογα φαινόμενα έχουν ήδη εντοπιστεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία αλλά και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, δημιουργώντας πλέον τη βεβαιότητα ότι οι εσωκομματικές έριδες που έχουν αναπτυχθεί θα οδηγήσουν σε αποκάλυψη και νέων σκανδάλων τον χειμώνα.

Η αποκάλυψη σκανδάλων εις βάρος κρατικών λειτουργών αναγκάζει τον κ. Καραμανλή να ξεχάσει και όποιες ιδέες είχε για πρόωρες εκλογές προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι καταφεύγει στις κάλπες για να κουκουλώσει τα σκάνδαλα μέσω της οριστικής παραγραφής τους όπως συνεπάγεται η προκήρυξή τους. Ενώ η ΝΔ συνεχίζει να κατέχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ο κ. Καραμανλής είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει να κυβερνά με την ισχνή πλειοψηφία των 152 βουλευτών και να εύχεται να μην εξανεμιστεί τους επόμενους δώδεκα μήνες, αφού δεν μπορεί πλέον να καταφύγει σε εκλογές ως τον Ιούνιο του 2009, οπότε ούτως ή άλλως παραγράφεται η υπόθεση της Siemens για το τμήμα που αφορά τυχόν ανάμειξη πολιτικών.

Και όχι μόνο δεν μπορεί να καταφύγει σε εκλογές αλλά δεν μπορεί να διορθώσει και την εικόνα της κυβέρνησής του με ανασχηματισμό. Και το ενδεχόμενο αυτό έχει συζητηθεί και έχει απορριφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου επειδή έχει διαπιστωθεί πως δεν υπάρχουν πλέον στην κυβέρνηση «αναλώσιμοι υπουργοί» αλλά ούτε και χρυσές εφεδρείες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα οι οποίες θα μπορούσαν να τους διαδεχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου