ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

La Grèce dénonce une ingérence de l'UE et du FMI

 La Grèce a accusé samedi l'Union européenne et le Fonds monétaire international d'ingérence dans ses affaires intérieures après avoir été invitée par ses créanciers à accélérer ses réformes et à procéder à davantage de privatisations.
Vendredi, des inspecteurs de l'UE et du FMI sont venus en Grèce examiner la mise en oeuvre du plan de sauvetage qui a permis à Athènes d'échapper à la faillite. Ils ont donné leur feu vert au déblocage d'une tranche d'aide de 15 milliards d'euros, mais ils ont été plus critiques que lors de leurs précédentes visites.
Après s'être vu reprocher par des médias locaux de n'avoir pas réagi à ces critiques, le gouvernement grec a déclaré que l'approche des inspecteurs était inacceptable.
Le Premier ministre George Papandréou s'est entretenu avec le directeur général du FMI, Dominique Strauss-Kahn, et avec le commissaire européen aux Affaires monétaires, Olli Rehn, a rapporté son secrétariat.
Dans sa conversation téléphonique avec Dominique Strauss-Kahn, George Papandréou a "transmis le message du gouvernement grec concernant le comportement inacceptable des représentants de la Commission européenne, de la BCE (Banque centrale européenne) et du FMI lors de la conférence de presse d'hier", dit un communiqué du secrétariat de Papandréou.
Georges Petalotis, porte-parole du gouvernement grec, avait quelques heures auparavant déclaré: "Nous ne demandons à personne de s'ingérer dans les affaires intérieures (...) Nous ne prenons nos ordres que du peuple grec."
Les inspecteurs étaient venus à Athènes évaluer les progrès réalisés au quatrième trimestre sur le plan de consolidation budgétaire de 110 milliards d'euros.
PROGRAMME DE PRIVATISATIONS "IRRÉALISABLE"
Ils ont reconnu que le programme était "sur les rails" et ils ont débloqué une nouvelle tranche de 15 milliards d'euros, mais ils ont estimé que le gouvernement devait procéder à beaucoup plus de privatisations.
Les prêteurs ont fixé un ambitieux programme, estimant que les privatisations devraient permettre de recueillir 50 milliards d'euros en 2011-2015. Le précédent objectif du gouvernement était de sept milliards d'euros en 2011-2013.
Lors de la conférence de presse, Poul Thomsen, chef de la délégation du FMI, a invité les Grecs à ne pas laisser "ceux qui ont des intérêts" personnels empêcher le plus grand nombre de profiter des privatisations.
Evoquant des groupes opposés à l'ouverture de professions strictement règlementées, il a dit: "Certains des groupes qui descendent dans les rues, les chauffeurs routiers, les pharmaciens (...) se cachent derrière leurs privilèges qui leur permettent d'extorquer des prix élevés, d'imposer un lourd fardeau au reste de la société".
Le ministre des Infrastructures, Dimitris Reppas, a jugé que le nouvel objectif pour les privatisations n'était pas réaliste.
"Recueillir 50 milliards d'euros d'ici 2015 grâce à la privatisation de biens de l'Etat n'est pas possible", a-t-il affirmé samedi à la télévision publique TV Net.
Un responsable du ministère des Finances avait néanmoins assuré vendredi que la Grèce avait accepté le nouvel objectif de 50 milliards d'euros.
Un porte-parole du FMI a déclaré que lors de sa conversation avec Papandréou, Strauss-Kahn avait dit que le programme budgétaire était sur les rails et avait "réaffirmé son respect le plus profond pour le gouvernement et le peuple grecs dans leurs efforts pour relever les défis économiques auxquels leur pays est confronté".

Αυστηρά διαβήματα Παπανδρέου

 Την ενόχλησή του για τη στάση των εκπροσώπων της τρόικας εκδήλωσε προς τον επικεφαλής του ΔΝΤ ο πρωθυπουργός. Ανάλογη επικοινωνία υπήρξε και με τον Επίτροπο Ολι Ρεν. Η σκληρή κόντρα με τους δανειστές προκαλεί σφοδρή αντιπαράθεση και με την αντιπολίτευση.
Με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, επικοινώνησε τηλεφωνικά, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από τη θύελλα που προκάλεσαν κατά τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής οι τοποθετήσεις της τρόικας που ανάγκασαν σε αυστηρή απάντηση την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατέστησε απολύτως σαφή στον κ. Καν την ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο οι εκπρόσωποι της τρόικας, και εν προκειμένω του ΔΝΤ, εξέθεσαν τις απόψεις τους για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας,  στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεών του και τον σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να επικοινωνήσει τόσο με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, κάνοντας ανάλογα διαβήματα, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει διάβημα και στον Πρόεδρο του «Γιούρογκρουπ» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε ήδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για τις νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.
Με πρωτοβουλία Στρος Καν η επικοινωνία

Στην επικοινωνία του με τον κ. Στρος Καν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΔΝΤ, που θέλησε να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ύστερα και από την ανακοίνωση που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Παπανδρέου μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της "τρόικας", τονίζοντας ότι δεν είναι δική τους δουλειά να απευθύνονται στον ελληνικό λαό και να λένε τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση με τη δημόσια περιουσία ή με τους εργαζόμενους και όλα τα άλλα που είπαν και ζήτησε τις δικές του ενέργειες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Στρος Καν έδειξε απόλυτη κατανόηση προς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, θεώρησε θεμιτή και δικαιολογημένη την αντίδρασή της.
 
Η σκληρή ανακοίνωση της κυβέρνησης
Την σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης στις υποδείξεις της τρόικας είχε ήδη εκφράσει σε αυστηρότατο τόνο, με μεταμεσονύκτια ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε αυτή ο Γιώργος Πεταλωτής χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη συμπεριφορά των εκπροσώπων ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Η οργισμένη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που ξεσήκωσε και αυτή με τη σειρά της θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, έχει ως εξής:
«Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη συνέντευξή τους, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας. Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό», τονίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και προστίθεται: «Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση».
Ραγκούσης: Ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή στην Τρόικα
Ήδη από χθες το βράδυ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είχαν αρχίσει να εκφράζονται  με δυσφορία για το ύφος αλλά και το περιεχόμενο (με σημείο αιχμής το πωλητήριο των 50 δισ.) των τοποθετήσεων της τρόικας:
Την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή και να του δίνει μαθήματα, σημείωνε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στη Βέροια.
«Κανείς από όλους όσοι οφείλουν να συνδράμουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση δεν μπορεί να παρεξηγεί τον ρόλο του. Και ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο δεν έχει δώσει εντολή να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας δεν έχει δώσει την εντολή, ή την εξουσιοδότηση, να του δίνει μαθήματα. Και γι αυτό τον λόγο σε ανύποπτο χρόνο έχουμε ξεκαθαρίσει τους ρόλους. Η ευθύνη μάς ανήκει, μάς ανήκει αποκλειστικά και είμαστε σε θέση απέναντι στον ελληνικό λαό, ανά πάσα στιγμή, να αιτιολογήσουμε τις αποφάσεις μας» επεσήμανε ο υπουργός
Βενιζέλος: Την Ελλάδα την κυβερνά ο λαός της
Τονίζοντας ότι την χώρα κυβερνά ο ελληνικός λαός μέσω του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης και κανένας άλλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε αναφερόμενος στις συστάσεις της τρόικας:
«Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές από όλους: Ο τόπος αυτός, που  διέρχεται τώρα μία βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση, έχει πλήρη συνείδηση του προβλήματος. Οι Έλληνες πολίτες, ελληνική κοινωνία, είναι αυτοί που στηρίζουν τις αναγκαίες αλλαγές. Αυτό που κάνουμε είναι επώδυνο αλλά έχει προοπτική, δίνει ελπίδα στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό λαό.
«Ο ελληνικός λαός όμως, μέσω της Βουλής και της Κυβέρνησής του και στο πλαίσιο του Συντάγματος και των δημοκρατικών αρχών, κυβερνά την Ελλάδα. Δεν την κυβερνά και δεν την διαφεντεύει κανείς άλλος. Όσοι βοηθούν την προσπάθειά μας -και τους ευχαριστούμε γι' αυτό- ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την αξιοπρέπεια και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού». «Δεν δεχόμαστε τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές».
Πυρ και από το κόμμα
Για «τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές» που δεν πτοούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, κάνει με ανακοίνωσή του λόγο ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας.
«Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ξεπέρασαν τα όρια. Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα. Τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε από κανέναν. Και από κανέναν, δεν δεχόμαστε να κουνά το δάκτυλο του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια», τονίζεται στην ανακοίνωση του κ. Καρχιμάκη και προστίθεται: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, ξέρουν ποια είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και αυτά υπηρετούν με επιτυχία. Γι αυτό πήραμε σκληρές αποφάσεις και σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, για αυτό προχωράμε σε ριζικές αλλαγές για να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση. Για να μην χρειαστούμε ξανά ούτε Μνημόνια ούτε τρόικες και φυσικά ούτε τους εκπροσώπους τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου