ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Κουφονήσι - Ηρακλειά με καγιάκ!

Τον γύρο των Μικρών Κυκλάδων... κωπηλατώντας επιχειρούν δύο 32χρονοι επιστήμονες
«Κάναμε πρόσφατα τον γύρο της Ικαρίας με καγιάκ και... γλυκαθήκαμε! Τώρα ξεκινήσαμε για ταξίδι γύρω απ΄ τις Μικρές Κυκλάδες, πάλι με κουπί, κάπου 100 χιλιόμετρα απόσταση. Σκεφτόμαστε να πλέουμε από νησί σε νησί μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο. Εναλλακτικός τουρισμός 100%!»

Προσπέρασαν επιτυχώς τις φουρτούνες στο Ικάριο Πέλαγος κι είδαν ότι τα χέρια τους βαστούν. Βάζουν πλέον τον πήχυ δυσκολίας ακόμα πιο ψηλά. «Κολλητοί» φίλοι και συνομήλικοι επιστήμονες, τ΄ αποφάσισαν πως φέτος το καλοκαίρι τους δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα. Από το περασμένο Σάββατο ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους στο κοινό τους χόμπι, τα κανόε- καγιάκ, μ΄ αυτά έχουν ήδη βάλει πλώρη για τουρνέ στα ελληνικά, κυκλαδίτικα, νησιά.
«Είναι καθαρά θέμα γούστου, πώρωση κι αγάπη για τη θάλασσα, λίγο μπούχτισμα κι από τις συνηθισμένες διακοπές, είναι και καλή γυμναστική!», λέει στα «ΝΕΑ» ο 32χρονος περιβαλλοντολόγος Μανώλης Σαφός, εμπνευστής στο ταίριασμα του διδύμου και στη θάλασσα. «Κι ο καθένας από μόνος του θα το έκανε το ταξίδι αυτό· υπήρχε όμως και πολύ καλή χημεία μεταξύ μας. Τελείως συμπτωματικά, όταν πέρυσι βρεθήκαμε σπίτι μου στην Ικαρία, ο Θάνος είδε το κανό μου κι είπαμε πως του χρόνου θα κωπηλατήσουμε μαζί, στον γύρο του νησιού μου. Όλο τον χειμώνα το “χτίζαμε” στο μυαλό μας...», περιγράφει.
Αρχές Ιουνίου, για να αποφύγουν τα μελτέμια, το τόλμησαν. Μικρές διαδρομές περιμετρικά της Ικαρίας για πέντε μέρες συνεχώς, οκτώ-εννιά ώρες στη θάλασσα, με διαλείμματα ενδιάμεσα για ξεκούραση. Τώρα, όπως λέει, είπαν να κάνουν το νέο δρομολόγιό τους «λιγάκι πιο τουριστικό». «Θέλουμε να περάσουμε ακόμα καλύτερα και στη στεριά, τα βράδια μας. Τώρα είμαστε και λιγότερο αγχωμένοι γι΄ αυτό που ξεκινήσαμε να κάνουμε...».
«Κουπί για όσο αντέξουμε»
Άνω και Κάτω Κουφονήσι- ΚέροςΑντίκερος- Σχοινούσα- Ηρακλειά κι ακόμα μικρότερα νησάκια ανάμεσά τους είναι η επιλογή τους, στον γύρο των Μικρών Κυκλάδων- μόνο Δονούσα δεν θα πάνε, μια και τους πέφτει μακριά. «Η σειρά μπορεί να αλλάξει, ανάλογα και με τον καιρό. Ίσως να φτάσουμε και στην Αμοργό, αν έχει καλό καιρό κι αντέξουμε. Το κάνουμε για ευχαρίστηση, να νιώσουμε κάτι διαφορετικό, λίγο πιο περιπετειώδες, να βγούμε τελείως απ΄ την καθημερινότητα...», σημειώνει ο οδοντίατρος Θάνος Παναγόπουλος, που φόρτωσε, σαν αποσκευή, το σκαφίδιό του στο βαπόρι της γραμμής έως το Κουφονήσι. Το πηγαινέλα Καμένα Βούρλα- Εύβοια ο ίδιος το έχει κάνει αρκετές φορές με το διθέσιο καγιάκ του, δύο χρόνια τώρα που ασχολείται.
Σήμερα, αν και πιασμένος απ΄ τον...
ικαριώτικο, τα 6 Μπωφόρ κόντρα, που «χόρεψε» πρόσφατα, έχει να το λέει πόσο ενθουσιασμένος είναι που βολτάρει για το επόμενο δεκαήμερο, τουλάχιστον, από νησί σε νησί, από παραλία σε παραλία. «Τώρα θα κάνουμε, πάνω-κάτω τα ίδια, εκατό χιλιόμετρα διαδρομής, αλλά σε περισσότερες μέρες, αυτή τη φορά από το ένα νησί στο άλλο. Είναι πιο ξεκούραστα, τέσσερις ώρες κουπί, ισάριθμες άραγμα στην αμμουδιά κάθε μέρα. Θέλουμε, δηλαδή, να κάνουμε διακοπές, όχι να τραυματιστούμε από υπερπροσπάθεια, ούτε να χρονομετρήσουμε τις επιδόσεις μας, αθλητές δεν είμαστε...», σημειώνει. Είναι, ωστόσο, και περισσότερο το ρίσκο τώρα, ισχυρίζεται.

Εκτεθειμένοι στον ήλιο και τα μελτέμια
«ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα είναι ο ήλιος, μαζί μας πήραμε άφθονα αντηλιακά και φαρδιά καπέλα, μέχρι και γάντια για τους κάλους. Θα χρειαστεί να πλεύσουμε και σε ανοιχτή θάλασσα, με ρεύματα και γερά μελτέμια, θα είμαστε εκτεθειμένοι για αρκετά χιλιόμετρα. Με 6 Μπωφόρ και πάνω δεν θα βγούμε παραέξω...».
Ούτε... μέσα, όμως, θα μπουν οικονομικά σ΄ αυτές τις διακοπές τους, τονίζει ο Μάνος Σαφός. «Τα κανό μάς κόστισαν 500 ευρώ το μονοθέσιο και 800 το διθέσιο. Το υπόλοιπο κόστος είναι πολύ χαμηλό: γλιτώνεις τα εισιτήρια των πλοίων και τη διαμονή σε τόσα νησιά - έχουμε μαζί μας υπνόσακους και σκηνές για τις διανυκτερεύσεις μας. Βλέπεις και λιάζεσαι σε ακτές που σε καμία περίπτωση δεν θα έβλεπες αλλιώς, ούτε με το σκάφος σου, γιατί εκεί παρασύρεσαι και τρέχεις ακατάπαυστα. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι οι... μανάδες μας, που τηλεφωνούν διαρκώς για να δουν αν... ζούμε!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου