ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Κρίσιμα ραντεβού με την τρόικα

Τις ελληνικές θέσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής προωθεί ο πρωθυπουργός. Την Τρίτη θα υποδεχτεί στην Αθήνα τον Σ. Καν. Την Πέμπτη τον Ο. Ρεν 
 «Βεντάλια» επαφών με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανοίγει και πάλι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, επιχειρώντας την εδραίωση των ελληνικών προτάσεων εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 16-17 Δεκέμβρη.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι ο Δεκέμβρης είναι μήνας σημαντικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες ωστόσο αφορούν άμεσα και θα επηρεάσουν εν πολλοίς την πορεία και της ελληνικής οικονομίας. Το στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι αφενός να επιβεβαιωθεί η πολιτική της για τη διάσωση της οικονομίας και αφετέρου να προωθηθούν δράσεις και πρωτοβουλίες που εξαρχής έθεσε ο κ. Παπανδρέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Την Δευτέρα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ύστερα από πρόσκληση του κ. Ζοζέ Μπαρόζο, για να συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις, την ελληνική προοπτική και την προετοιμασία της «ατζέντας» της Συνόδου. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των δύο ανδρών, στην έδρα του προέδρου της Κομισιόν, έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα, ενώ θα ολοκληρωθεί με κοινή δήλωση. Η «κίνηση» εν τω μεταξύ του κ. Μπαρόζο να προσκαλέσει ο ίδιος τον κ. Παπανδρέου θεωρείται μήνυμα προς τις αγορές για τη σαφή προοπτική της Ελλάδας και την επιτυχία που έχει καταγράψει στην εφαρμογή των μέτρων.
Την επομένη θα υποδεχτεί στην Αθήνα τον Στρος Καν και την Πέμπτη τον Ολι Ρεν, οι οποίοι θα περάσουν και από «κρησάρα» της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Στ. Καν - Ο. Ρεν
Στην ατζέντα η επιμήκυνση
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου θα είναι, όπως αναμένεται, το κύριο θέμα των συνομιλιών του κ. Παπανδρέου με τους κ. Στρος Καν και Ολι Ρεν στην Αθήνα. Αλλωστε ο επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν αυτός που άνοιξε αρχικά τη συζήτηση δημοσίως, ενώ τα μηνύματα από την Ευρώπη ήταν εξίσου θετικά. Κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, θα περάσουν την πόρτα της ελληνικής Βουλής για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» και τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του Μνημονίου.
Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο
Αποκαθίσταται η διεθνής αξιοπιστία
Την πεποίθησή του ότι η χώρα αποκαθιστά την αξιοπιστία της και αποκτά και πάλι φωνή, επρόκειτο να επισημάνει στην εισαγωγική ομιλία του προς το υπουργικό συμβούλιο χθες ο Γ. Παπανδρέου.
«Είμαστε παντού παρόντες», είναι η φράση-κλειδί του πρωθυπουργού, οποίος ζητεί από τους υπουργούς του να συνεχίσουν με αμείωτους ρυθμούς την επιχείρηση-αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας. Για τον κ. Παπανδρέου οι θυσίες των Ελλήνων και το αποτέλεσμα της συνολικότερης προσπάθειας (όπως η πρωτοφανής μείωση του ελλείμματος) έχουν ήδη αποδώσει καρπούς και την επιβράβευση της ευρωπαϊκής κοινότητας. Χαρακτηρίζει κρίσιμο το επόμενο διάστημα και εξίσου κρίσιμο και καθοριστικό τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων για την επιτάχυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην υγεία, την παιδεία και στην αναπτυξιακή πυραμίδα. Η κατάθεση και ψήφιση εντός χρονοδιαγράμματος σημαντικών νομοσχεδίων αποτελεί άλλωστε το στοίχημα της κυβέρνησης, ορίζοντας ως πρώτο σταθμό το τέλος του Δεκέμβρη και δεύτερο τον προσεχή Μάρτη και την εαρινή Σύνοδο Κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου