ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Διχάζει το ευρω-ομόλογο

Επιπολαιότητα και αντιευρωπαϊσμό καταλογίζει στη γερμανική στάση έναντι της έκδοσης ευρωομολόγου, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ευρωομόλογα δεν μπορούν να εκδοθούν χωρίς αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας απάντησε το Βερολίνο.
 Δριμύτατη επίθεση κατά της Γερμανίας εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι η  αντίθεση του Βερολίνου στην ανάληψη των «ευρω-υποχρεώσεών» της, εν προκειμένω την έκδοση ευρωομολόγου, συνιστά «αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά».

Απαντώντας ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση προσκρούει σε οικονομικά και νομικά εμπόδια και προσέθεσε ότι τα ευρωομόλογα δεν μπορούν να εκδοθούν χωρίς να προηγηθούν ουσιαστικές αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Σε συνέντευξή του στην σημαντικότερη εβδομαδιαία εφημερίδα της Γερμανίας, την Die Zeit,  -της οποίας εκδότης είναι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, σοσιαλδημοκράτης Χέλμουτ Σμιτ που προκάλεσε σοκ με τις χθεσινές του δηλώσεις για τους γερμανούς πολιτικούς- ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιτίθεται με την σειρά του στην  Γερμανία για την αρνητική στάση της απέναντι στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρω-ομολόγου.

«Η Γερμανία απορρίπτει την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων χωρίς να εξετάσει λεπτομερώς την πρόταση», δηλώνει ο Γιούνκερ σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται το κείμενο της συνέντευξης, το πλήρες κείμενο της οποίας θα δημοσιευθεί αύριο. «Η σκέψη της Γερμανίας είναι κάπως απλοϊκή αναφορικά με αυτό το ζήτημα φέρεται να δηλώνει ο κ. Γιούνκερ
Από τις δηλώσεις τόσο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, προκύπτει σαφέστατα ότι οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αποδεχθούν την εισαγωγή των ευρωομολόγων.
Επισήμως, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, διότι θα έστελνε λάθος μήνυμα σε πολλές κυβερνήσεις, οι οποίες θα χαλάρωναν τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου