ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Δίνουν ονόματα για Siemens

Προς αδυναμία έκδοσης κοινού πορίσματος σχετικά με την υπόθεση Siemens βαίνει η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων καταλήγουν σε αδιέξοδο, ενώ τα μικρότερα κόμματα διαχώρισαν τη θέση τους και είτε θα προχωρήσουν σήμερα στην έκδοση των δικών τους πορισματικών εκθέσεων είτε δεν θα εκδώσουν καθόλου πόρισμα.
Αποχωρήσεις και... διαπραγματεύσεις
Η χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής διεκόπη όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί, όπως και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, έχοντας ξεκαθαρίσει πρώτα ότι διαφωνούν με το κείμενο που αφορά στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, και κατηγόρησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για απόπειρα συγκάλυψης. Οι κατηγορίες των βουλευτών των κομμάτων της Αριστεράς προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τελικά αποφασίστηκε η Επιτροπή να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα, οπότε και καλείται να παραδώσει το πόρισμά της.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, τα δύο μεγάλα κόμματα το τελευταίο διάστημα έχουν καταγράψει σημαντικές διαφωνίες ως προς τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα αναφέρονται εντός του πορίσματος, όχι απαραίτητα ως προτεινόμενα για παραπομπή, αλλά ως έχοντα πολιτική ευθύνη για αποφάσεις που σχετίζονται με την υπόθεση.
Διαφωνίες για τα πρόσωπα
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μην μπορούν να καταλήξουν στα πολιτικά πρόσωπα που θα περιλαμβάνονται στο πόρισμα, και ως εκ τούτου να μην μπορούν να εκδώσουν κοινό πόρισμα. Όσον αφορά στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταθέσει το δικό του πόρισμα, στο οποίο θα ζητά να ελεγχθούν όλα τα πολιτικά πρόσωπα που υπέγραψαν τις «επίμαχες» συμβάσεις με τη Siemens, ο ΛΑΟΣ θα εκδώσει πόρισμα στο οποίο αναμένεται να αναφέρονται 4-5 άτομα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκδώσει κείμενο με θέσεις σχετικά με το χειρισμό της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι ο βουλευτής και πρώην υπουργός Χρ. Μαρκογιαννάκης, το όνομα του οποίου ακούστηκε ότι θα περιλαμβάνεται στο πόρισμα, δήλωσε χθες στο ραδιοσταθμό Real FM ότι «η Επιτροπή θα βάλει τη σφραγίδα του κουκουλώματος στην υπόθεση και θα εκτεθούν οι ανεπιθύμητοι», ενώ για όσους τον εμπλέκουν ανέφερε ότι «θα τους κάνω να σφυρίζουν από τα αυτιά».
Παραγραφή και... τέλος για Βατοπέδι
Με ψήφους 5-0, δηλαδή με απόλυτη ομοφωνία, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της μη παραπομπής σε Ειδικό Δικαστήριο των τέως υπουργών Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα, το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το αδίκημα με το οποίο βαρύνονται οι τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ έχει παραγραφεί μετά τη διάλυση της Βουλής στις 7 Σεπτεμβρίου 2009. Η υπόθεση συνεπώς δεν θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του Φεβρουαρίου, θα είναι τελεσίδικο και δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο. Πληροφορίες αναφέρουν δε ότι στο βούλευμα θα υπονοείται ότι η Βουλή έπρεπε να ελέγξει το ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων των τριών πρώην βουλευτών της ΝΔ στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ζήτησε να συζητηθεί εκτάκτως στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών, για τον οποίο είπε ότι «στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος είναι εφικτές διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε να εξαλειφθούν ανεπίτρεπτες διακρίσεις υπέρ των υπουργών, οι οποίες δεν επιβάλλονται από το Σύνταγμα». Λίγο αργότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης παρουσίασε βασικά σημεία του νέου νόμου, βάσει των οποίων καταργείται η παραγραφή ποινικών αδικημάτων που έχουν τελεστεί από υπουργούς και υφυπουργούς εντός πέντε ετών και θα ισχύει και για εκείνους η περίοδος παραγραφής που ισχύει για κάθε άλλο πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο νόμο περιλαμβάνονται η επιβολή περιοριστικών όρων για πολιτικά πρόσωπα και η δημιουργία γνωμοδοτικού συμβουλίου που θα αποτελείται από δικαστικούς λειτουργούς, πριν από τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. Επίσης, αν προκύπτει ότι η παράνομη πράξη συνεπάγεται οικονομικό όφελος, θα γίνεται κατάσχεση ποσού από περιουσιακά στοιχεία του εμπλεκόμενου πολιτικού προσώπου, ισοδύναμη της ωφέλειας. Ωστόσο για τα βασικά αυτά σημεία του νόμου απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου