ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

"Ας μην χάσουμε την ευκαιρία"

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε ο Γ.Παπανδρέου μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών, στο Ερζερούμ. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τυχαία και μικρά γεγονότα να γκρεμίζουν ότι οικοδομούμε που είναι η συνύπαρξη με αρχές καλής γειτονίας, τόνισε

 Ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών, στο Ερζερούμ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η Ελλάδα αναγεννιέται και θέλει δίπλα της την Τουρκία", επισημαίνοντας παράλληλα στον Τούρκο ομόλογό του - στον οποίο απευθύνθηκε σε πρώτο ενικό - ότι "ξέρω ότι είσαι φίλος, Ταγίπ, μας δίνεται μια ιστορική ευκαιρία που πρέπει να την αξιοποιήσουμε και εγώ θα είμαι στο πλάι σου".

Ωστόσο, νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάριζε ότι "η ειρήνη έχει προϋποθέσεις" και ανέφερε ότι τρεις μόλις ημέρες πριν επισκεφτεί την Τουρκία, "οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας και πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα μικρό ελληνικό νησί". Και αναρωτήθηκε: "Γιατί; Ποιό το νόημα;"
Δεν είμαστε καταδικασμένοι στην ένταση και στην καχυπυψία, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του εξέφρασε την πεποίθησή του ότι έχει απέναντί του έναν αξιόπιστο συνομιλητή.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη θεωρία του χάους, τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να αφήνουμε τυχαία και μικρά γεγονότα να γκρεμίζουν ότι οικοδομούμε που είναι η συνύπαρξη με αρχές καλής γειτονίας, δικαίου και ευνομίας". "Πρέπει να κάνουμε βήματα μείωσης της έντασης που ξέρουμε καλά από το παρελθόν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ατυχήματα και θερμά επεισόδια", σημείωσε.
Ο κ.Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας και πάλι τον πρώτο ενικό και έχοντας ακροατήριο την ελίτ του διπλωματικού σώματος της γείτονος, απευθύνθηκε στον κ.Ερντογάν, λέγοντάς του ότι "θέλουμε να οικοδομήσουμε μια γειτονιά ειρήνης και ξέρω, Ταγίπ, ότι κι εσύ θέλεις να συμβάλλεις με το δικό σου μέρισμα.
"Επικίνδυνη πολυτέλεια" η μή λύση

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε ακόμη ως "επικίνδυνη πολυτέλεια" το να μην γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και μάλιστα σε άμεσο χρονικό διάστημα.
Επεσήμανε, δε, ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
"Θέλουμε η επίλυση του Κυπριακού να αποτελέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο, αλλα η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσει στρατεύματα κατοχής", είπε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η κοιά αποδεκτή και δίκαιη λύση του Κυπριακού είναι το εισιτήριο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Το μήνυμα του Ελληνα πρωθυπουργού αφορούσε εμμέσως και το στρατιωτικό καθεστώς, καθώς είπε "αυτοί που σήμερα έχουν επιφυλάξεις, όταν η Τουρκία μπει στην Ευρώπη θα δουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο".
"Η Αρχή της Δημοκρατίας δεν προσδιορίζεται από τις θρησκείες" επεσήμανε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι η Δημοκρατία δεν είναι χριστιανική, ενώ λίγα λεπτά αργότερα αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, χαρακτηρίζοντάς το ένα διαρκές έγκλημα και ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία Αθήνας-Αγκυρας για την επίλυσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου