ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Λιγότερα λεφτά στα κόμματα
Την ώρα που αποκαλύπτεται ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) χρειάζονται... μνημόνιο, αφού χρωστούν συνολικά σε τράπεζες περίπου 233 εκατ. ευρώ και έχουν υποθηκεύσει την κρατική επιχορήγηση ως το... 2017, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι, δεδομένων των περικοπών που έχουν γίνει στο Δημόσιο και σε μισθούς και συντάξεις, η χρηματοδότηση προς τα πολιτικά κόμματα από τον κρατικό προϋπολογισμό «ψαλιδίζεται» σημαντικά.
Ψαλίδι 20% και... βλέπουμε
Συγκεκριμένα, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων μειώνεται τουλάχιστον κατά 20%, προσθέτοντας ότι «η περικοπή αυτή της κρατικής χρηματοδότησης δεν θα είναι μόνο άπαξ. Θα έχει μια πρώτη φάση στην οποία θα εξελιχθεί, και όπως σας είπα, θα είναι του επιπέδου 20%, ίσως και λίγο παραπάνω, αλλά βεβαίως θα εξελιχθεί και από χρονιά σε χρονιά».
Ο υπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Εσωτερικών μέσα από την οποία, και αφού προηγηθεί εντατικός διάλογος μέσα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, θα προχωρήσουμε σε μία ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και οτιδήποτε σχετικό αφορά τη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων από τα ίδια τα κόμματα, αλλά και τον έλεγχο προς αυτά».
«Δεν αναλαμβάνουμε τα χρέη τους»
Όσον αφορά στο ζήτημα του υπερδανεισμού των κομμάτων, ο κ. Ραγκούσης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι πρόθεσή μας να αναλάβει το κράτος την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές τόσο στην επιτροπή που θα ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών όσο και στη διαδικασία και κυρίως στην προσπάθεια να εφαρμοστούν κανόνες διαφάνειας, υπογραμμίζοντας ότι «πάνω από όλα και πριν από όλους αυτό το έχουν ανάγκη τα ίδια τα κόμματα».
Επίσης, επισήμανε ότι «δεν μπορεί άλλο να αφήσουμε το πολιτικό σύστημα να κατηγορείται για αδιαφάνεια» και επανέλαβε ότι «θα περάσουμε στην πλήρη ονομαστικοποίηση των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου