ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Συνδέστε μισθούς με παραγωγικότητα

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Στρος - Καν ζήτησε προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, υποστήριξε την άνευ όρων επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου αλλά έκανε λόγο για ανάγκη ευθυγράμμισης των μισθών με την παραγωγικότητ
 Μιλώντας απόψε στη Βουλή και ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Στρος - Καν δήλωσε ικανοποιημένος του από την μέχρι τώρα πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επαναλαμβάνοντας ωστόσο  την επισήμανση που είχε κάνει και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιώργο Παπανδρέου: «Είναι πολλά αυτά που απομένουν να γίνουν».

Ο κ. Στρος - Καν συναίνεσε στην άνευ όρων παράτασης στην εξόφληση του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έκανε λόγο για ανάγκη «ευθυγράμμισης μισθών και παραγωγικότητας», τονίζοντας ότι οι αυξήσεις που είχαν δοθεί σε μισθούς και συντάξεις τα τελευταία χρόνια κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες, τοποθέτηση που ερμηνεύθηκε από μερίδα βουλευτών ως προαναγγελία περαιτέρω μειώσεων μισθών.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ που φεύγει σήμερα απο την Ελλάδα, μία ημέρα νωρίτερα της αρχικώς προγραμματισθείσης, σημείωσε ακόμη ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας βρίσκεται, σε γενικές γραμμές, σε σωστό δρόμο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η επίτευξη των στόχων του 2011 δεν θα είναι εύκολη.
«Το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο σε γενικές γραμμές», ανέφερε. «Τώρα, ενόψει του 2011, είναι δύσκολο ακόμη να επιτευχθούν οι στόχοι, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δαπάνες συνεχίζονται, οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι, διότι το σύστημα είναι τέτοιο που περιορίζει την δυνατότητα των ελέγχων», πρόσθεσε.
Αιχμές εναντίον του Ταμείου άφησε σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Βάσω Παπανδρέου, υπεμνθυμίζοβτας λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν ήταν επιτυχημένο στις παρεμβάσεις του σε άλλες χώρες. Κριτική άσκησαν και άλλοι βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου